Jordánia
Jordánia TOP 10+1 legszebb látnivalója (Petra, Wadi Rum, Holt-tenger, Amman…)

Jordánia TOP 10+1 legszebb látnivalója (Petra, Wadi Rum, Holt-tenger, Amman…)

Jordánia egy eszméletlenül gyönyörű ország, ahol számtalan izgalmas látnivaló kereshető fel. A természeti szépségek mellett, történelmi és kulturális látnivalók is megtalálhatóak az országban. Ezért összeszedtem most nektek a 10+1 legszebb látnivalóját Jordániának, amit vétek lenne kihagyni, ha az országba látogatunk!

Fotó: Petra, Jordánia /Mihály Gábor/

Hasznos információk Jordániáról

Jordánia a Közel-Keleten található, Magyarországról nézve délkeleti irányba, úgy 2100-2200 kilométer távolságra. Jordánia a környék, illetve az egész arab világ egyik legbiztonságosabb országa, így nagyon sok turista keresi fel a világ minden tájáról, köztük Magyarországról is.

Fotó: Jordánia lenyűgöző sivataga /Mihály Gábor/

Jordánia földrajza  

Jordániát északról Szíria, nyugatról és délről Irak és Szaúd-Arábia, illetve keletről Izrael és a Palesztinához tartozó Ciszjordánia határolja. Ezenkívül délről egy keskenysávon az Akabai-öböl mossa partjait az országnak, ahol egyetlen jordán város található, ami nem más, mint Aqaba.

Fővárosa és legnépesebb városa Amman, lakossága pedig egy kicsivel több mint Magyarországé, úgy 11 millió fő.  Területe egy nagyon picivel kevesebb, körülbelül 89 ezer négyzetkilométer. Tehát összegezve népsűrűsége kicsit magasabb, mint nálunk és mivel rengeteg lakatlan terület, sivatag található az országban, így ez a városokon látszik meg leginkább. A fővárosban Ammanban több mint négy millióan zsúfolódnak össze.

Hivatalos nyelv az arab, de sokan beszélnek angolul is. Államformája monarchia, uralkodója pedig II. Abdullah király. Az ország pénzneme a jordán dinár, ami megelőzi az eurót is, így egy dinár viszonylag sokat ér, körülbelül 500-510 forintot. Az időeltolódás pedig Magyarországhoz számítva +1 óra nyáron, míg +2 óra télen.

Fotó: Jordánia pénzneme /Mihály Gábor/

Időjárás 

Éghajlata nagyon változó. Északnyugaton mediterrán éghajlat jellemző, míg az ország többi részén kontinentális sivatagi. A nyár forró és száraz, nem ritka a 40-45 fok feletti hőmérséklet sem, míg a tél enyhe, bár az északnyugati részeken havazás is gyakran elfordulhat. A tenger vizének hőmérséklete  Aqaba városánál az év bármely szakában kellemes, nyáron 26-28 fokos, míg a hidegebb hónapokban csak 20 fok körül mozog.

Fotó: Aqaba strandja /Mihály Gábor/

Beutazási tudnivalók  

A beutazáshoz a magyar állampolgároknak útlevélre és vízumra van szükség. Fontos, hogy az útlevél az utazás utolsó napjától számítva, 6 hónapig érvényes legyen. A vízum akár online is elintézhető, de az egyszeri beutazásra szóló turistavízum felvehető az ammáni és az aqabai repülőtéren is. Ezeken kívül a legtöbb szárazföldi és tengeri határátkelőhelyen is megkapható, amelynek díja 40 jordán dinár. Itt fontos megjegyeznem, hogy amennyiben legalább három éjszakát tervezzünk az országban eltölteni, érdemes megfontolni az elektronikus úton beszerezhető Jordan Pass megvásárlását, amely magában foglalja az egyszeri belépésre szóló turistavízum díját és Petra, valamint további egyéb látványosságok belépődíját is. Az ára 70, 75 illetve 80 dinár, ami a látogatások napjaitól függ, tehát egy, kettő vagy három napos látogatást tervezünk Petrában.

Oltások

Védőoltás nem szükséges Jordániába, bár a Hepatitis A és B, illetve a Hastífusz elleni oltás megléte ennek ellenére ajánlott. Fontos, hogy a csapvíz fogyasztása pedig kerülendő, ellenkező esetben előfordulhatnak kisebb, nagyobb betegségek, illetve fertőzések.

Utazás Jordániába 

Végül az országba való utazásról írnék még nektek pár szót. Repülővel Magyarországról 3-4 órányira található Jordánia, amit Budapestről a Wizzair és a Ryanair légitársaságokkal könnyen megtehetünk. Az árak változóak, viszont ki lehet fogni eléggé kedvező jegyeket is a két fapados légitársaság oldalán!

Fotó: Wizzair légitársaság gépe /Mihály Gábor/

Jordánia legszebb látnivalói


1. Ajloun vára

Ajloun vára már messziről felkelti az utazó figyelmét, ami nem is csoda. A XII. században épült várat egy korabeli kolostor helyére emelték fel, amit Szaladin, a muszlimok vezérének egyik tábornoka építetett 1184-ben. A rendkívül fontos erőd, a Kairót Damaszkusszal összekötő kereskedelmi úton épült fel. Érdemes felkeresni! További információ Ajloun váráról.

Fotó: Ajloun vára /Mihály Gábor/

2. Jerash(Dzseras)

Jerash mindössze egy óra távolságra található Ammantól, így viszonylag hamar felkereshető a fővárosból. Az ókori római korból ránk maradt város hatalmas területen terül el. Hadrianus kapuja mellet, két félköríves római színház, egy Zeusz, illetve egy Artemisz templom, valamint sok más egyéb érdekes rom is megtekinthető. Nagyszerű programnak ígérkezik, ahol visszautazhatunk az időben egészen az ókorig. További információ Jerash ókori városáról.

Fotó: Jerash/Mihály Gábor/

3. Amman

Amman Jordánia fővárosa, ahol keveredik a modern és az arab, illetve az ókori világ látnivalói. Találunk itt Dubajra hasonlító, felhőkarcolókkal teli városrészeket, valamint régies, füstös és zsúfolt, tipikus arab óvárosi negyedeket is. Az új városrészben elegáns lakóépületek, éttermek és boltok tucatjai sorakoznak fel az Abdali bulváron, amely egy igényes sétálóutca. Itt nyugati elegancia sugárzik a városrész mindenegyes négyzetméteréről, ahol érdemes a közelben lévő I. Abdullah királyról elnevezett gyönyörű kék mecsetet is meglátogatni.

Fotó: Amman /Mihály Gábor/

A történelmi emlékeket felsorakoztató régi városrészt is keressük fel, ahol római, bizánci és arab látnivalókat tekinthetünk meg. Az római kori amfiteátrum abszolút az egyik favorit, de a mellette, inkább felette lévő citadella is nagyon gyönyörű látványt nyújt. Itt több korszakból is találunk romokat, valamint a városra is itt nyílik a legszebb kilátás. Amman legszebb látnivalói.

Fotó: Amman /Mihály Gábor/

4. Nébó-hegy

A Nébó-hegy egy nagyon fontos helyszín a keresztény embereknek, mivel a Biblia szerint Isten ezen a szent helyen mutatta meg először az ígéret földjét Mózesnek. A hegy a Holt-tenger és Madaba városa között található 808 méter magasan, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a környékre. Tiszta időben a Holt-tenger és Jerikó mellett, Jeruzsálem is látható. Nébó-hegy

Fotó: Nébó-hegy /Mihály Gábor/

5. Madaba

Madaba közel, mindössze fél órára kereshető fel a fővárosból. A város hangulata egyszerűen elképesztő és erre egyáltalán nem gondoltunk volna. A legnagyobb attrakció a településen az ortodox Szent György templom, ahol a világ egyik leghíresebb térképe tekinthető meg. Az ezerötszáz éves mozaik a templom padlóján vehető szemügyre. Madaba pont ez miatt olyan nagyszerű, mert nem túl nagy település, viszont látnivaló bőven akad itt. A mozaikok városában számos keresztény templom, római és bizánci emlékek, mozaikok tekinthetők meg és akkor még a teveszőrből készült szőnyegeket még nem is említettem. Imádtam minden egyes percét a városnak és ha te is meglátogatod, lehet téged is elvarázsol majd! Madaba látnivalói.

Fotó: Szent György templom /Mihály Gábor/

6. Holt-tenger

A Holt-tenger a világ legkülönlegesebb tengere, ami inkább csak egy nagy kiterjedésű tó, mintsem egy tenger. A Föld legmélyebben fekvő tava eszméletlenül sós, így még úszni se kell tudnunk, hogy fent maradjunk a víz tetején. Ezenkívül Jordánia egyik legkeresettebb helyszínei közé tartozik és ha ez mind nem lenne elég, még vicces képeket is készíthetünk, ahogy tetőtől-talpig iszap borítja a testünket a Föld legsósabb tavánál. Figyelem vigyázzunk hogy ez a rendkívül sós víz ne kerüljön a szemünkbe, mert nagyon nem kellemes érzés lesz, én már csak tapasztalatból mondom nektek! További információ a Holt-tengerről.

Fotó: Holt-tenger /Mihály Gábor/

7. Kerak vára

Jordániában számos középkori vár található, amelyek javarészt még a keresztes háborúk idején épültek fel. Az egyik legnagyobb közülük Kerak vára, amely a keresztes lovagok egyik legfontosabb erődje is volt egyben. A közel kilencszáz éves múlttal rendelkező masszív vár a mai napig nagyon jó állapotban tekinthető meg, így a labirintus szerű járataiban és folyosóiban tucatnyi termet járhatunk be. Al-Karakban így hát minden perc kalandosnak ígérkezik majd! Olvass tovább Kerak erődjéről!

Fotó: Kerak-vára /Mihály Gábor/

8. Petra

Jordánia legnépszerűbb és egyben kihagyhatatlan látnivalója Petra romvárosa, amely a világ hét új csodájának egyike. A sziklák közt megbújó ősi város lenyűgöző látványt nyújt, ezért a Jordániába látogatók csúcspontjának számít. Itt garantáltan jól fogjuk érezni magunkat és az elképesztő építményeket elnézve valószínűleg még libabőrösek is leszünk. A hosszú több kilométeres túra során rengeteg gyönyörű helyszínt járhatunk be, mint például ezt a csodálatos szurdokot. Az abszolút kedvenc viszont az ezt követő Treasury, azaz kincstár. Ez egy felemelő pillant, amikor saját szemmel láthatod ezt a csodát, amit sosem felejt el az ember. Innen viszont további érdekes látnivalók is találhatóak mint ez a sziklából kivájt színház vagy a szemközti temetkezési helyek. Egyszerűen csodálatos! További érdekességek Petra ősi városáról.

Fotó: Petra /Mihály Gábor/

9. Wadi Rum

Jordánia vadregényes, marsbéli tája a vörös homokkal borított Wadi Rum sivatag, amely nem is csoda, hogy a filmeseket is megihlette. A homokból kiemelkedő sziklás hegyek és érdekes sziklaformációk igazán ámulatba ejtőek. Tevegelés, Jeep túra, egy igazi beduin vacsora és az éjszaka egy sátorban a sivatag közepén. Ezek mind felfejthetetlen élmény nyújtanak majd, amit garantáltan sosem fogunk elfelejteni! Érdemes legalább egy éjszakát itt eltölteni, higy mindenre legyen megfelelő időnk. A homokban sült vacsora beduin módra nagyszerű élményt ad, ami után másnap érdemes felkeresni a sivatag legérdekesebb helyszíneit is. Nagyon sok látnivalót tartogat mint például a Nabateusoktemploma, a Lawrenceforrás vagy a Nagy vörös homok dűne, ahova mindenképp sétáljunk fel. Továbbá a Khazalikanyon szűk járatát és egy érdekes híd alakú sziklaformációt a Little Bridge-t is felkereshetjük. Wadi Rum – éjszaka a sivatagban

Fotó: Wadi Rum /Mihály Gábor/

10. Aqaba

Aqaba a legdélebbi települése Jordániának és egyben az egyetlen tengerparti üdülőparadicsoma is, ahol könnyedén kipihenhetjük fáradalmainkat a csodálatos Vörös-tenger partján. Innen csupán egy karnyújtásnyira található három további ország is, mivel az öböl partján összesen négy állam osztozkodik. Jordánia mellett Izrael, Egyiptom és végül Szaúd-Arábia határai is futnak össze. A pihenésre tökéletes választás Aqaba, ahol a perzselő napon barnára sülve, vagy a tengerben lubickolva üthetjük el az időt. A búvárkodást pedig ne felejtsük el, mert gyönyörű itt a víz alatti világ! Aqaba látnivalói

Fotó: Aqaba /Mihály Gábor/

+1 Wadi Mujib

Végül extraként a tizenegyedik a Wadi Mujib, ami egy gyönyörű kanyon, ahol egy folyó folyik a szűk sziklák között. Mi sajnos nem jártunk itt, de ha teheted mindenképp keresd fel, mert nagyszerű túrákat lehet itt csinálni!

Videó: 

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

1 thought on “Jordánia TOP 10+1 legszebb látnivalója (Petra, Wadi Rum, Holt-tenger, Amman…)

    • Author gravatar

      Dear Sir
      Warm greetings!

      I’d like your contact email so i can provide you with our product of Jordan.
      We are La Beduina Tours an incoming tour operator located in Amman, Jordan

      Many Thanks
      Manar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük