Magyarország
Gödöllő utazás, látnivalók, érdekességek / Magyarország

Gödöllő utazás, látnivalók, érdekességek / Magyarország

Gödöllő egy aranyos kisváros Budapesttől harminc kilométerre, ahol a legismertebb látnivaló a Királyi kastély, azaz a Grassalkovich-kastély. A település látnivalói viszont itt még egyáltalán nem érnek véget, így biztosan izgalmas órákat tölthetünk el majd Gödöllőn. Sissi királynő egyik kedvenc kastélyát pedig semmiképp se hagyjuk ki a sorból!

Fotó: Gödöllő /Mihály Gábor/

Gödöllő városáról eddig csupán csak a Királyi kastély jutott eszembe, ráadásul erről se sok mindent tudtam eddig. Most viszont véget ért ez a ,,titokzatos rejtély”  és felkerestem a fővárosunk mellett fekvő hangulatos kisvárost, Gödöllőt.

Gödöllő városáról röviden és tömören

Gödöllő Pest vármegyében, Budapesttől harminc kilométerre fekszik északkeleti irányba. A Rákos-patak völgyében elterülő 32 ezres város könnyen megközelíthető autóval a fővárosból, de akár az Örs vezér térről induló hévvel, vagy autóbusszal és vonattal is eljuthatunk az ország huszonkilencedik legnépesebb településére.

Fotó: Grassalkovich-kastély /Mihály Gábor/

Elsőre, ha nem is tűnik izgalmas desztinációnak Gödöllő. Azonban amire végig érsz ezen a cikken, biztosan megjön majd a kedved, hogy akár már a hétvégén ellátogass Sissi egyik kedvenc kastélyának is otthont adó, idilli kisvárosba.

Gödöllő történelme pár mondatban 

Gödöllőt először 1349-ben említik az oklevelek Gödöle, Gudulleu, Gudullur néven. A török időkben a település teljesen elpusztult és elnéptelenedett, majd később újra benépesült. A város történetében Gödöllő egyik első földesúra Hamvay Ferenc volt, akinek kúriája a mai városi múzeum épülete volt. Őt később a XVIII. században Grassalkovich Antal követte, aki birtokai központjává tette a települést. Az 1740-es években megépítette Gödöllő jelképét a barokk stílusú Grassalkovich-kastélyt. 1763-ban mezőváros lett, majd 1841-re a Grassalkovich család kihalt és új tulajdonosai lettek a kastélynak. Először a Vizcay-család, majd a Sina-család tulajdona lett, amit egy belga bank követett. Az 1848-49 szabadságharc idején Windisch-Grätz tábornok szálláshelye volt, majd Kossuth Lajos főhadiszállásává vált a kastély. Az 1867-es kiegyezés után a magyar állam visszavásárolta a belga banktól és koronázási ajándékként Ferencz József és Erzsébet királyné kapta meg. Sissi egyik kedvenc helye volt a kastély. 1868-tól hivatalosan is Gödöllő lett a település neve.

Gödöllő látnivalói 

A gödöllői városnézés a Királyi kastély mellől kezdődött el, viszont nem a kastéllyal, mivel nem akartam elsőre lelőni a poént, ezért inkább a szomszédos Főtér felé vettem az irányt, ami Gödöllőn a Szabadság tér nevet viseli.

Fotó: Útjelzőtábla a Szabadság-téren /Mihály Gábor/

A tér közepén fedezhetjük fel a barokk stílusban épült Református templomot, amelyet a XVIII. század közepére készült el.

Fotó: Református templom /Mihály Gabor/

Továbbá itt találjuk a Főterén az érdekes Világbéke gong-ot is, amelyen a világ összes zászlaja és vallása megtekinthető. Ezt az emlékművet egyébként Indonézia ajándékozta Gödöllő városának.

Fotó: Világbéke gong /Mihály Gábor/

Mellette érdemes felkeresni a Városi Múzeumot is, amely egy sárga színű épület, amely a korábbi Hamvay kúria felújított változata.
A múzeum állandó és időszakos kiállításokkal várja látogatókat és itt még fontos megjegyeznem, hogy 2001-ben elnyerte az Év Múzeuma címet is, amely az egyik legrangosabb szakmai kitüntetés.

Fotó: Városi Múzeum /Mihály Gábor/

Innen az út túloldalán lévő Művészetek Háza mellett elhaladva következett a Karácsonyház, ami a gyerekeknek szuper program lehet. Ráadásul ingyenes a belépő.

Fotó: Karácsonyház /Mihály Gábor/

A Művészetek Háza különböző koncertekkel, színházi előadásokkal és táncos programokkal várja az érdeklődőket.

Fotó: Művészetek Háza /Mihály Gábor/

Ezután visszatérve a parkolóhoz, következhetett a Gödöllői Királyi Kastély, azaz a Grassalkovich-kastély.

Fotó: Gödöllői Királyi Kastély /Mihály Gábor/

Gödöllő szépségét a Grassalkocvich-kastély tükrözi a legjobban, amit kívülről-belülről érdemes jó alaposan bejárni. A hatalmas és gyönyörű kastély az 1740-es években épült fel barokk stílusban a Grassalkovich család számára, ezzel Magyarország legfényűzőbb barokk palotája lett.


Többek között járt itt a kastélyban Mária Terézia is, illetve később 1867-ben Ferencz József és Erzsébet királyné (Sisi) kapta meg a kastélyt, koronázási ajándékként. Az állandó kiállítása mellett, jelenleg ,,Schönbrunn kincsei Gödöllőn” névvel egy érdekes tárlat is megtekinthető, amelyben Sissi és családja által használt tárgyak nézhetők meg.

A kastély épülete mellett, itt találjuk a Királyi Lovarda épületét is, de a Pálmaház és a Gödöllői Barokk Színház is. Ezenkívül Horthy Miklós bunkerét is felkereshetjük a kastélypark területén, ami 1944-ben készült el. A bunker tíz méterrel található a föld alatt és húsz fő befogadására alkalmas, illetve a látogatása 2011-óta lehetséges.

A kastély jó alapos bejárása után az Erzsébet-parkba vitt az utam, ahol Sissi szobra áll a fasor végén. Ezt a parkot a kastélypark mellett találjuk és Erzsébet királyné halála után alakították ki.

Fotó: Erzsébet-park /Mihály Gábor/
Fotó: Sissi szobra /Mihály Gábor/

Innen visszasétálva az Alsóparkon keresztül, a vasútállomás mellett felkerestem a Királyi váró épületét is, amelynek története ugyancsak Sissihez kapcsolódik.

Fotó: Alsópark /Mihály Gábor/

A kiegyezés idején, 1867-ben elkészült a Budapest-Hatvan vasútvonal és egyben a királyi pár is megkapta a gödöllői kastélyt koronázási ajándékként. Ez tette szükségessé a Bécs-Gödöllő vonal megépítését is, így a Schönbrunni kastélyból könnyedén Gödöllőre  tudott jutni Ferenc József és Sisi. A Királyi váró az ő tiszteletükre épült fel, hogy királyi módon érkezhessenek meg, valamint várakozhassanak a csomagok kipakolására.

Fotó: Királyi váró /Mihály Gábor/

Innen nem messze felkereshetjük a városi uszodát (Gödöllői Városi és Térségi Uszoda) is.

Fotó: Gödöllői Városi és Térségi Uszoda /Mihály Gábor/

Végezetül Gödöllő határába látogattam el, ahol a Máriabesnyői kegyhelyet tekintettem meg, ami Magyarország egyik leglátogatottabb zarándokhelye.

Fotó: Székelykapu /Mihály Gábor/
Fotó: Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika /Mihály Gábor/
Fotó: Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika /Mihály Gábor/

További látnivalók Gödöllőn:

  • Gödöllői Arborétum
  • Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum
  • Szent István Egyetem épülete


• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük