Magyarország
Őszi túra a Budai-hegységben (János-hegy, Normafa, Hárs-hegy…) / Magyarország

Őszi túra a Budai-hegységben (János-hegy, Normafa, Hárs-hegy…) / Magyarország

A Budai-hegység nagyon kedvelt kirándulóhely, amit talán ősszel a legjobb bejárni. Ilyenkor ugyanis gyönyörű színekben pompázik az erdő és a táj, ráadásul a környező kilátókból páratlan panoráma tárul elénk minden irányba. Az izgalmas túraútvonalak minden mennyiségben megtalálhatóak itt, amiket kényünk szerint kombinálhatunk és így fedezhetjük fel a Budai-hegység lenyűgöző látnivalóit.

Fotó: Turistajelzések a budai hegyekben /Mihály Gábor/

Már nagy vártam, hogy a budai hegyekben túrázzak egy jót és végre teljesült ez a terv is. Azt már eddig is tudtam, hogy a János-hegy (527m) és a rajta lévő Erzsébet-kilátó az egyik legmagasabb pontja, de mellette más további érdekességeket, kilátópontokat és csúcsokat is akartam látni, ezért összeraktam egy szuper 18 kilométeres túrát, amelynek során hét magaslati pontra mentem fel. Az út alatt ezenkívül három kilátóból is szemügyre vettem a gyönyörű tájat, illetve a kirándulás során többször kereszteztem a gyermekvasút útvonalát is. Láthattam a nosztalgia gőzöst közvetlenül mellettem zakatolni, ami ugyancsak fokozta az így is fenomenális élményt, amit a Budai-hegység nyújtott számomra.

Fotó: úton a Budai-hegységben /Mihály Gábor/

Élveztem minden percét a kirándulásnak és jó volt az Alpok meredek hegyei után egy kicsit a mi hazánkban is túrázni, valamint felfedezni egy-két rejtett kincsét!
Ha tehetitek ti is járjátok be ezeket a helyeket és most nézzük az útvonalat!

Túra útleírása

A túrát a Széchenyi-hegyi gyermekvasút közelében lévő parkolóból kezdtem meg, ahol ingyenesen rakhattam le az autót. Itt elsőként a vasúti síneken átkelve a Széchenyi-hegyre (482m) sétáltam fel. Ez a kúp nem igazán hozott lázba, ráadásul eléggé bokros volt a megközelítése, így hamar tovább is álltam innen a Normafa irányába.

Fotó: Széchenyi-hegy /Mihály Gábor/

Normafára megérkezve lencsevégre kaphattam a nosztalgia gőzöst is, majd az Eötvös Loránd Park és a Normafa Síház után az erdőben folytattam a túrát.

Fotó: Nosztalgia gőzös Normafán /Mihály Gábor/

Szorosan a gyermekvasút nyomvonala mellett haladva lenyűgöző volt az erdő és amikor a Hármaskút-tetőnél sétáltam tovább, először a Libegőn, majd az Erzsébet-kilátón akadt meg a szemem.

Fotó: gyermekvasút nyomvonala /Mihály Gábor/

A János-hegy 527 méteres csúcsán áll a pompás Erzsébet-kilátó, ahonnan az egész környék gyönyörűen belátható. Itt tartottam az első pihenőmet a túra negyedik-ötödik kilométerében.

Fotó: Erzsébet-kilátó /Mihály Gábor/
Fotó: kilátás a János-hegyről /Mihály Gábor/

A János-hegy után következett egy erős lejtmenet, míg eljutottam a Pozsonyi-hegy 427 méteres pontjáig. Ez a hely ugyancsak nem ragadott el. Kilátás se volt, így visszakapaszkodva a János-hegyi útra, helyette megtekintettem és át is bújtam a János-hegyi-átjáróbarlangon. Ez egy rövid tizennyolc méteres átjáró, amelyet a vasérc keresés miatt alakítottak ki.

Fotó: János-hegyi-átjáróbarlang /Mihály Gábor/

Innen ismét lejtmenet következett egészen a Szépjuhászné vasútmegállóig, ahonnan elindultam a negyedik csúcsra.

Fotó: úton a Szépjuhászné fele /Mihály Gábor/

A hegyre vezető úton jobbra tettem egy kis kitérőt, ahonnan egy meredek kilátópontot találtam. Nagyon tetszett innen a kilátás, viszont vigyáznunk kell mert nagyon meredek a széle, így a kordonon semmiképpen se másszuk át.

Fotó: panoráma a Budai-hegységre /Mihály Gábor/

A kitérő miatt egy szűk fákkal és bokrokkal benőtt ősvényen haladtam felfelé. Néha nehezen tudtam követni az utat, de végül feljutottam a Nagy-Hárs-hegy 454 méteres csúcsára. Itt egy kilátó (Kaán Károly-kilátó) fogadott engem, ahonnan ugyancsak káprázatos volt a kilátás, valamint a korábban meglátogatott János-hegy csúcsát is felfedeztem.

Fotó: Kaán Károly-kilátó /Mihály Gábor/
Fotó: Nagy-Hárs-hegyi látkép /Mihály Gábor/

Ez volt a túra nyolcadik kilométere, ahonnan most lefele, majd felfele haladtam a Kis-Hárs-hegyre (362m). Itt egy újabb kilátó következett, így ez már a harmadik ilyen hely volt. Nagyon tetszett az eddig megtett út és főleg a változatosság volt az izgalmas benne. Egyszer fel, egyszer le és mindig gyönyörű panoráma, csak máshonnan és máshova!

Fotó: Kis-Hárs-hegy /Mihály Gábor/

A Tündér-szikla függőleges sziklafala volt a következő látnivaló, ahova további öt kilométert kell gyalogolni. Itt a Budai-hegység egy teljesen más arcát mutatta meg nekem.

Fotó: Tündér-szikla /Mihály Gábor/

Tetszett a kicsit alpesi hegyekre is jellemző sziklás fal és a meredek kaptató. A meredek szikla után a lépcsős úton a Tündér-hegyig (386m) is felmentem. Itt tartottam a második pihenőmet, ahonnan már csak egy csúcs következett.

Fotó: Tündér-szikla /Mihály Gábor/

A szemben lévő Hunyad-orom (349m) jött, amihez több mint száz méter lejtmenet, majd száz méter szintemelkedés vezetett. Itt meredeken, először sziklák között kellett felmenni, majd egy szűk ösvényen értem el a csúcsot. Itt visszanéztem a Tündér-sziklára és a felette lévő János-hegyre is.

Fotó: úton a Hunyad-oromra /Mihály Gábor/

Az utamat hatalmas budai villák kísérték tovább Zugligeten, ahonnan még egy erős kaptató következett a normafai sípályán felfele.

Fotó: őszi erdő /Mihály Gábor/

Ez már nem nagyon hiányzott a végére, mivel már eléggé elfáradtam, de azért így is élveztem az utolsó kilométert.

Fotó: Normafai sípálya /Mihály Gábor/

Végezetül a parkolóba visszatérve a szomszédos Kőbüfében melegített én át magam, ahol a hasamat is jól megtöltöttem egy finom levessel és sztrapacskával.

Fotó: sztrapacska Kőbüfében /Mihály Gábor/

Túra adatai:

Kiindulópont: Kőbüfé melletti parkoló (465m)
📍Széchenyi-hegy (482m)
📍Normafa (479m)
🗼János-hegy (Erzsébet-kilátó) (527m)
📍Pozsonyi-hegy (427m)
🗼Nagy-Hárs-hegy (Kaán Károly kilátó) (454m)
🗼Kis-Hárs-hegy (362m)
🪨Tündér-hegy (386m)
📍Hunyad-orom (349m)
📍Zugliget (336m)
Érkezési pont: Kőbüfé melletti parkoló (465m)
Szintemelkedés: 747m
Táv: 17,6 km
Idő: 5-6 óra

Fotó: A túra útvonala… /Bergfex Touren/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük