Kuvait
Kuvaitváros utazás, látnivalók, érdekességek / Kuvait

Kuvaitváros utazás, látnivalók, érdekességek / Kuvait

KUVAIT egy apró állam a Perzsa-öböl északi partján, szorosan Szaúd-Arábia és Irak közé beékelődve. Az olajból meggazdagodott ország felhőkarcolói igencsak impozáns látvány nyújtanak, de mellette a gyönyörű nagymecsetet vagy az ország szimbólumát, a víztornyokat is meglátogathatjuk Kuvaitban. Bár a turisták körében egyenlőre MÉG nem igazán népszerű célállomás az ország, de a jövőben ez akár még változhat is!

Fotó: Kuvaitváros /Mihaly Gábor/

Kuvaitról röviden és tömören 

Kuvaitot a világ leggazdagabb országai közé sorolják, amit elsősorban a hatalmas olajkészletének köszönhet. Az állam a világ kőolaj készleteinek 10 százalékával rendelkezik, ezért a Perzsa-öböl menti ország tudhatja magáénak a világ legértékesebb valutáját is. Egy kuvaiti dinár ugyanis több mint ezeregyszáz forintot ér. A Perzsa-öböl északi partján fekvő ország Szaúd-Arábia és Irak között terül el. Fővárosa Kuvaitváros, azaz Kuwait City, ahol az ország kétharmada, 3 millió ember lakik. Területe 17 818 négyzetkilométer, amely fél Dunántúl nagyságúnak felel meg. Népessége 4,6 millió fő, amelyből csupán csak a harmada a kuvaiti. A többségben az évek óta itt élő vendégmunkások vannak, akik leginkább Indiából és Egyiptomból jöttek ide. Mellettük találunk itt nagyon sok pakisztánit, bangladesit, illetve számos további afrikai és ázsiai országból érkezőt is.

Fotó: olajtárolók a levegőből /Mihály Gábor/

A turisták körében bár MÉG nem igazán számít népszerű desztinációnak Kuvait és nagyon kevesen is utaznak ide turistáskodni. Ezt elsősorban a látnivalók hiánya okozza, mivel ,,az apró olajállam” nincs rá szorulva a tömegturizmusra. Szaúd-Arábiához hasonlóan bár itt is óriási fejlesztésekre lehet számítani, elég ha csak az ország szimbóluma környéken épülő kerékpárútra és strandra gondolunk. Ehhez azonban szükség van még jó pár évre, de ezután valószínű teljesen meg fog változni az ország turizmusa is. Végül még egy érdekesség az országról, hogy nem rendelkezik se folyóval, se tóval, így hát nagyon fontos a víz Kuvaitban. Talán ezért is tekintenek az ország szimbólumaként a kuvaiti víztornyokra, amelyek közül a tengerparton lévő három a legnépszerűbb.

Fotó: mini víztorony ivóvízzel /Mihály Gábor/

Kuvaitba való utazás és belépés (repjegy, vízum)

Kuvait egy nagyon biztonságos ország a Közel-Keleten, így aggodalomra semmi szükség az országba való utazással kapcsolatban. Tudtommal jelenleg közvetlenül nem tudunk Budapestről Kuvaitba repülni, bár korábban üzemeltetett járatokat hazánkból is a Kuwait Airlines. Ezért az egyik legjobb megoldás, ha a Wizzair légitársasággal Abu-Dhabi átszállással utazunk az országba. Tavasszal viszont Bécsből és Rómából is tervez a Wizzair járatokat indítani, ezért ezeket is számításba vehetjük majd.

Fotó: Abu Dhabi -Kuvaitváros Wizzair járat /Mihály Gábor/

Az országba való beutazáshoz útlevélre, valamint vízumra is szükség van. A vízumot könnyedén online is megigényelhetjük ezen a linken.  Ezenkívül lehetőség van a reptéren is beszerezni a vízumot, de én az online ügyintézést tartom jobbnak, mivel ígyis sok időt vesz igénybe az országba való bejutás. A vízum megigénylése 3 kuvaiti dinárba kerül, ami körülbelül 3.500 forint. Általában 24 órán belül elbírálják és a küldött nyomtatványt (ezen egy sorszám és a nevünk található) kinyomtatva vigyük magunkkal az utazásra. A reptéren ezzel együtt is egy órára kell számolnunk, míg megkapjuk a pecsétet, illetve a vízumot, ami egy A4-es kékszínű papír. Ezt tartsuk magunknál az országból való kilépésig, ahol végül a reptéren fogják elvenni tőlünk.

Fotó: vízumhoz küldött nyomtatvány a sorszámmal /Mihály Gábor/

Kuvaiti közlekedés 

Kuvait az autós közlekedésre van kiépítve, így gyalogosokat nagyon ritkán lehet látni a városban. Sok helyen nincs is zebra és a lámpák sincsenek összehangolva, ha egyáltalán vannak. Előfordult többször is, hogy a gyalogos zöld lámpánál balról álltak az autók, míg  jobbról pedig átszáguldoztak előttünk. Figyelemmel keljünk át minden esetben az úttesten, mivel a zebránál sem állnak meg a gyalogosnak, sőt sokszor még gyorsítottak is. Sok helyen hiányzik a járda vagy éppen most építik, ezért a gyalogos közlekedés nagyon körülményes, de kellő odafigyeléssel azonban megoldható. Nekünk sikerült, viszont a távok hatalmasak lehetnek a városban.

Fotó: Kuvaitvárosba vezető autópálya /Mihály Gábor/

Kuvait tömegközlekedése kizárólag buszokból áll, ami a belvárosban a piros brit emeletes buszokhoz hasonló járművekkel oldható meg. A reptérről a 13-as busszal olcsón és könnyedén utazhatunk a központba. Ez negyven-ötven percet vesz igénybe és az ára 1/4 kuvaiti dinár, azaz kétszáznyolcvan forint.

Fotó: emeletes busz Kuvaitban /Mihály Gábor/

A taxikkal érdemes vigyázni, mivel nálunk ugyan volt taxióra az autóban, de nem használta a sofőrünk. Ezért azt tanácsolom, hogy egyezzünk meg egy fix árban a kellemetlenségek elkerülése véget. Lehet nem is működött, de inkább kérdezzünk rá egy fuvar előtt, ha nem kapcsolja be az órát. Négy kilométeres távra 2 dinár volt a díj, ami kb. 2.300 forintnak felelt meg.

Kuvait időjárása 

Az országba való utazás idejét is jól gondoljuk meg, mivel a nyári hónapokban elviselhetetlenül meleg van. Sokszor előfordul ilyenkor 50 Celsius fok feletti hőmérséklet is. A leghidegebb január-februárban van, ilyenkor tíz fok alá is mehet a hőmérséklet, de nagyjából 10-15 fok a jellemző. A legoptimálisabb az ország meglátogatásához ezért a márciustól-májusig vagy októbertől-decemberig tartó időszak.

Fotó: strand Kuvaitban /Mihály Gábor/

Kuvait pénzneme és árak az országban 

Kuvait pénzneme, ahogy már korában is említettem a kuvaiti dinár (KD). Ez a világ legerősebb valutája, ezért nem csak az amerikai dollárt és az eurót, de az angol fontot is jóval lekörözi. Egy kuvaiti dinár jelenleg 1.130 forintnak felel meg. A bankjegyek érdekessége, hogy az 1, 5, 10 és 20-as papírpénzek mellett, létezik 1/2 és 1/4 kuvaiti dinár is. A váltópénzek (fils) viszont fémérmék, de ezekkel ott tartózkodásunk alatt csupán csak párszor futottunk össze.

Fotó: Kuvaiti dinár /Mihály Gábor/

Az árak nagyon változóak, így meglehetősen eltérő hogy mennyit fogunk kolteni. A buszjegy 1/4 KD (280 forint), a taxi díja körülbelül kilométerenként 1 KD (1.100 forint), de ez is változhat. Az étkezés egy kifőzdében 3-5 KD (3.000-5.500 forint), míg egy jobb étteremben kétfogás, itallal, fejenként 8-15 KD (10.000-15.000). Az üzemanyag ára literenként viszont nagyon olcsó: 0,11 KD (120 forint).

Fotó: falafel és egy finom saláta /Mihály Gábor/

Bank- illetve hitelkártyát sok helyen nem fogadnak el, így nem árt ha van nálunk készpénz is, amit a reptéren vagy a városban is beválthatunk.

Kuvait 5 legszebb látnivalója

  • Kuvaiti víztornyok (Kuwait Towers)

Kuvait leglátványosabb és egyben a leglátogatottabb helyszíne a három vékony toronyból álló víztornyok, amelyek a Perzsa-öböl partján magasodnak.

Fotó: Kuvaiti víztornyok /Mihály Gábor/

Ez a három épitmény a kuvaiti víztorony rendszer utolsó három tornya, amit 1979-ben avattak fel. Az impozáns látványnak köszönhetően a város és egyben az ország szimbóluma is. A két gömbből álló torony a legmagasabb, amelynek felső gömbjéből gyönyörű a kilátás nyílik a városra, főleg naplementekor. Az alsó gömbben egy víztartály és egy étterem található, míg a felső gömb kilátóként látogatható. Itt egyébként egy kávézó található, amely harminc percenként tesz meg egy teljes kört a tengelye körül.

Belépő: 3 KD (3.400 forint)

Fotó: a toronyban 120 méter magasan /Mihály Gábor/
Fotó: kilátás a városra /Mihály Gábor/
  • Kuvaiti Nemzeti Múzeum (Kuwait National Museum)

A Kuvaiti Nemzeti Múzeum az ország történelmét, népszokásait és foglalkozásait bemutató gyűjtemény, de találunk itt kuvaiti dhow-hajót is. Ez egy fából készült vitorlás hajó, ami az arabok klasszikus hajója.

Fotó: arab vitorláshajó /Mihály Gábor/

A múzeum több épületből áll, ezért mindegyik más-más területen mutatja be Kuvaitot. Érdekes tárlat, ráadásul mindez ingyenesen tekinthető meg. Először a régészeti részleg nézhető meg, majd a kuvaiti hagyományokat és foglalkozásokat bemutató rész következik.

Belépő: ingyenes

Fotó: Kuvaiti Nemzeti Múzeum /Mihály Gábor/
Fotó: Kuvaiti Nemzeti Múzeum /Mihály Gábor/
  • Kuvaiti bazár (Souq al-Murarakiya)

A nagymecset és a nemzeti múzeum között járhatjuk be a Kuvaiti bazárt, azaz a Souq Al-Murarakiya-t.
Ez egy fedett piac, ahol a zöldségektől és gyümölcsöktől kezdve, a halakon keresztül, a szőnyegekig és fűszerekig mindent megtalálunk. A több száz éves múltú bazár izgalmas sétát rejt, ahol egy kicsit bevegyülhetünk a helyiekhez.

Fotó: Souq al-Murarakiya /Mihály Gábor/
Fotó: friss halak a bazárban /Mihály Gábor/
  • Kuvaiti Nagymecset (Grand Mosque of Kuwait)

Kuvait másik népszerű látnivalója a Kuvaiti Nagymecset, amely a bazár közelében kereshető fel.
A mecset nem csak, hogy hatalmas, de belül elképesztően gyönyörű is. Az arany és kék színben pompázó belső tere egyszerűen varázslatos, ezért biztosan tátva marad majd a látogatók szája, akik ráadásul mecset révén ingyenesen járhatják be a szent hely területét.

Fotó: Kuvaiti Nagymecset /Mihály Gábor/

Ingyenes túrákat vasárnaptól csütörtökig 9.00-től 11.30-ig és 16.00-tól 18.30-ig vezetnek.
Ezek félóránként indulnak és előtte-utána vízzel, üdítővel és teával kedveskednek.
A túrák 30-40 percet vesznek igénybe, amelynek során betekintést nyerünk nem csak a mecset termeibe, de az iszlám vallásba is. A túrák angol nyelven folynak.

Belépő: ingyenes

Fotó: Kuvaiti Nagymecset /Mihály Gábor/
  • Seif palota (al-Seif Palace)

A Seif-palota Kuvaitváros központi helyén a nagymecset mellett található. A ma látható palotát 1904-ben kezdték el építeni Mubarak sejk parancsára. Ez a kuvaiti kormány székhelye, amit már többször újjáépítettek a több mint száz év alatt. A terület hatalmas és több épület is található itt, amelyből az egyik leghíresebb a színarany kupolájú torony.

Fotó: Kuvaiti Opera /Mihály Gábor/

Továbbá ha időnk teheti érdemes lehet felkeresni a következő helyeket is:

  • Kuwait Fish Market (hal piac)
  • Kuwait’s Opera House (Opera)
  • Al Shaheed Park
  • Green Island
  • Assima Mall (bevásárlóközpont)
  • Al-Qurain Martyrs Museum (hadtörténeti múzeum)
  • The Scientific Center (természettudományi múzeum)
  • The Gate Mall (bevásárlóközpont)
  • Al-Khiran (lagúna új épületekkel és hotelekkel)
Fotó: Al Shaheed park /Mihály Gábor/

Étel-Ital 

Kuvait gasztronómiája elsősorban az arab konyhán alapul, de a bevándorolt munkások miatt eléggé átalakult és keveredett, így megtaláljuk az indiai, perzsa és libanoni konyhát is. A városban nagyon sok jó éttermet lehet találni, ahol finomabbnál-finomabb ételeket ehetünk. Nekünk az egyik legjobban bevált étterem az Assima Mall libanoni étterme, a Feryal. Az ételek elképesztően finomak és kiszolgálás is tökéletes volt. Teljesen megvoltunk elégedve mindennel. Két főre az ár körülbelül 20 KD.

Fotó: grillezett csirke /Mihály Gábor/

A kuvaiti konyha egyik fő specialitása a más arab országokban is megtalálható Kabsza, azaz Majboos. Ez egy rizses csirke, ami az egész Arab-félszigeten elterjedt fogás. Emellett kedvelik a bárányt és különböző tengeri halakat is. Sertés húst nem esznek, az alkohol pedig tilos!

Szállás

A szállásokról röviden annyit, hogy a három csillagos hotelek árai 20-25 KD-tól kezdődnek, a négy csillagosok 25-30 KD-tól, míg az öt csillagos hotelekért éjszakánként két főre 50-60 KD-t kérnek el, de egészen 200 KD-ig is felmehetnek az árak. Figyeljünk viszont arra is, hogy a hotelek száma jóval kevesebb, mint a népszerű szomszédos országok városaiban, például Dubajban, Dohában vagy Abu-Dhabiban!

Fotó: Kuvaitváros /Mihály Gábor/

Itt fontos még azt is megjegyeznem, hogy eltérő nemű utazók esetében a pároknak sok helyen házasságlevelet kell bemutatni az egy szobában való alváshoz. Ezenkívül a konnektorokba való átalakítót is vigyünk magunkkal, ha Kuvaitba utazunk!

Véleményem Kuvaitról

Kuvait a véleményem szerint nem egy elhanyagolható állam, bár én minden országban meglátom a szépet és jót, valamint ugyanúgy a rosszat is. Látnivalókban igaz nem dúskál az ország, de a nagymecset, vagy a víztornyok így is egyedülállóak voltak számomra. A gyalogos közlekedés bár nem volt egyszerű és nagyon oda kell figyelni az úton való átkelésre, mégis megoldható. A strandok ugyanúgy szépek, mint más tengerpartokon, de még sem fürdőznek itt az emberek, mint mondjuk Dubajban. Persze vannak privát hotel strandok is, ahol viszont turistákkal megtelik a part. Tehát a következő években van mit fejleszteni, ha jobban be akarják indítani a turizmust, bár lehet hogy sosem lesz az a hely, ahova évente több millió turista érkezik. Ez egyébként egyáltalán nem hátrány. A betondzsungelben a felhőkarcolók mellett a zárt parkokat is érdemes felkeresni, ahol a pálmafák között sétálva kicsit meg is pihenhetünk.

Fotó: üres strand Kuvaitban /Mihály Gábor/

Kuvaitban a közbiztonság tökéletes és a sok külföldi vendégmunkás miatt abszolút multikulti városról, országról beszélhetünk, ahol keveredik a gazdagság a szegénységgel. Bár ezt erősen cáfolják, hogy létezne az utóbbi, de mi láttuk, amit láttunk. Megfigyelhetjük a sportkocsikkal és az óriás terepjárókkal közlekedő gazdag kuvaiti lakosokat és a jóval szegényebb betelepült vendégmunkásokat is. A külvárosi, koszos és szemetes lakóparkok eléggé lehangolóak, ahol ráadásul minden egyes négyzetméteren áll egy autó, mert az üzemanyag (100-120 Ft/l) az viszont tényleg elképesztően olcsó.

Fotó: szemetes külváros Kuvaitban /Mihály Gábor/

Kuvaitot végül összefoglalva, azoknak tudom ajánlani az országot, akik már megjárták Dubajt, Abu-Dhabit, esetleg Dohát, illetve érdekli az úgynevezett ,,arab világ” kevésbé turistás államai. Ezenkívül a kalandvágyóknak is izgalmas lehet, valamint azoknak akik be akarják járni a Föld valamennyi országát. Én személy szerint egyáltalán nem bántam meg, hogy ellátogattam Kuvaitba, mert az a kevés látnivaló, ami itt található, úgy gondolom sokkal izgalmasabb volt, mint más turistákkal tömött városok népszerű attrakciói. Kicsit talán autentikusabb volt, ha lehet ezt így írni, mindenestre érdekes volt megtapasztalni milyen ez az apró öböl menti ország, KUVAIT!

Fotó: naplemente Kuvaitban /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük