Törökország
Isztambul fél nap alatt… utazás, látnivalók, érdekességek / Törökország

Isztambul fél nap alatt… utazás, látnivalók, érdekességek / Törökország

Isztambul egy mesés város, amelynek hangulata egyben elképesztő és egyedülálló is. A két kontinenst elválasztó metropolisz a varázslatos kelet kapuja. Itt találkozik az európai kultúra az ázsiaival, ezért rettentően izgalmas a tizenöt milliós török világváros. Mecsetek tucatjai minden irányban, tömör történelem az utcákon és finom ínycsiklandozó ételek várnak minket, ráadásul a két világot elválasztó, szépséges Boszporusz is itt található. Garantáltan nem fogunk itt majd unatkozni, ezért ha nincs még a bakancslistánkon, azonnal vegyük fel Isztambult.

A mesés Isztambul szerintem sokaknak előkelő helyen van a bakancslistáján. Nekünk is így volt, azonban ez alkalommal nem sok időnk volt itt tartózkodni, így hát most kivételesen csak bele ízlelni tudtunk a két földrész határán lévő metropoliszba. Ezt viszont nem nagyon bántuk, mivel így még biztosan vissza vár majd minket, a csodás kelet kapuja.

Kuvaitból megérkezve mindössze hét óránk volt a következő gépünkig, amit természetesen Isztambul megismerésével akartunk tölteni. Ehhez viszont egy jól összerakott útitervre volt szükség, mivel minden egyes perc nagyon értékes volt. Ezt olvashatjátok el a következő sorokban, hátha egyszer ti is csak egy fél napot tudtok tölteni Isztambulban.

Isztambulról röviden és tömören 

Isztambul Törökország legnagyobb városa, azonban nem fővárosa, mivel ezt a szerepet Ankara tölti be. Lakossága agglomerációjával együtt, több mint 15 millió fő, így a Föld legnépesebb városai között tartják számon. A város két kontinens határán fekszik, mivel a Boszporusz választja el Európát és Ázsiát egymástól. A varázslatos Isztambul, Törökország kulturális és gazdasági központja is, ahol tömérdek történelmi emléket, mecsetet és palotát járhatunk be. Nem hiába, a turisták kedvence helyszíne az egykoron Konstantinápolyként is ismert település. Évente több millió turista keresi fel, amit elsősorban izgalmas látnivalóinak köszönhet, amiből rengeteg van, így akár négy-öt napra is találunk bőven programot Törökország legnagyobb városában.

Tömegközlekedés Isztambulban  

Mielőtt azonban rátérnénk a részletes útitervre és a látnivalókra, érdemes egy kicsit a közlekedésre is kitérni. Az isztambuli tömegközledéssel tökéletesen meg voltunk elégedve, így hát ezt bátran ajánlom nektek is. A metróvonalak jól behálózzák a várost és mellette a villamost, illetve a hajózást is kiprobáltuk.

A tömegközlekedéshez először is szükségünk van egy Istanbulkart-ra, ami 70 TL-ba (800 forint) kerül. Ezt a reptéren a sárga-kék színű biletmatik automatából vagy akár újságárusoktól is beszerezhető. Ezután érdemes egyből feltölteni is a kártyát, mivel erről fogja vonni az utjainkat. Egy út a villamoson, buszon vagy metrón 15 TL-ba (170 forint) kerül. A kártyát akár több ember is használhatja, azonban az olcsó árra miatt szerintem érdemes mindenkinek egyet venni, így akár szét is válhat a társaság. Ezenkívül a kompokra is érvényes a kártya, ez viszont már 15-23 TL-ba(170-260 forint) kerül. Az érvényesítéséhez egyszerűen oda érintjük a kapuknál található szenzorokhoz és már járhatjuk is a várost.

 

Isztambul fél nap alatt

Pár fontos információt megbeszélve már kezdhetjük is a gyors isztambuli városnézést. A város két nagy reptere közül mi az ázsiai oldalon lévő Sabiha Gokcen repülőtérre érkeztünk meg. Itt az első feladatunk a városba való bejutás volt, amelyre talán a legtökéletesebb és egyben a leggyorsabb megoldás is a metró. Az M4-es metróvonal egyenesen a városba, pontosabban a Márvány-tenger partján fekvő Kadiköy lakónegyedbe visz. Figyelem, a metró gyorsasága ellenére ez az út egy órát vesz igénybe, amelynek során több mint húsz megállónyit fogunk utazni.

A hosszú metrózást követően egy gyönyörű helyen találtuk magunkat (Kadiköy). Érdekes volt viszont, hogy december közepén járva, reggel fél nyolckor még teljesen korom sötét volt, de így napfelkeltében hajózhatunk legalább a Boszporuszon.

A hajókázás a Boszporusz-on egyáltalán nem maradhatott ki a programból ezt már a szervezés legelején tudtam. Akár milyen rövid is volt itt az időnk Isztambulban. Ráadásul napfelkeltekor a legszebb a látványt nyújtotta a Márvány-tenger és a Boszporusz. Útközben szemügyre vettük a távolabbi mecseteket, a hatalmas függőhidat (Július 15. vértanúinak hídja) és az egykoron világítótoronynak használt tornyot (Kiz Kulesi).

Karaköy-ben leszállva a kompról nem maradhatott el baklava sem, amit a kompkikötő melletti boltban vásároltunk. Innen a T1-es villamossal irányba vettük a Fedett bazárt. Útközben pecások tucatjait figyeltük meg a Galata-hídon, ahogy a hosszú botjaikkal a szoros vízébe engedték a horgukat. Elképesztő látvány volt a gyönyörű napfelkeltében.

Rövid villamosozás után elérkeztünk egy ugyancsak kihagyhatatlan programhoz, a Fedett bazár egyik bejáratához. A kevés idő ellenére ezt az élményt sem szerettük volna kihagyni.

Szőnyegárusok és lámpások között sétálgatva vásároltunk egy kis szuvenírt, majd a T1-es villamossal egy megállót visszautaztunk a legfőbb látnivalókhoz.

Itt található ugyanis Isztambul legnépszerűbb látnivalója a nagymúltú Hagia Sophie mecset, amely belülről és kívülről is lenyűgöző. Engem főleg a belső része fogott meg jobban, ezért a hatalmas, monumentális mecset teljesen elvarázsolt minket. Utána még egy finom török perecet is vásároltunk és megnéztük a szomszédos, ugyancsak nagyon ismert Kék mecsetet is.

A Kék mecset (Sultanahmet Camii) Isztambul másik népszerű látnivalója. Időnk sajnos most nem engedte, hogy belülről is megnézzük, de kívülről azért megcsodáltuk Ahmed szultán mecsetjét és legközelebb, ha itt járunk belülről is megfogjuk nézni. Ezt már most megígérem nektek!

Ezzel nagyon gyorsan el is szaladt az időnk Isztambulban, így a Sirkeci metró megállóig visszasétálva, elindultunk a reptérre. Először a B1-es metróval, majd az Ayrilik Cesmesi megállónál átszállva, az M4-es metróval utaztunk közel egy órát a Sabiha Gökcen nemzetközi repülőtérre.

Végül egy dolgot még majdnem elfelejtem, hogy Isztambuli városlátogatásunk nem érhetet véget egy jó török kebab nélkül. Ezért visszafele még kerestünk egy büfét, de nehezen találtunk, ami nagyon meglepő volt. Mindenhol inkább éttermek voltak, mintsem büfék, amik az idő hiány miatt sajnos nem jöhettek szóba. Végül sikerült, így már nyugodtan utazhatunk haza ,a rövid isztambuli kalandunk után!

További látnivalók Isztambulban 

Ezeket a helyeket majd a következő Isztambuli utunk alatt fogjuk meglátogatni, de ti egy több napos látogatás alatt ne hagyjátok ki!

  • Topkapi palota (Topkapi Saray)
  • Galata-torony (Galata Kulesi)
  • Elsüllyedt palota (Yerebatan Sarayi)
  • Szulejmán mecset (Süleymaniye Camii)
  • Miniatürk
  • Dolmabahce palota (Dolmabahce Sarayi)
  • Rahmi M. Koc Múzeum (Rahmi M. Koc Müzesi)
  • Taksim tér (Taksim Meydani)
  • Istiklal utca (Istiklal Caddesi)
  • Török és Iszlám Művészeti Múzeum
  • Camlica mecset (Camlica Camii)
  • Fatih mecset (Fatih Camii)

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük