Jordánia
Holt-tenger / Jordán körút 3-4 nap

Holt-tenger / Jordán körút 3-4 nap

A Holt-tenger a világ legkülönlegesebb tengere, ami inkább csak egy nagy kiterjedésű tó, mintsem egy tenger. A Föld legmélyebben fekvő tava eszméletlenül sós, így még úszni se kell tudnunk, hogy fent maradjunk a víz tetején. Ezenkívül Jordánia egyik legkeresettebb helyszínei közé tartozik és ha ez mind nem lenne elég, még vicces képeket is készíthetünk, ahogy tetőtől-talpig iszap borítja a testünket a Föld legsósabb tavánál.

Fotó: Holt-tenger egyik strandja /Mihály Gábor/

Az utunk a mozaikok városából, vagyis Madabából a közelben lévő Holt-tenger partjára vitt minket. Ezt a pillanatot már nagyon vártuk, mivel ez volt az egyik olyan helyszín az utazásunk alatt, ami miatt tulajdonképpen elutaztunk Jordániába.

Fotó: csak egy kis iszappakolás /Mihály Gábor/

A szállásunk a tó északi felén volt Swemeh település mellett, közvetlenül az izraeli határnál. A két napos történelmi emlékek látogatása után, kicsit kiakartuk szellőztetni a fejünket, így két éjszakára foglaltunk itt szállást. Itt végre jöhetett egy kis megérdemelt pihenés. A négycsillagos Ramada Resort Dead Sea szállodában tökéletesen feltudtunk töltődni, amit elsősorban a medencéknek, a tengernek és a napnak köszönhettünk. Mindemellett jókat is ettünk, amit még később kifejtek bővebben is!

Fotó: Ramada Resort Dead Sea**** /Mihály Gábor/

A hotel szobánk erkélye részben a tengerre nézett, így ez csak tovább fokozta az így is szuper életérzést, amit ott kaptunk. A szobák tágasak voltak, a reggeli bőséges volt mindig, illetve a medence és a Holt-tenger közelsége úgyszintén növelte a ,,plusz pontokat”.

Fotó: szoba a Ramada Resort Dead Sea-ben /Mihály Gábor/

A partot gyalog 10-15 perc séta után értük el, de félóránként ingyenes kisbusz is járt oda-vissza a tó és a hotel között. Mi első nap ugyan legyalogoltunk, ami nem volt megerőltető, de a többi alkalommal azért igénybe vettük a kisbuszt is. A strandon találunk pár napozóágyat, illetve napernyőt, valamint WC és zuhanyzó is fellelhető, utóbbi egyébként is nagyon fontos a Holt-tengernél. Az ajánlott időtöltés maximum 20-30 perc a vízben, ami után kötelező egy alapos tusolás. Ellenkező esetben ugyanis károsítja a bőrt a nagy mennyiségű só!

Tipp: Vigyázzunk, hogy a szemünkbe NE kerüljön egyáltalán víz, mert rettentően tud csípni! Utána pedig még a szemünket se tudjuk kinyitni, míg teljesen ki nem mossuk tiszta vízzel! Higgyétek el tapasztalatból mondom!

Fotó: a hotel strandja és a világ legmélyebb pontja /Mihály Gábor/

A hotel szobákat foglalhatjuk reggelivel és félpanzióval is, ami vacsorát is jelent. Mi azonban csak reggelit kértünk, így ki tudtuk próbálni a környék éttermeit, gyorséttermeit is. Ellátogattunk a Chili Ways Restaurantba, ahol burgereket és csípős szósszal készült tésztát kóstolhattunk meg. Ezután, ami viszont még ennél is jobb volt, az a helyi ételeket felsorakoztató Happiness Park Restaurant. Egész Jordániában nem ettünk olyan finomat, mint ott, ráadásul úgy jól laktam, hogy alig bírtam felállni még asztaltól is! Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert kiváló az ízvilága az étteremnek, bőséges is, illetve ár érték arányban is kedvező volt. Szóval a Happiness Park Restaurant a főút mellett található. A Google Mapson írjuk be és megtaláljátok egyből!

Fotó: Happiness Park Restaurant /Mihály Gábor/
Fotó: bőséges jordán vacsora /Mihály Gábor/

Érdekességek a Holt-tengerről…

 

A Holt-tengert a földkéreg szétcsúszása hozta létre, több mint három millió évvel ezelőtt. A tó vízszintje 420 méterrel van a tengerszint alatt, így a Föld legmélyebb pontjának számít. A sótartalma rettentően magas, nyolcszor több mint az óceánjainknak, így ennek köszönhetően nem tudunk elmerülni benne. Ez nagyon vicces és sokan ez miatt keresik fel leginkább, azonban nem csak ez az egy jelentősége van, ami miatt ilyen népszerű. A vize ugyanis olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek elősegítik a bőrbetegségek és ízületi betegségek gyógyulását is. Ráadásul a partmenti iszap, amit a hotelünk strandján is megtaláltunk egy igazi csodaszer. A tengerfenékről származó iszapnak ugyanis magas a magnézium-, nátrium-, kálium- és kálcium tartalma, ami puhítja, szépíti és egyben radírozza is a bőrt.

Fotó: lebegés a Holt-tengeren /Mihály Gábor/
Fotó: gyógyító iszap a partmentén /Mihály Gábor/

Továbbá azt is tudnunk kell, hogy a magas sótartalom miatt egyetlen élőlény sem található a tóban. Nincsenek halak, nincsenek rákok, de még növények sincsenek a tó fenekén. Kivétel néhány baktérium fajta, ami megél a kietlen vízben. Sajnos a sok jó mellett, mindig akad rossz is, ami a Holt-tenger esetében a kiszáradás. Néhány év alatt métereket is csökken a vízszintje, ezért valószínű száz év múlva már nem élvezhetjük ezt a különleges tavat, a világ legmélyebb pontján!

Fotó: gyönyörű naplemente a Holt-tenger partján /Mihály Gábor/

A Holt-tengert elhagyva ezután újra belevetettük magunkat a történelembe. Ezért a következő részekben ismét kalandos történeteket olvashattok majd, illetve egy kicsit vissza is utazunk az időben, ahogy dél felé vesszük az irányt!

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük