Ausztria
Wels utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Wels utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Wels egy fontos város Ausztria szívében, amelynek gazdag múltja mellett a jelene is eléggé számottevő, gondoljunk csak a híres Welsi vásárra. A Traun partján elterülő település középkori házai, múzeumai és bájos kastélya mind nagyszerű programnak ígérkezik. Itt abszolút keveredik a történelem a természettel, így biztosan jól fogjuk eltölteni az időt, Ausztria nyolcadik legnépesebb városában.

Fotó: Wels sétálóutcája /Mihály Gábor/

Wels hatvannégyezres lakosságával Ausztria nyolcadik legnépesebb városa és egyben Felső-Ausztria második legnépesebb települése is Linz után. A történelem során mindig jelentős városnak számított, amiről a központi részen lévő középkori épületei, múzeumai és a bájos kastély árulkodik. Bár nagyon sok épület és torony, illetve maga a várfal sem látható már napjainkban, a városi múzeumok még is nagyon jól bemutatják az igazi képét a településnek. A Traun folyó partján elterülő települést hangulatos patakok is keresztezik, mint a Mühlbach és a Grünbach. Ez a kombó, vagyis a kultúra és a természet ötvözete teszi teljesen lenyűgözővé Felső-Ausztria második legnépesebb városát. A város turizmusának nagy része továbbá a welsi vásárnak (Messe Wels) is köszönhető, ahova több százezer látogató érkezik évente.

Fotó: Wels óvárosa /Mihály Gábor/

Wels történelme 

Wels városa, ahogyan már korábban említettem mindig is fontos település volt a történelem során. A története ötezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, mivel a bronzkorból számos leletet találtak a környéken. A római korban Ovilava néven egy kisebb település alakult ki itt, ami városi rangot kapott Hadrianus uralkodása alatt. Ovilava később városfallal és tornyokkal védett város lett, ahol aréna, gőzfürdő és vízvezeték is megtalálható volt. Ekkor élte a város az első virágkorát, amikor a Noricum provinca fontos települése, majd a provincia kettéosztása után a Noricum ripense tartomány központja lett.

Fotó: Wels látképe /Mihály Gábor/

Hanyatlása a III. századtól kezdődött meg, amikor a germán törzsek és később a hunok is fosztogattak a területén. A IV. század után végleg jelentéktelenné vált és teljesen elnéptelenedett. A VI. századtól kezdve germán bajorok telepedtek le és Welst elsőként már 776-ban említik meg először. 1000-ben már mezővárosként jegyzik és a lambachi apátság birtoka. A XII. században a würzburgi püspökség része lett, majd a birtokviszonyok teljesen összekuszálódtak és szinte teljesen ketté vált Wels. Az évszázad végére végül a Babenbergek kezére került a település, majd 1222-ben városi rangot kapott. A főteret ezután alakították ki és a város területe egészen a duplájára nőt.

Fotó: Wels a középkorban /Mihály Gábor/

A XVI. század elején I. Maximilian (magyarul I. Miksa) császár sokszor fordult meg Welsben, így ennek köszönhetően tovább fejlődött a város. A gazdaság szárnyalt és ez volt Wels második virágkora, a római idők után. Ekkoriban épült fel a Víztorony és a Timártorony is, majd ezután következtek sorban a csapások, mint a parasztháború, árvíz, földrengés és pestis. A XIX. században megkezdődött az iparosodás és a gazdaság szárnyalni kezdett, illetve építkezések kezdődtek meg. Az első világháború után viszont újabb lejtmenet következett: válság, munkanélküliség és magas infláció volt jellemző. Végül a második világháború ideje alatt náci hatalom átvétel következett be és a környéken egy munkatábor (Gunskirchen) is működött, amely a mauthauseni koncentrációs tábor egyik áltáborra volt.

Fotó: élelmiszerbolt évtizedekkel korábban /Mihály Gábor/

Wels látnivalói 

Wels történelme után a város látnivalói következnek, amelynek bejárását mindjárt egy ingyenes programmal kezdtük meg. A Welsi állatkert az óvárostól nem messze járható be, ráadásul belépőjegy vásárlása nélkül.

Fotó: Welsi állatkert /Mihály Gábor/

A parkban közel száz állatfajt tekinthetünk meg, amelyek javarészt madarak, de találunk itt különböző majmokat, dámszarvast, új-zélandi sertést és eurázsiai hiúzt is.

Fotó: Oroszlánfejű makákó /Mihály Gábor/
Fotó: Kunekune új-zélandi sertésfaj /Mihály Gábor/

Innen az óvárosi rész következett, ahová a város jelképe alatt, a Ledereturm-on keresztül sétálva jutottunk el. Itt a Stadtplatzon rendkívül épületeket tekinthetünk meg, amelyek a történelem számos korszakából származnak.

Fotó: Ledererturm /Mihály Gábor/

Elsőként jobbra a sárga színű épület, a rokokó stílusú Kremsmünstererhof, amely 1777-ben épült fel és napjainkban szállodaként üzemel. Az épület udvarában megfigyelhetjük a díszes festésű Víztornyot is , amely 1577-ben épült fel. Tovább sétálva a téren a Városháza jön, ami előtt jobbra letérve következik az egykori Welsi Minorita kolostor, amelyet 1280 körül alapítottak.

Fotó: Víztorony /Mihály Gábor/

Az egykori minorita kolostorban manapság kiállítás látható, Wels város korai történetéről a neolitikumtól egészen a bajor időszakig. Különös figyelmet fordítanak a római korszakra, amely nagyon fontos volt Wels számára. Belépő: 6,10€

A térre visszatérve szemben látható a János evangélistának szentelt katolikus városi plébániatemplom, amit először a IX. században említenek. Igaz akkor csak egy fából készült kis kápolna állt itt, mivel a mai formáját csak később az 1300-as években érte el.

Fotó: katolikus plébániatemplom /Mihály Gábor/
Fotó: templom belseje /Mihály Gábor/

Innen jobbra Wels egyik legszebb épülete a következő, a Salome ház (Haus der Salome Alt). A címerekkel alaposan kidíszített, pompás homlokzattal rendelkező épület varázslatos látványt nyújt. Bevallom az ilyen és ehhez hasonló épületek mindig ámulatba ejtenek engem, úgyhogy itt is eltöltöttem néhány percet a festést elnézegetve.

Fotó: Haus der Salome Alt /Mihály Gábor/

Az épületet elhagyva a Városi Múzeum következett, ami a Welsi-kastélyban található. A múzeum nagyszerű program volt és az érdekes tárlatnak köszönhetően alaposan megismerkedhettünk Wels történelmével. A kastélynak köszönhetően a város aktív kulturális és múzeumi központtal rendelkezik. Nyáron pedig az udvara ideális helyszínt biztosít a hagyományos rendezvényeknek és különböző koncerteknek is.
Belépő: 6,10€

Fotó: Welsi kastély /Mihály Gábor/

Tipp: Amennyiben mindkettő múzeum érdekel minket, mutassuk fel az első helyen vásárolt, 6,10€-be került jegyünket a második helyen, így olcsóbban (4,10€) vásárolhatjuk meg a következő belépőjegyet!

Fotó: városi múzeum /Mihály Gábor/

Ezeken kívül Wels további érdekes épületeket, kastélyokat rejteget még, mint a Schloss Lichtenegg, a Schloss Traunegg, a Schloss Polheim és a Schloss Herminenhof.

Végül nem utolsó sorban két érdekes múzeum is felkereshető Welsben, amely közül az egyik a Welios Science Center Wels, ami egy tudományos központ, míg a másik az Angerlehner Múzeum, ami pedig egy kortárs művészeti kiállítás különböző festményekkel, rajzokkal és szobrokkal.
Belépők: Welios Science Center Wels 12,50€, Angerlehner Múzeum 12€.

Fotó: Angerlehner Múzeum /Mihály Gábor/

Wels városa mellett érdemes lehet ellátogatunk Felső-Ausztria legnagyobb városába Linzbe és a hangulatos Steyrbe is. Mindkettő városról úgyszintén olvashattok a blogomban!

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük