Ausztria
Steyr utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Steyr utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

A varázslatos hangulatú Steyr egy romantikus település, amely az Enns és a Steyr folyók találkozásánál várja az idelátogatókat. A város egy igazi színkavalkádnak számít, mármint ha az építészeti stílusokra gondolunk. Megtaláljuk itt a középkori városkapuk mellett, a barokk és gótikus stílusú templomokat, Ausztria legszebb városházát, amely a rokokó korszak egyik legfontosabb épülete, de reneszánsz, barokk és neogótikus kastélyban sem szenved hiányt a város.

Fotó: Steyr főtere /Mihály Gábor/

A felső-ausztriai Steyr a macskaköves utcáival és tucatnyi történelmi épületeivel a tartomány egyik legszebb városa. Hangulatával teljesen elragadja az idelátogató turistákat, bár nem számít felkapott helynek, így megőrzi sajátos báját és romantikáját a település. Érdemes rá szánni egy kevéske időt és elveszni a kastélyaiban és a különböző építészeti stílusaiban.

Fotó: Josef Werndl – Steyr megmentője /Mihály Gábor/

A város rövid története

A két folyó találkozása a rómaiak óta fontos terület, mivel a Stájerországban bányászott vasat, itt szállították az északi részekre.
980 körül Wels-Lambach grófjai megépítették a mai Lamberg-kastély elődjét, az úgynevezett Styraburg-ot. 1055-től a bajor herceg hűbéresei, az Ottokárok szerezték meg a birtokot. Később a Babenbergek, majd a Habsburgoké lett Steyr. A város a közeli vasbányák és a vaskereskedelem miatt folyamatosan fejlődött, azonban a későbbi háborúk és járványok teljesen lecsökkentették a kereskedelemet.

Fotó: Lamberg-kastély /Mihály Gábor/

1727-ben egy tűzvész során a város nagy része és ezzel együtt a korábbi Styraburg is leégett, helyére később a mai Lamberg-kastély épült fel. Ezek után Steyr fokozatosan visszaesett és a korábbi jómódot a szegénység váltotta fel, egészen 1831-ig. Ekkor született meg Josef Werndl, a város megmentője. 1855-ben apja halála után fellendítette a fegyvergyártást, melynek köszönhetően a város újra visszanyerte a korábbi fényét. Steyr, Európában egyedülálló módon elsőként büszkélkedhetett például hidroelektromos energiával működtetett utcai világítással, de a világ egyik legmodernebb fegyverüzeme is itt működött. Az első világháború alatt magas munkanélküliség súlytotta Steyr-t, míg 1944-ben a második világháború alatt a bombázások a város gyárait is elérték. A háborúk után az újraépült gyárakban a fegyverek mellett, traktor és autó gyártásba is kezdtek. Ma a város 39 ezer lakójával Ausztria tizenkettedik legnagyobb városának számít.

Fotó: Steyr hangulatos belvárosa /Mihály Gábor/

Steyr látnivalói 

Lamberg kastély és a Schlosspark

A város igazi jelképe, amely a két folyó találkozásánál épült fel. Az 1727-es tűzvész után barokk stílusba épült újjá. Manapság önkormányzati hivataloknak ad otthont, de különböző művészeti kiállítások is megtekinthetőek a kastélyban. Parkja kiváló egy könnyű sétára, ahol az ádventi kiállítás és Josef Werndl szökőkútja és szobra is megtalálható.

Fotó: Lamberg-kastély /Mihály Gábor/

Szent Mihály templom

A folyó túloldalán magasodó két tornyú barokk templom a XVII. században épült. A templomot érdemes közelebbről is megtekinteni, valamint innen a Lamberg-kastély is teljes egészében látható.

Fotó: Szent Mihály templom /Mihály Gábor/

Városháza 

1765-1778 között épült városháza Steyr főterén vehető szemügyre. A tornyos épület rokokó stílusban épült és nem mellesleg Ausztria legszebb városházának tartják.

Fotó: Városháza /Mihály Gábor/

Sternhaus

A város egyik legimpozánsabb épülete, amely a városházával ellentétes oldalon található. Az 1727-es tűzvész sajnos ezt az épületet se kímélte, így később barokk stílusban átépítették. A nevét a főbejárat felett található csillagról kapta, amit két darab ragadozó madár fog közre. Az épület könnyedén felismerhető a városnézés során, amit a gazdag rokokó díszítésnek is köszönhet.

Fotó: Sternhaus /Mihály Gábor/

Bummerlhaus

A korábban említett Sternhaus épületével ellentétben jóval szerényebb díszítésű, mivel gótikus építészeti jegyeket hordoz magában. A XIII. században épült, így kora és híre miatt is Steyr leghíresebb épülete. Korábban fogadóként működött, napjainkban azonban bank található az épületben.

Fotó: Bummerlhaus – a sárga épületről balra /Mihály Gábor/

Középkori városkapuk 

Középkori városkapuból hármat is találunk Steyr bebarangolása során, amiket szétszórva a város különböző területein találunk meg. A legöregebb a Kollertor 1480-ból, aztán Neutor 1573-ból, végül pedig a Schnallentor 1613-ból.

Fotó: Blumauerhaus /Mihály Gábor/

Vogelsang kastély

1877-ben Josef Werndl által épített kastély.

Fotó: Vogelsang kastély /Mihály Gábor/

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük