Utazás
Vatikán a világ legkisebb országa (utazás, látnivalók, érdekességek) / Vatikán

Vatikán a világ legkisebb országa (utazás, látnivalók, érdekességek) / Vatikán

Vatikán a világ legkisebb önálló országa, amely Róma szívében tekinthető meg. A mindössze nyolcszáz lelket számláló állam vezetője a pápa, de mellette papokból, szerzetesekből, diplomatákból és a pápa testőrségéből, az úgynevezett svájci gárdából áll össze a lakosság. A pápai állam egyszerűen lélegzetelállító látnivalókkal kecsegtet, ezért mindenképp ejtsük útba a római vakációnk során. Elég ha csak a Vatikáni múzeumok értékeire, a Sixtus-kápolna elképesztő freskójára vagy a hatalmas Szent Péter bazilikára gondolunk.

Fotó: Vatikán főtere és a bazilika /Mihály Gábor/

Római vakációnk során semmiképpen sem szabad kihagyni a világ legkisebb országát, amely a Tevere folyótól nyugatra terül el. A mindössze 44 hektáros területen fekvő Vatikán a pápa állama. Több érdekes látnivalóval is szolgál, amelyre akár egy teljes napot is érdemes rászánni. Most pedig nézzük meg, hogy mit érdemes megtekinteni Vatikáni látogatásunk során!

Fotó: svájci gárdisták /Mihály Gábor/
Fotó: megnéztük a vatikáni postát is /Sajtos Anita/

Szent Péter Bazilika 

A Szent Péter bazilika a római katolikus egyház első számú szentélye és a világ legnagyobb belső terével rendelkező építménye. A bazilikát 1506-ban II. Gyula pápa idején kezdték el építeni és több mint egy évszázad után, 1667-ben fejezték be.

Fotó: Szent Péter bazilika /Mihály Gábor/

A templom nagyságát is mutatja, hogy hatvanezer hívő fér be, a több mint 200 méter hosszú és 132 méter magas templomba. A hosszú idő alatt, míg teljesen elkészült a templom, rengeteg ember dolgozott rajta. A kupola azonban, ahova akár fel is sétálhatunk, Michelangelo tervei alapján készült el.

Fotó: a bazilika hatalmas belső tere /Mihály Gábor/
Fotó: a kupola /Mihály Gábor/

A bazilikába ingyen mehetünk be egy rövid ellenőrzés során, ahol a táskát és az oltási igazolványt nézik meg. A sor azonban ennek ellenére nagyon hosszan elnyúlhat, így szánjunk rá, jobb esetben is 5-10 percet, de könnyen előfordulhat fel órás várakozó is!

A kupolába ezzel ellentétben fizetni kell, ami 8 €-ba kerül gyalog. Ez körülbelül 500 lépcsőfokot jelent, viszont lifttel 10 € a belépő. A lift azonban csak félútig jár, ezért így is marad 300 lépcsőfok, amit saját lábunkkal kell megtenni. Innen fentről a Szent Péter tér tárul elénk.

Fotó: Szent Péter tér /Mihály Gábor/

Vatikáni Múzeumok 

A Vatikáni múzeumok egy több részből álló hatalmas múzeum együttes, ami a világ egyik legnagyobb művészeti gyűjteményének ad otthont. Rengeteg műalkotás várja az ide érkezőket, ahol akár egy teljes napot is eltölthetünk.

Fotó: érdekes lépcső a Vatikáni múzeumok kijáratánál /Mihály Gábor/

Tipp: érdemes már az utazásunk előtt online megvenni a múzeumokba a belépőjegyet, így elkerülhetjük a hosszú sorokat, ami akár nagyon hosszan is elnyúlhat. Online jegyvétel a hivatalos oldalon: ITT elérhető!

Fotó: Vatikáni múzeumok festményei /Mihály Gábor/
Fotó: múmia a múzeumban /Mihály Gábor/

A múzeumok a rengeteg festmény mellett, görög és római műalkotásokat, egyiptomi leleteket, szarkofágokat, múmiákat is tartalmaz. Ezenkívül számos további freskó, szobor, szőnyeg és mindenféle műalkotás nézhető meg, amit a katolikus egyház és a pápák évszázadok alatt halmoztak fel.

Fotó: elképesztő látványt nyújtó mennyezet Vatikánban /Mihály Gábor

Figyelem! A hatalmas területen található Vatikáni múzeumok bejárása egyáltalán nem mondható fáradtság mentesnek, így készüljünk fel, hogy a tapasztalt múzeumba járóknak is megterhelő lehet a rengeteg műalkotás!

A belépő a hivatalos oldalon online 21 €-ért elérhető, amelyben a Vatikáni múzeumok mellett a Sixtus-kápolna is megtekinthető. Ezzel a jeggyel az általunk előre kiválasztott időpontban nézhetjük meg a múzeumot, sorban állás nélkül!

Sixtus-kápolna

A Sixtus-kápolna kétségkívül a leglátogatottabb és egyben a legnagyobb attrakció is az egész Vatikáni múzeumok bejárása során. Michelangelo mennyezeti freskója a világ egyik legismertebb alkotása és egyben a világ legnagyobb összefüggő freskója is, az 540 négyzetméteres területével. A kápolna a nevét IV. Sixtus pápáról kapta, amit a XV. század végén építettek. A kápolna a mindenkori pápa magánkapolnája és 1872 óta a konklávé is itt zajlik, azaz a pápaválasztás.

Fotó: Sixtus-kápolna /Mihály Gábor/

A kápolna belső terét Michelangelo mindössze négy év alatt festette meg 1508 és 1512 között, amelyből az egyik legismertebb részlet a mennyezet közepén található Ádám teremtése. Ezen a részen Isten és Ádám összeérő ujja látható, amit szerintem senkinek se kell bemutatni, ugyanis már nagyon sokszor láthatunk a tévében, a könyvekben és az újságokban. Ezenkívül tovább nézelődve más bibliai jelenetek és ószövetségi próféták is felfedezhetőek a csodálatos freskón.

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük