Olaszország
Róma utazás, látnivalók, érdekességek / Olaszország

Róma utazás, látnivalók, érdekességek / Olaszország

Róma egy igazi hangulatos, történelmi nagyváros, ahol lépten-nyomon ókori emlékekbe botlunk. A kétezer éves romok  mellett azonban kiváló éttermek, fagyizók és kávézók várják az idelátogatókat. Az ,,Örök város” az év minden szakában kedvelt úticél, így biztos hogy rengeteg emberrel fogunk találkozni, bármely pontján is vagyunk Rómának. Emellett garantált viszont az is, hogy egy cseppet sem fogunk unatkozni a római vakációnk alatt.

Fotó: Forum Romanum /Mihály Gábor/

Rómáról pár szóban

Róma, az egykori Római Birodalom bölcsője és egyben a hatalmas ókori állam központja is volt. A híres mondás, miszerint ,,minden út Rómába vezet” akkoriban tényleg megállta a helyét, mivel Európa egyik legnagyobb és legfejlettebb városa volt az ókorban. Ezt ma, mi sem bizonyítja jobban, hogy a város egy igazi múzeum, ahol mindegy hol járunk éppen, biztos hogy találunk egy-két római templomot, épületet vagy romot.

Fotó: Tevere folyó /Mihály Gábor/

A három milliós város Olaszország fővárosa és az ország egyik legjelentősebb települése is egyben. Róma szívében találjuk emellett a világ legkisebb önálló országát is, amely a Vatikán. A pápai állam, mind területre és mind lakosságra a világ legkisebb országa, ahol érdekesebbnél érdekesebb dolgokat fedezhetünk fel.

Róma közlekedése 

Róma tömegközlekedése nem számít bonyolultnak, ugyanis mindössze két metróvonallal (A és B) rendelkezik. Ezenkívül több mint kétszáz buszjárat és hat darab villamos vonal található Olaszország fővárosában. Róma rengeteg látnivalóval kecsegtet és a távolságok sem olyan nagyok, ezért könnyedén bejárható a belváros, akár gyalog is.

A reptérről viszont szükségünk van egy kis segítségre, mivel Róma reptereiről, amelyek a Fiumicino és a Ciampino, a távolság miatt gyalog nem oldható meg a városba való bejutás. Innen könnyedén busszal, illetve vasúttal juthatunk be Róma vasúti főpályaudvarára, a Termini-re.

Fotó: Termini állomás Rómában /Mihály Gábor/

A Fiumicino repülőtérről a Terravision buszaival körülbelül 50-60 perc alatt érhetünk be a Termini állomásra. A megálló a reptéren a hármas terminál közelében, a 14-es táblánál található. A buszok körülbelül 30-50 percenként indulnak és a jegyet a mellette levő traffikban vásárolhatjuk meg. Természetesen a jegyeket online is megvehetjük, amellyel spórolhatunk néhány eurót és elsőbbséget élvezhetünk a felszálláskor, a helyben vásárolt jegyekkel ellentétben. A helyszínen vásárolt retúr jegy 14€-ba kerül.

Fotó: Terravision busz a reptéren /Mihály Gábor/

A Terravision mellett találunk még további buszokat is, ami úgyszintén Róma belvárosába szállít el. Az árak nagyjából megegyeznek, a menetrend viszont különbözik az egyes busztársaságoknál. A buszok mellett a reptérről (Fiumicino) vonattal is van lehetőség utazni (Leonardo Express) , ami úgyszintén a Termini állomásig közlekedik. Ezek sűrűbben közlekednek mint a korában említett buszok, valamint gyorsabbak is, mivel a menet idő csupán csak 30 perc. A jegyek ára viszont ezzel aranyosan drágább is.

A Ciampino reptérről viszont kizárólag csak busszal juthatunk be Róma belvárosába, ahol úgyszintén a Terravision buszai tökéletes választás. A távolság kisebb, így a menetjegyek és a menetidő is alacsonyabb, illetve kevesebb.

Fotó: metrójegy automata /Mihály Gábor/

A Termini állomásra érkezve, akár metróval is tovább utazhatunk a szállásunkra, amelyre a menetjegy 1.50 €-be kerül. A jegyeket az állomás automatáiból vásárolhatjuk meg, amely készpénzt (fém- és papírpénz) és bankkártyát is egyaránt elfogad.

Tipp: Többszöri utazás esetén érdemes 24, 48, illetve 72 órás kártyát vásárolni, amellyel könnyedén bejárható a város!
24 órás jegy – 7 €

48 órás jegy – 12,50 €

72 órás jegy – 18 €

Látnivalók az olasz fővárosban 

Róma rengeteg látnivalót tartogat számunkra, így hát nehéz is lenne mindet összeszedni nektek és bemutatni. Persze ez egyáltalán nem lehetetlen, de én mégis azokat a helyeket fogom felsorolni nektek, amit mi magunk is meglátogatunk és érdekesnek tartottunk, hogy jobban megismerjük őket. Róma büszkélkedik tömérdek ókori rommal, emlékhellyel, de rengeteg szép látnivaló, múzeum és templom is felfedezhető. Nézzük meg mik a legismertebbek és mi az, amit semmiképpen se hagyjuk ki, ha az ,,Örök városban”  járunk.

Fotó: a gyönyörű Colosseum /Mihály Gábor/

Colosseum

A Colosseum Róma igazi jelképe és szimbóluma. A legtöbb turista ezt a helyet keresi fel a városba utazása során, ami egyáltalán nem is csoda, mivel a hatalmas ókori építmény egybeforrt Róma nevével. A kétezer éves amfiteátrum 60 ezer néző befogadására volt alkalmas, ahol a gladiátorok és a vadállatok életüket adva szórakoztatták a római népet.

Fotó: Colosseum /Mihály Gábor/

A Colosseum-ot nem csak kívülről kötelező körbejárni, de a belsejét is alaposan bejárhatjuk. A jegyeket érdemes online, már jóval előbb megvásárolni, amellyel elkerülhetjük a hosszú sorokat. A Forum Romanum és a Palatinus domb megtekintésével, a kombinált jegyeket már akár 21 €-tól megvehetjük otthonról. Ezekkel a jegyekkel időt spórolva, sorbanállás nélkül juthatunk be! A normál jegyek a helyszínen 16 €-ba kerülnek, valamint a 18 év alattiaknak pedig ingyenes a belépés!

Fotó: Colosseum belülről /Mihály Gábor/

Forum Romanum

Az ókori Róma központja volt, ahol ma már kevés az éppen maradt oszlop vagy épület. A Colosseum szomszédságában találjuk, így hát az online kombinált jeggyel érdemes közelebbről is megtekinteni. A romok közti séta során szinte visszarepülhetünk az időben, főleg ha a fantáziánkat elengedjük egy kicsit.

Fotó: Forum Romanum /Mihály Gábor/

Trevi-kút

A hatalmas barokk szökőkút a turisták egyik kedvenc helyszíne, bár az ott fotózkodó emberek százaiból, erre hamar rá is jövünk. A monda szerint, aki pénzérmét dob a vízbe, az visszatér még a városba.

Fotó: Trevi-kút /Mihály Gábor/

Vatikán 

Vatikánról írt részletesebb cikkemet ITT olvashatod!

Fotó: Szent Péter bazilika Vatikánban /Mihály Gábor/

Pantheon

A Pantheon Róma egyik legjobb állapotában megmaradt ókori temploma, amelybe a belépés ingyenes. Itt fontos megjegyezni, hogy a hosszú sort azonban muszáj kivárni, ha belülről is megszeretnénk nézni!

Fotó: Pantheon /Mihály Gábor/

Angyalvár

A Tevere partján magasodó Angyalvár eredetileg Hadrianus római császár síremlékeként épült. Később azonban erődként és börtönként is használták, a ma múzeumként működő hatalmas kör alakú építményt. Belépő 12 €.

Fotó: Angyalvár /Mihály Gábor/

Piazza Navona

Róma egyik legkedveltebb és legszebb tere, ahol korábban különböző kocsiversenyeket és atlétikai eseményeket tartottak. Az ovális alakú téren találunk három szökőkutat, több kávézót és éttermet is.

Fotó: Piazza Navona /Mihály Gábor/

A Haza Oltára emlékmű /Altare della Patria/

A márványból épült hatalmas épület Olaszország első királyának és az első világháború katonáinak tiszteletére épült. A Colosseum közelében találjuk és mérete miatt könnyedén kiszúrható már a Via del Corso-ról is. Ingyenes felsétálhatunk rá, legalábbis egy darabig, ahol egy kávézót találunk. Innen már szemügyre vehető Róma szimbóluma, a Colosseum is.

Fotó: A Haza Oltára emlékmű /Mihály Gábor/

Spanyol lépcső 

Végül pedig egy úgyszintén kedvelt helyszín, a Spanyol lépcső következik, amely Európa leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcsője. Az 1723-1725 között épült lépcső a spanyol nagykövetség mellett található, ezért kapta a spanyol nevet.

Fotó: Spanyol lépcső /Mihály Gábor/

Gasztronómia

Rómába tartózkodásuk alatt nagyon jókat ehetünk, viszont bele futhatunk rengeteg rossz étterembe is, ahol csak a turistákat húzzák le és a pénzükért szinte semmi jót nem kapunk.

A városnézés során kóstoljuk meg, a könnyedén és gyorsan ehető Porchetta Panini-t, amit a Trevi-kút mellett kiválóan készítenek 3,20 €-ért.

Fotó: Porchetta szendvics /Mihály Gábor/

Az éttermekbe betérve rengeteg finomság közül választhatunk: Egy könnyű saláta, egy paradicsomos Bruschetta mozarellával kiváló egy kezdésnek. Ezután egy finom gnocchi vagy a tucatnyi tészta mellett, akár egy pizzát is ehetünk.

Fotó: paradicsomos Gnocchi /Mihály Gábor/

Érdemes kipróbálni a tengeri ételeket is, mivel Róma közel fekszik a tengerhez, így friss halakat és herkenytyűket is ehetünk. Nekem személy szerint a Colosseum közelében lévő Osteria Maracuja étterem jött be, ahova többször is visszatértünk. A fogások finomak voltak, a kiszolgálás pedig tökéletes, és az árak sincsenek nagyon elszállva. Itt kóstolhatunk friss és ízletes homárt is, ami a kedvencem lett a római út alatt.

Fotó: homár az Osteria Maracuja-ban /Mihàly Gábor/

Ha Rómában járunk feltétlenül igyunk egy Limoncello-t is, valamint kiválóak a helyi borok és az olasz sörök is, amely közül a kedvünkre válogathatunk.

Fotó: olasz sörök /Mihály Gábor/

Szállás

Rómában rengeteg szállás közül lehet válogatni kedvünk szerint. Szállodák, hotelek, apartmanok, hostelek, airbnb… Nekünk az elsődleges iránypont, hogy jó legyen az elhelyezkedése és közel legyenek a látnivalók. Ezért mi mindenképpen egy belvárosi apartmanban gondolkoztunk, amit Vatikán szomszédságában találtunk meg. Bár a Colosseum 40 percnyire volt gyalog, útközben számos látnivaló akadt, amit megszerettünk volna nézni, így egy cseppet sem bántuk a távolságot.
A szállásunk mellett közvetlenül metrómegálló, számos étterem és kávézó, valamint élelmiszer bolt volt. A Quiriti Vatican Relais apartmannal teljesen megvoltunk elégedve, mivel kényelmes és tiszta szobát kaptunk, minibárral és reggelivel.

Fotó: apartman Vatikán mellett /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük