Ausztria
Kulmspitze kilátó 1.095m, Ausztria(Salzkammergut)

Kulmspitze kilátó 1.095m, Ausztria(Salzkammergut)

A Salzkammerguti-tóvidék egyik legújabb kilátótornya az 1095 méter magas Kulmspitze csúcsán magasodik. A 24 méter magas kilátóból az egész környék belátható, így a Mondsee és a Schafberg is könnyen szemügyrevehető. A túra kiváló egy családi kirándulásra, akár gyerekeseknek is, és a csúcson pedig a kilátás mindenegyes méterért kárpótol.

Fotó: Kulmspitze kilátó /Mihály Gábor/

A kilátók mindig nagyon kedvelt helyszínek, mivel gyönyörű tájakat láthatunk a magaslati pontokról. A 2019 őszén átadott, fából készült 24 méteres fedett kilátó pedig a különleges szépségű Salzkammerguti-tóvidék egyik legszebb tavára, a Mondsee-ra tekint le.

Fotó: Kulmspitze 1095 méter magasan /Mihály Gábor/

Ezen a helyen már korábban az 1800-as években is állt egy kilátó, de az évek alatt annyira megromlott az állapota, hogy 30 éves élettartama után, először lezárták, majd lebontották. Az új kilátó már évtizedek óta tervben volt, majd végül 2019-ben készült el és azóta folyamatosan várja az ide érkező kirándulókat.

Fotó: a kilátó belső faszerkezete /Mihály Gábor/

A túrát Mondsee és Oberwang településről is megtehetjük. Az elsőből könnyebben kavicsos úton, míg az utóbbiból az erdőn átvezető ösvényeken érhetjük el a kilátót. Bármelyik utat is választjuk a végeredmény minden tekintetben ugyanaz lesz, bár az utóbbi jóval nehezebb útvonalon halad a Kulmspitze csúcsára. Mi néha nehezítünk a dolgokon, így Oberwang-ból vágtunk neki az 1095 méteres hegycsúcsnak.

Fotó: Oberwang látképe /Mihály Gábor/

Oberwang mindössze egy 1700 lelket számláló település, amely az Atterseee és Mondsee tavak közt terül el Felső-Ausztriában. A térség a XII. századig a Bajor hercegséghez tartozott, majd végül Ausztriához került. A környéken a helyiek a mezőgazdasággal foglalkoznak, de a turizmus is nagyon felkapott a tavak, a hegyek és a túra ösvényeknek köszönhetően.

Fotó: Turistajelzés /Mihály Gábor/
Fotó: út az erdőbe /Mihály Gábor/

A túra a település központjából indul és eleinte aszfaltozott úton, majd erdei ösvényen halad folyamatosan felfelé. Az útvonal könnyen követhető és a túrajelzések mellett, túratáblák is segítik a tájékozódást. 4,5 kilométer gyaloglás és 500 méter emelkedés után végül másfél óra múlva érjük el a 24 méter magas kilátót, ahonnan pár emeletnyi lépcsőzést követően beláthatjuk az egész környéket. Csodálatos a kilátás és ez biztosan felteszi az i-re a pontot, aki veszi a fáradtságot és megteszi ezt a kirándulást.

Fotó: Kulmspitze kilátó /Mihály Gábor/
Fotó: kilátás a Mondsee-ra és Schafberg-re /Mihály Gábor/

Túra adatai:

Kiindulásipont: Oberwang központja (566m)
⛰Kulmspitze kilátó (1.095m)
Érkezési pont: Oberwang központja (566m)                      Szintemelkedés: 532m
Táv (fel és le): 9,2 km
Idő: 2,5 óra 

Fotó: A túra útvonala… /Bergfex Touren/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük