Montenegró
Ulcinj utazás, látnivalók, érdekességek / Montenegró

Ulcinj utazás, látnivalók, érdekességek / Montenegró

Ulcinj Montenegró legdélebbi városa, amely közvetlen az albán határ mellett terül el. A különleges, keleti hangulatú Ulcinj gyönyörű történelmi óvárossal rendelkezik és ez még egyáltalán nem minden. A település legnagyobb vonzereje ugyanis a tizenkét kilométer hosszú homokos tengerpartja, amit imádnak a turisták. A lassan mélyülő homokos partszakaszon hatalmas hullámok biztosítják az igazi mediterrán érzést!

Fotó: Velika Plaza Ulcinjban /Wikimedia Commons/

Ulcinj Montenegró legdélebbi települése, amely közvetlen az albán határ mellett terül el. Albánia közelsége miatt itt erősen jellemző a muszlim vallás, amit hamar észre is veszünk a városban tett sétánk során. Az albán többségű településen mindenhol minaretekbe botlunk, valamint a naponta töbször hallható müezzin hangja igazi keleti érzést vált ki belőlünk. A történelmi óvárossal rendelkező település ezért teljesen elvarázsolja az idelátogató turistákat, ahol ráadásul a homokos tengerpart tovább fokozza az élményeket. A városban lévő kis strand (Mala Plaza) mellett Ulcinj határában megtaláljuk az Adria egyik leghosszabb homokos strandját is, a 12 kilométer hosszú Velika Plaza-t.

Fotó: Ulcinj belvárosa /Mihály Gábor/

Ulcinj történelme röviden és tömören 

A terület már a bronzkortól lakott volt, viszont Ulcinj elődjét az időszámítás előtti évszázadokban a görögök alapították. Az adriai városokhoz hasonlóan, itt is folyamatosan váltották a népek egymást. A görögök után a rómaiak következtek, akik Olcinium néven csatlakoztatták a várost a Római Birodalomhoz. Később a Bizánci Birodalom része lett a terület, majd a város a kalózok kezére került, amely a legnagyobb és legerősebb kalózváros lett az Adriai-tengeren. A XV. századtól a Velencei Köztársaság része, majd 1571-től a törökök uralma alá került a város. Ulcinj végül 1878-tól Montenegró része lett.

Fotó: zöldség- és gyümölcsárus bácsi Ulcinjban /Sajtos Anita/

A város látnivalói 

Ulcinj nem büszkélkedik sok látnivalóval, viszont ezek közül a legfontosabb mégis a történelmi óváros központjában található Citadella. A fellegvár tornyából nyílik a legszebb kilátás a strandra és az óvárosra, így érdemes megmászni legalább egyszer itt tartózkodásunk alatt. Ulcinjban továbbá egy helytörténeti múzeumot is találunk, valamint a város muszlim mecsetekből sem szenved hiányt. Ezek úgyszintén mind-mind érdekesek lehetnek a magas minareteivel és az időközönként megszólaló müezzinnel.

Fotó: Ulcinj belvárosa /Mihály Gábor/

Ulcinj a XVII. században a rabszolgapiacáról is ismert volt, amit az óvárosban egy templom előtti kis téren tartottak. Manapság azonban a város élete eléggé pezsgő, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a partmenti sétánya és bazársora esténként rendszerint megtelik emberrel. Montenegró legdélebbi városába így hát garantáltan nem fogunk unatkozni esténként sem!

Fotó: Ulcinj partmenti sétánya /Mihály Gábor/

Ulcinj strandjai 

Ulcinjban két strand közül is választhatunk, ha fürdőzni szeretnénk. Ezek közül az egyik a városi kis strand, azaz a Mala Plaza. A központban található strand egy lassan mélyülő homokos tengerpart, napágyakkal és napernyőkkel felszerelve, ahol mindig rengeteg ember található. Nem ritkák itt a hatalmas hullámok sem, de déli fekvése és a Citadella miatt hamar árnyékba borul a hely, így sajnos nem élvezhetjük a napsütést a késő délutáni órákban.

Fotó: Mala Plaza /Wikimedia Commons/

A második strand a város határában kezdődő 12 kilométer hosszú nagy strand, azaz a Velika Plaza. Ez a part úgyszintén lassan mélyülő homokos tengerpart, ahol egyáltalán nem ritka a szeles időjárás. Egészen az albán határig húzódik el, így kényelmesen elfér minden strandolni vágyó, a kis stranddal ellentétben. A partján számos vendéglátóegység, kemping és napágyas rész található, valamint akár a naplementéig is érdemes itt kint maradni. Akik ezt végül meg is teszik garantáltan gyönyörű látványban lesz részük az Adriai-tenger partján, Ulcinjban!

Fotó: Velika Plaza /Mihály Gábor/

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük