Ausztria
Linz utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Linz utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Linz az osztrákok harmadik legnépesebb városa, amit korábban acélvárosnak is emlegettek. Egyben történelmi és modern is a Duna parton fekvő Linz. 2009-ben Európa kulturális fővárosa is volt, így nem is csoda hogy bővelkedik látnivalókkal. Érdekes, hogy városházából kettő is van, de még székesegyházból is van egy régi és egy új is Linzben. A Pöstlingberg-et pedig semmiképp se hagyjuk ki…

Fotó: Linz főtere /Mihály Gábor/

Linz városát is Budapesthez hasonlóan a Duna szeli ketté. A folyó két oldalán elterülő település Ausztria harmadik legnépesebb városa, Bécs és Graz után a közel 200 ezer lakójával. Mindenképpen érdekesnek mondanám és látnivalóban is bővelkedik Linz, de kezdjük is az elején…

Fotó: Linz főtere /Mihály Gábor/

A városnézést a Hauptplatz-on(Fő tér) kezdtük, ami szinte a Duna-parton található. Éttermek és kávézók mellett, reneszánsz és barokk épületek szegélyezik a teret. Látnivalói a Szentháromság-szobor a 18. századból és a régi Városháza épülete, ugyanis ahogy a bevezetőben olvashattad, egy régi és egy új is található Linzben. Az új városházát a Duna túlsó oldalán találod, de még maradjunk itt ezen az oldalon és induljunk el tovább a Landstrassen.

Fotó: Linz bevásárló utcája a Landstrasse /Mihály Gábor/

Landstrasse egy hosszú sétáló utca, ahol mindkét oldalon üzletek sorakoznak és szinte mindig tömeg van. A hangulatos utcán folyamatosan járnak a villamosok is, így akár egyre felpattanva is megnézhetjük a várost.

Fotó: villamos a láthatáron… /Mihály Gábor/

A főtértől nem messze találjuk a régi dómot (Alter Dom). A jezsuiták építették 1670-1678 között és egészen 1909-ig ez volt a püspöki templom.

Fotó: a régi dóm belseje /Mihály Gábor/

Ezután megnéztük az új székesegyházat(Neue Dom) is, ami 1909-től vette át a szerepet a régitől. Ez Linz legnagyobb temploma, ami neogótikus stílusban készült el. A tornya 135 méter magas, hossza 130 méter, szélessége pedig 60 méter. Területre szóval  nagyobb, mint egy focipálya és a magassága is csak két méterrel alacsonyabb mint a Bécsi dóm.

Fotó: az új székesegyház /Mihály Gábor/

 

Fotó: a hatalmas dómban /Sajtos Anita/
Fotó: az új dóm belülről /Mihály Gábor/

A templomok után a hangulatos utcákon keresztül a domb tetején levő várkastélyig (Linz Schloss) vezetett az utunk. Itt kiváló a kilátás a Dunára és még a múzeumban is elüthetjük az időt (Schlossmuseum).

Fotó: Landhaus és a szökőkút /Mihály Gábor/
Fotó: kilátás a kastélyból a Dunára /Mihály Gábor/

Ezután a Duna túlsó oldalán folytattuk a városnézést. A hídon átsétálva baloldalt az új Városháza, míg jobb oldalon az Ars Electronica Center vár. A 2009-ben átadott múzeumot a “jövő múzeumának” is nevezik, ugyanis középpontjában a technológia áll. Kicsiknek és a nagyoknak is jó választás. Este pedig csodás a kivilágítása.

Fotó: új városháza /Mihály Gábor/
Fotó: Ars Electronica Center /Mihály Gábor/

Ha valaki kedveli a múzeumokat, az Ars Electronicával szemközti oldalon találja a Lentos Kunstmuseum Linz-t. Ez egy kortárs művészeti gyűjteményt bemutató múzeum, amit esténként úgyszintén megszoktak világítani.

A napot végül a Pöstlingberg (539m) csúcsán zártuk, ahonnan csodás a kilátás a városra és a távolban levő Alpokra is. Linz állatkertjét pedig útközben találjátok majd, amit érdemes úgyszintén bejárni. Végül a hegycsúcson egy bazilikát fedezhetünk fel.

Tipp: Az úgynevezett Pöstlingbergbahn-nal fel is juthattak egészen a főtérről. Az 50-es számú villamost kell keresni!

Fotó: kilátás a városra /Mihály Gábor/
Fotó: a hegycsúcson egy tökéletes nap után /Mihály Gábor/

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük