Magyarország
Lillafüred utazás, látnivalók, érdekességek / Magyarország

Lillafüred utazás, látnivalók, érdekességek / Magyarország

A Miskolchoz tartozó romantikus Lillafüred csak úgy vonzza az embereket. A Bükk-hegység keleti felében bújik meg a sziklás hegyek között, a Garadna és a Szinva völgyének találkozásánál. Egy igazi vadregényes táj a Hámori-tó partján, ahol rengeteg a látnivaló és kiváló egy kirándulásra akár a párunkkal, akár a családdal és a gyerekekkel teszünk ezt. De nézzünk is körbe egy kicsit, mit is rejt Lillafüred:

Fotó: mögöttem a Lillafüredi Palotaszálló /Sajtos Anita/

2020.12.27 Karácsony után úgy döntöttünk, hogy ki kellenne mozdulni egy kicsit és a sok bejgli után jó lenne egy séta. Ekkor jött az ötlet, hogy látogassunk el az idilli, festői Lillafüredre.

Lillafüred, Miskolc agglomerációjába tartozó kétszáz fős település. A Szinva és a Garadna patakok összefolyásánál található, a Hámori-tó partján. A Bükk-vidék egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja.

Fotó: Hámori-tó /Mihály Gábor/

A település az 1890-es évek elején üdülőtelepként jött létre Bethlen Andrásnak köszönhetően. Nevét a Borsod vármegye ispánjának lányáról Vay Lilláról kapta. Lillafüredet szerették volna egy ismert, hegyi üdülővé fejleszteni. 1930-ban megnyitották a település egyik legnagyobb jelképét is a Palotaszállót. Lux Kálmán tervei alapján neoreneszánsz stílusban épült 1925-től 1929-ig.

Fotó: Lillafüredi Palotaszálló /Mihály Gábor/

A palota mellett hatalmas park terül el, ahol jó egyet sétálgatni. Mellette pedig megtekinthetjük a nem természetes úton létrejött, 20 méter magasságú Lillafüredi-vízesést is.

Fotó: Lillafüredi-vízesés /Mihály Gábor/

Anna-barlang: A vízeséshez közel található mésztufabarlang mindenképpen különlegesnek mondható, ugyanis általában nem látogathatóak az ilyen típusú barlangok. A barlangban szép mészkőalakzatok tekinthetők meg, de a megkövesedett növények és a növények lenyomatai is szemügyre vehetőek. A téli szezon kivételével egész évben látogatható és a turistáknak kiépített, 380 méteres szakasz megtekintése körülbelül fél óráig tart.

Fotó: Szent István-barlang bejárata /Mihály Gábor/

Szent István-barlang a környék legnagyobb cseppkőbarlangja. Az egy kilométernél is  hosszabb barlangot 1991-ben gyógybarlanggá nyilvánították. A barlangtúra oda-vissza 340 méter és fél órát vesz igénybe. Legnagyobb látványossága a Nagyterem.

Fotó: Lillafüredi megálló /Mihály Gábor/

Lillafüredi Állami Erdei Vasút: Az erdészet által 1920-ban épített, keskeny nyomtávú kisvasút 14 kilométer hosszú. Miskolcról a Dorottya utcából induló vasút, Lillafüredet érintve Garadna településig tart. A teljes menetidő 55 perc, viszont Lillafüredig fél óra alatt juthatunk el Miskolcról. A teljesárú jegy egy útra 1.300 forintba kerül, oda-vissza pedig 2.600 forint.

 

Fotó: a vízesés előtt /Sajtos Anita/

A barlangok és a vasút mellett kiváló időtöltésnek bizonyulhat a Lillafüredi Sport-és Kalandpark is. A 2015-ben megnyílt park az Erzsébet-sétány két oldalán terül el festői környezetben. Mi sajnos nem próbálhattuk ki, ugyanis zárva volt, de ha itt jársz semmiképp se hagyd ki!

Fotó: Lillafüredi Libegő /Mihály Gábor/

A Lillafüredi Libegő Lillafüred és Jávorhegy(606m) között működő drótkötélpályás felvonó. Kiinduló állomása az Erzsébet sétányon található, ahonnan 1080 méter hosszan, 263 méteres szintkülönbségen szállítja az utasokat a Jávorhegyre, a menetidő 11–12 perc és a retúrjegy 1.700 forint.

Fotó: naplemente a libegőn a Bükk-hegységben… /Mihály Gábor/
Fotó: libegőn /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük