Kéktúra
Indulj el egy úton… / Országos Kéktúra bevezető

Indulj el egy úton… / Országos Kéktúra bevezető

Magyarország legismertebb és egyben leghosszabb túraútvonala, mely 1.160 kilométer hosszan szeli át az országot nyugatról-keletre. Sokan esetleg nem hallottak róla még, de ez az “Országos Kéktúra”. A Kőszegi-hegységben levő Írott-kőtől, Magyarország túlsó végében levő Zemplénben található Hollóházáig tart. 1 útvonal, 27 szakasz, több mint 100 hegycsúcs és 150 pecsételő hely. Magyarország legszebb helyei egy túrában, csak kövesd a kék jelzést…

Fotó: Havas turistajelzések /Pleszinger László/
Fotó: Turistajelzések a Vitányvár aljában /Wikimedia Commons/

1938-ban létrehozott turista útvonalról én csak idén (2020) hallottam először. Ahogy én sem tudtam semmit az Országos Kéktúráról, lehet ti is így vagytok ezzel. Ezért úgy gondoltam, összefoglalom egy kicsit, hogy mit is kell róla tudni.

Fotó: Gábor túrázás közben /Sajtos Anita/

Amint megismertem és utána olvastam, hogy miről is van szó pontosabban egyből tudtam, hogy én is a részese akarok lenni ennek a kalandnak és végig akarom járni ezt az útvonalat.

Fotó: Rockenbauer Pál emlékfa /Pleszinger László/

A túra 27 szakaszból áll össze, amik egyenként 50 és 70 km közötti részekből állnak. Előfordul viszont, hogy csak 20 km-es egy szakasz. A teljesítése nincs szabályhoz kötve!
Szóval csinálhatjuk keleti irányból nyugatra vagy fordítva is, de akár a szakaszokat is felcserélhetjük kedvünkre, megfelelő sorrendben is. A lényeg, hogy le kell járni az 1.160 kilométert és ezekről pecsétet kell szerezünk a füzetünkbe. Amiért cserébe megkapjuk majd az elismerő oklevelet, a Kéktúra jelvényünket és egy óriási kaland részesei lehetünk.

Fotó: Kéktúra jelvény /en.wikipedia.org/

Magyarország legszebb részeit, várait, kilátóit, természeti kincseit érinti az útvonal.

Fotó: Kőris-hegy a Bakonyban… /Pleszinger László/

A túrához tartozik még egy kis érdekesség is, hogy a több mint 1.000 kilométeres Országos Kéktúrán különböző távolságonként pecsételő helyek vannak. A 150 db pecsét jelzi hivatalosan is, hogy teljesítettük a legrangosabb magyar túrát. Ezt az igazoló füzetbe bepecsételve tudjuk bizonyítani.

Fotó: Kéktúra igazolófüzetek /Mihály Gábor/

A füzetet, ami a térképet és egyéb más információkat is tartalmazz, online vagy könyves- és turistaboltokban tudjátok megvásárolni. Ára 1.990 forint és itt bővebb információkat is olvashattok a túráról.

Az Országos Kéktúra többek között rengeteg nevezetes és gyönyörű helyet érint.

Fotó: túrázás /Sajtos Anita/

Az út során sok várat tekinthetünk meg, mint a Füzér vára, a Regéci vár, a Boldogkő vára vagy a Siroki-, Visegrádi- és a Nagyvázsonyi Kinizsi vár, de érintjük még a Szigligeti-, a Sümegi és a Kőszegi várat is… 

Fotó: A fűzéri vár /commons.wikimedia.org/

Emellett az út a Zemplén-hegységen keresztül az Aggteleki cseppkőbarlangnál folytatódva éri el a Bükk-hegységet. A Mátrában érinti Magyarország legmagasabb csúcsát a Kékestetőt és Galyatetőt is. Utána pedig a Cserháton és Börzsönyön keresztül jutunk el a Dunakanyarig. Majd a Dunántúl a Budai-hegységben és a Pilisben kezdve, a Gerecsén és a Vértesen jutunk el a Bakonyba. Onnan a Balaton-Felvidéken a Tanúhegyek mentén ballagunk el Keszthelyre. Végül Sümeg mellett eljutunk Vas-megyébe, ahol felkapaszkodunk az osztrák határ mellett található 882 méteres Írott-kő-ig.

Fotó: út a Kőris-hegy felé /Pleszinger László/

Nagyvonalakban ez az útvonal, de ez csak tényleg nagyvonalakban.

Fotó: Turistajelzések a Zemplénben… /Pleszinger László/

Az Országos Kéktúra mellett, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra alkotja együtt az Országos KékkörtA három túra útvonala 2.550 kilométer hosszú és ezek egymásba csatlakozva teljesíthetőek. Az Írott-kőnél indul a Dél-dunántúli, ami Szekszárdig tart. Innen pedig Sátoraljaújhelyig a Országos Kéktúrát is érintő városig tart a következő, úgynevezett Alföldi Kéktúra. Ez a két túra rövidebb és kevesebb szakaszból áll, viszont élményben ezek is felejthetetlenek.

Fotó: Gábor túrán… /Sajtos Anita/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük