Észak-Ciprus
Varószia, a halott üdülőparadicsom / Ciprus

Varószia, a halott üdülőparadicsom / Ciprus

Az Észak-ciprusi Török Köztársaságban lévő Famagusta határában találjuk a 46 éve lezárt városrészt. A katonákkal szigorúan őrzött Varószia, egykoron gyönyörű turistaparadicsom volt, ami megsínylette a görög és török nép közti bonyodalmat. Így lett a népszerű üdülőhelyből a világ leghíresebb és legnagyobb szellemvárosa Varószia…

Fotó: a gyönyörű és kristálytiszta tenger /Mihály Gábor/

Varószia az 1960-as és 1970-es években fokozottan vált a környék egyik legszebb üdülőhelyévé. A Földközi-tenger Las Vegasának is nevezték.
A városban szám szerint 45 hotel, 60 apartman, 99 üdülőközpont és további épületek várták a nyaralni vágyókat. 1974-ben a település körbe kerítésekor ezenkívül további több száz épület maradt fél-kész állapotban.

Fotó: mecset Famagusta mellett /Mihály Gábor/

Ezek a számok jelzik, hogy az egykoron turistákkal benépesült település egy ideális hely volt a nyári szabadság eltöltésére egészen 1974-ig. Görög ciprióta katonatisztek ugyanis megdöntötték az államot vezető III. Makáriosz érsek uralmát és Ciprust Görögországhoz akarták csatolni. Erre a török hadsereg Ciprus északi partján 40 ezer fős sereggel kelt partra védve a kisebbségben levő török lakosságot. Pár nap alatt a sziget egy harmadát elfoglalva a görög lakosság délre menekült, míg a török lakosság pedig északra lett telepítve.

Fotó: homokos tengerpart és mögötte a kísértetváros /Mihály Gábor/

1974. augusztusában szinte két nap alatt teljesen kiürítette a török hadsereg Varósziát  és a falakkal és kerítésekkel körbe vett területet hermetikusan lezárta. Azóta az egyik felén a török, míg a másik oldalon az ENSZ katonák állomásoznak. Rajtuk kívül senki nem tehette be a lábát az elzárt területre közel 50 éve. Erre mindenhol táblák figyelmeztetnek és a fegyveres katonák elrettentik a tolvajokat és fosztogatókat is.

Fotó: elzárt terület /Mihály Gábor/
Fotó: lepusztult hotel a hátterben… /Mihály Gábor/

A közel 50 éve üresen álló városban szinte minden úgy áll, ahogy hagyták. A magas épületek, hotelek az évek alatt teljesen lepukkanva csúfítják az egyébként gyönyörű tájat. Talán a jövőben pontot tesznek az ügy  végére és végre újra benépesülhet Ciprus egyik legszebb tengerparti szakasza.

Fotó: fürdés után Varószia mellett /Mihály Gábor/

Fontos tudnivaló, ha esetleg Ciprusról, vagyis a déli részről közelítjük meg a várost és az Észak-ciprusi Török köztársaságot:

A határon kötelező a személyi igazolvány vagy az útlevél megléte, valamint a bérelt autónkhoz kötelező egy biztosítást is kötni. Ugyanis a déli redszámos autók biztosítása nem terjed ki az északi területekre. Ez egy 1 napos látogatás esetén kb. 20-25 euróba kerül. Viszont ismétlem, ez elengedhetetlen, ha autóval szeretnénk az országba beutazni. Esetleg, ha az észak-ciprusi részen töltjük a szabadságunkat, ez esetben észak-ciprusi rendszámmal semmilyen esetben nem tudjuk átlépni a határt és a déli területre utazni. Ezt mindenképp tartsátok szem előtt.

Fotó: ciprusi rendszám /Mihály Gábor/

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük