Magyarország
A “magyar szellemváros”, Szentkirályszabadja / Magyarország

A “magyar szellemváros”, Szentkirályszabadja / Magyarország

Veszprém mellett találjuk a lepukkant, romos épületekből álló egykori szovjet laktanyát, amit csak legtöbben “Szellemvárosként” emlegetnek. Több mint 30 éve áll elhagyatva, a “magyar Csernobilnak” is becézett kisváros, ám itt nyoma sincs a sugárzásnak az ukrán  várossal ellentétben. A hasonlóság csupán az elhagyatottságra utal. A dúsnövényzettel benőtt egykori laktanya magánterület és kizárólag engedéllyel látogatható. Az épületek állapota miatt különösen életveszélyes!!!

Fotó: a szellemváros panelházai között /Sajtos Anita/

A Veszprém melletti Szentkirályszabadján találjuk a “magyar Csernobil” névre is hallgató egykori szovjet laktanyát. Az 1960-as években épült laktanya egy igazi kis, virágzó város volt, egészen a Szovjetunió felbomlásáig 1991-ig. Az orosz és ukrán katonákkal, valamint családjukkal benépesített helyen közel 6-7 ezer ember lakott.

Fotó: öt emeletes panelház /Mihály Gábor/
Fotó: lépcsőház törmelékkel /Mihály Gábor/
Fotó: a lakások belülről /Mihály Gábor/

Szentkirályszabadján a laktanyában minden megvolt ami a normál élethez szükséges. Az öt emeletes panelházak mellett színház, mozi, bolt, kocsma, posta, óvoda és iskola is megtalálható volt. Szóval minden ami egy kisvárosban előfordul és ami a katonák és családjaik megélhetését elősegítette. Szinte már luxus körülmények között éltek.

Fotó: színház a felső páholyokkal /Mihály Gábor/
Fotó: a színház belülről /Mihály Gábor/

A laktanya területére nem mehettek be a magyar lakosok, egy-két kivétellel. Természetesen ez fordítva is igaz volt, hogy a szovjet katonák se mehetek a városon kívüli területekre. A laktanyában igaz korlátozott számban kínáltak munkát a helyi magyaroknak, mint például bébiszitterkedés, vagy a színházban való munka. Közben elindult a csere-kereskedelem is a kerítésen keresztül. A színes tévé menő cikknek számított akkoriban, amit sokan a szovjetektől vásároltak. Ezen kívül egyébb műszaki cikkek, a benzin, dohány és az alkohol is ment a kerítésen kívülre vagy fordítva.

Fotó: lakások a laktanyában /Mihály Gábor/
Fotó: lerobbant épületek /Mihály Gábor/

1988-tól viszont folyamatosan hagyták el a családok a laktanyát és költöztek vissza a Szovjetunióba. Ez a kiköltözés egy hosszas folyamat volt, így nem egyszerűen mindent hátra hagyva mentek el. A családok vitték a bútoraikat és értékeiket. 1990-ig szinte teljesen kiürült a laktanya, amit egészen 1996-ig őrzött a magyar állam. Ezután a maradék tárgyakat ablak, ajtó, parketta, korlát és egyéb vas dolgokat teljesen kifosztották.

Fotó: egy újabb elhagyatott épület /Mihály Gábor/
Fotó: én a magyar Csernobilban… /Sajtos Anita/

Manapság, ahogy a képeken láthatjátok teljesen üresen, a falak összefirkálva, az épületek pedig teljesen lerobbanva állnak. A burjánzó növényzetet közbe kicsit visszaszorítva megnyírják. Airsoft és paintball versenyeknek ad otthont.

Fotó: lepusztult belső rész /Mihály Gábor/
Fotó: Szentkirályszabadja, volt szovjet laktanya panelházai /Mihály Gábor/

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük