Franciaország
Nizza utazás, látnivalók, érdekességek / Franciaország

Nizza utazás, látnivalók, érdekességek / Franciaország

Côte d’Azur  legnagyobb és egyben egyik legszebb városa Nizza. Lenyűgöző türkizkék tenger és a napsütés egyszerűen rabul ejt minket a Francia Riviérán. A több kilométer hosszú tengerparti sétánya és a nyüzsgő belvárosa mindenkit elragad, aki meglátogatja egyszer a várost. Legyen ez az év bármely szakában. Persze a forró levegő és a tenger miatt nyáron a legnépszerűbb.

Fotó: Séta a tengerparti sétányon… /Mihály Gábor/

A Kanári-szigeteki lánykérésről hazatérve Nizzában kellett átszállnunk a hazajutáshoz. Ezt kihasználva gondolkoztunk egy keveset és maradtunk plusz egy napot, hogy körbejárjuk Nizza városát is. Utólag bele gondolva nagyon jól döntöttünk.

Nizza Franciaország ötödik legnagyobb városa és a Francia Riviéra legnagyobb települése. Közel, szinte csak húsz kilométerre fekszik Monacohoz. Budapesttől viszont több mint 1.200 kilométer.

Fotó: Nizza egy igazi tengerparti nagyváros /Mihály Gábor/

Az érkezés is már nagyon érdekes volt, ugyanis a reptér a tengerparton található. A pilóta ahogy megdöntötte a gépet, hogy irányba rakja  a leszálláshoz, rendkívüli érzés volt. Ezenkívül  a tenger felett szinte pár méter magasan szálltunk a landolás előtt. Teljesen felspannolt minket! Megjöttünk Nizza….

Fotó: Érkezés Nizzába az EasyJet-tel /Mihály Gábor/

A reptérről a belváros közel hét kilométerre található, így felugrottunk a 98-as buszra, amivel egy kicsit beljebb buszoztunk. Viszont nem akartuk semmiképp se kihagyni a híres tengerparti sétányt, így előbb leszálltunk a buszról és innen gyalog folytattuk a város felfedezését.

Fotó: Florida Beach Nizzában /Mihály Gábor/
Fotó: I love Nizza /Sajtos Anita/

A Promenade des Anglais sétány volt az első amit szemügyre vettünk. Több kilométer hosszú tengerparti út mentén végig strand, az utcán kerékpározó, görkorcsolyázó és futó fiatalok. A padokon csoportba verődő idősebbek társalogtak. Szóval mindenki élvezi itt a napsütést és a tenger illatát. Egyébként ez Nizza legjellegzetesebb utcája, már csak abból kiindulva, hogy ez szerepel a legtöbb Nizzai képen is.

Fotó: Nizza híres sétánya /Pixabay/

A sétány után pedig belevetettük magunkat a belváros szépségeibe is. Először a Jardin Albert I, amely egy zöldelő liget a város szívében, majd a Place Massena következett.
Az utóbbi teret mindig nagyon sok ember látogatja, valamint Nizza híres szökőkútját a Fontaine du Soleil-t is itt csodálhatjuk meg. A szökőkút a görög napisten Apollo szobrával van díszítve.

Fotó: Jardin Albert I. kert /Mihály Gábor/

Fotó: Szőkőkút a Massena téren /Mihály Gábor/

A térről indul Nizza egyik legforgalmasabb bevásárlóutcája az Avenue Jean Médecin. Útközben érdemes betekinteni még a  Notre Dame székesegyházba is, ami Nizza legnagyobb és legrégebbi temploma.

Fotó: Notre Dame /Mihály Gábor/

Ezután pedig egy igazi érdekesség következett, amit magam se gondoltam volna, hogy látni fogok egy Nizzai utazás alkalmából. Akár egy moszkvai templom. A Szent Miklós-templom egy igazi látványosság, ami a legnagyobb ortodox templom a világon, ami Oroszország határain kívül épült. Érdemes megnézni!

Fotó: Szent Miklós-templom Nizzában /Mihály Gábor/

Másnap újra elindultunk Nizzában, hogy vajon mit rejt még a város?!
Az Óváros (Vieille Ville) volt a következő, amit még nem néztünk meg. Hangulatos, szűk utcái és több száz éves épületei között kiváló egy jó séta. Itt megtekinthetünk több impozáns kormányzati épületet, a város híres piacát és Nizza katedrálisát is.

Fotó: Nizzai katedrális /Mihály Gábor/
Fotó: érdekes épület /Mihály Gábor/

További látnivalók:

Fotó: Cafe Frei Nizzában is /Mihály Gábor/

Fotó: Fontaine Miroir d’Eau /Mihály Gábor/

Fotó: Nizzai első világháborús emlékmű /Mihály Gábor/

Gasztronómia

A francia konyha világszerte híres így tudtuk, hogy jó ételeket ehetünk majd itt. Azt mindenképpen hozzátenném, hogy semmiképpen se mondható olcsónak az ország így az étkezés is sokkal drágább, mint Magyarországon. Reggelire a croissan elengedhetetlen egy jó kávéval. Vacsorára pedig, mivel tengerparton voltunk egy kagylós étel egy jó borral kitűnő választás volt.

Fotó: reggeli francia módra /Mihály Gábor/

Szállás

Nizzai tartózkodásunk alatt az éjszakát a négy csillagos Hotel Nice Riviera szállodájában töltöttük. Ez a városközpontban pár percre a Massena térhez és mindössze egy sarokra Nizza bevásárlóutcájához található.

Fotó: viszlát Nizza, Au revoir… /Mihály Gábor/

Videók


• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük