Ausztria
Rossmoos hegyi túra 1.015m, Ausztria(Salzkammergut)

Rossmoos hegyi túra 1.015m, Ausztria(Salzkammergut)

Az év első túrájára Ausztriában, az Attersee mellett került sor. Egy lazának mondható 13 kilométeres kirándulás lett volna, ha nyáron csinálom. Viszont 3 óra a mínusz két fokban, mellé pedig még húsz centis hó nehezítette tovább az utamat, egészen a Rossmoos csúcsára, 1.015 méter magasra… Végül megérte, csodás volt…

Fotó: irányt mutató fa a havas erdőben… /Mihály Gábor/

A 2021-es esztendő első célpontja a Rossmoos(1.015m) csúcsa volt. Nem mondanám semmiképp sem nehéz terepnek, viszont télen azért ez egy kicsit másabb.

A kiindulási pont Nussdorf am Attersee, ami Ausztria egyik legnagyobb tavának, az Attersee-nek partján fekszik. A falu egy ezer főt számláló kis község, ami ilyenkor télen kicsit kihaltabb, de nyáron rengeteg turista lepi el. Aranyos tipikus osztrák házak, szép kilátás és barátságos helyiek jellemzik.

Fotó: az út elején, háttérben az Attersee /Mihály Gábor/

Maga az út könnyen járható, széles és javarészt az erdőben halad felfelé. Vannak részek, ahol erősebben emelkedik, valahol pedig könnyedén lehet haladni. Az utat végig táblák jelzik és a Rossmoos irányt kell követni.

Fotó: irányjelző tábla /Mihály Gábor/
Fotó: széles hegyi út a fenyvesben /Mihály Gábor/

Az egész utam során szinte senkivel nem találkoztam. Kivétel azt a pár embert, akik még  a túra elején sétálgatott. Viszont egészen a hegycsúcsig volt lábnyom, ami azért segített a tájékozódásban. Ezenkívül a szokásos applikáció a Bergfex Touren Pro, amivel tervezem és végbe viszem a túráim.

Fotó: Na… merre is kell tovább mennem? /Mihály Gábor/

Útközben rendkívüli volt a táj. Gyönyörű havas fák és a hideg is érdekes volt, mivel ez volt az első, hogy hóban, fagyban vágtam volna neki egy hegynek.

Fotó: fagyos arccal /Mihály Gábor/

“ Az út során annyira hideg volt, hogy elkezdett viszketni az arcom, mintha lett volna valami rajta! Megnéztem a telefonommal és az izzadság fagyott az arcomra és a szemöldökömre. Akár egy sarkvidéki expedíció részese lettem volna…”

Fotó: gyönyörű havas táj /Mihály Gábor/
Fotó: havas fenyők /Mihály Gábor/

Az utolsó métereken végül a hegytetőn, a több mint húsz centis hóban már nagyon vártam a célt. Leizzadva és fáradtan végül megérkeztem a Rossmoos-ra!

Fotó: Rossmoos(1.015m) /Mihály Gábor/
Fotó: fent a csúcson /Mihály Gábor/

Túra adatai:

Kiindulásipont: Nussdorf im Attersee (500m)
Érkezési pont: Rossmoos (1.015m)                           Szintemelkedés: 527m 
Táv (fel és le): 11,7km
Idő: 3 óra

Fotó: Túra /bergfex Touren/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük