Egyiptom
Top 5 legszebb látnivaló Egyiptomban

Top 5 legszebb látnivaló Egyiptomban

Egyiptom egy csodálatos ország rengeteg kulturális látnivalóval, amelyek mind arra várnak, hogy te is felkeresd őket. A gazdag ókori civilizációjáról ismert ország emellett természeti látnivalókkal is bőven büszkélkedik. A Vörös-tenger korallzátonyai, a vonzó tengerpartjai, vagy az elképesztő Szahara homokdűnéi és oázisai, mind-mind elvarázsolják az utazót. Most pedig nézzük meg, ha  Egyiptomba utaznátok, mi az az öt látnivaló, amit mindenképp érdemes felkeresnetek az országban!

Fotó: sivatag Egyiptomban /Mihály Gábor/

1. Gízai piramisok és a Szfinx

Fotó: Gízai piramismező /Mihály Gábor/

Egyiptom egyik legnépszerűbb látnivalói a főváros mellett magasodó Gízai piramismezők, ahol több mint 4600 éves piramisokat fedezhetünk fel. A leghíresebb méltán a Kheopsz piramis (Khufu piramis), amelyet akár belülről is bejárhatunk. Ezenkívül Khafré és Menkauré piramisát is érdemes alaposabban is megfigyelni, illetve a híres Szfinxet is itt találjuk meg, amely ugyancsak kedvelt látnivaló. A piramisok között tevén vagy lóháton is közlekedhetünk, ami ugyancsak fokozza az élményt az ókori csodák mellett.

Belépők: alapjegy 240 EGP, Khufu piramis belseje 440 EGP, Khafré piramis belseje 100 EGP

További infók: Gízai piramisok

2. Királyok völgye

Fotó: Királyok völgye /Mihály Gábor/

Az ókori Théba területén, Luxor mellett fedezhetjük fel a Királyok völgyét, amely közel 500 éven át volt a fáraók temetkezési helye. A völgyben több tucat sírt járhatunk be, amelyek közül méltán a leghíresebb, Tutanhamon fáraó sírja, ahol múmiáját is megtekinthetjük. Izgalmas kaland a Királyok völgye, így abszolút kár lenne kihagyni egyiptomi utazásunk alatt!

Belépők: alapjegy 260 EGP, Tutanhamon sírja 300 EGP, V. VI. Ramszesz sírja 100 EGP, I. Seti  1.000 EGP

További infók: Királyok völgye

3. Asszuán (Aswan)

Fotó: Asszuán /Mihály Gábor/

Asszuán városa akár egy nagy Nílus parti oázis, ahol akár közelebbről is megismerkedhetünk a Föld leghosszabb folyójával. Csónakázhatunk vitorlással (feluka) a Níluson, valamint a felkereshetjük a környék megannyi érdekes látnivalóját is, mint a Philae templom, Kabasha templomok, Szent Simeon kolostor és a befejezetlen obeliszk. Ezenkívül Egyiptom egyik legfontosabb építménye is található, amely a híres Asszuáni-gát.

Belépő: Philae templom 200 EGP

További infók: Asszuán

4. Karnaki templom – Luxor

Fotó: Karnaki templom /Mihály Gábor/

Luxor legnagyszerűbb látnivalója a hatalmas területen elterülő Karnaki templom. A templomkomplexum a világ egyik legnagyobb ókori vallási helyszíne amit valaha építettek. A több mint száz hektáros területen 30 fáraó építkezett évszázadokon át, ezért garantáltan órákat tudunk majd itt bolyongani az érdekes templomkomplexumban. Óriási oszlopok, obeliszkek és hieroglifák mindenhol, amit nem érdemes kihagyni. Ezenkívül ha tehetjük és időnk engedi, keressük fel a szfinxek százaival szegélyezett úton elérhető Luxori templomot is!

Belépők: Karnaki templom 220 EGP, Luxori templom 180 EGP

További infók: Karnaki templom

5. Abu Szimbel-i templomok 

Fotó: II. Ramszesz temploma /Mihály Gábor/

Végül ötödikként ismét egy eszméletlen látnivaló került fel a listára, ami Egyiptom legdélebbi részén található. A két hatalmas sziklába vájt templom II. Ramszesz fáraó uralkodás alatt épült fel. Az első templomon II. Ramszesz fáraó látható, míg a másodikon szeretett felesége Nofertari tekinthető meg. Mindkettő templom a Nasszer-tó partján található, bár fontos tudni róluk, hogy a templomok eredeti helye körülbelül 64 méterrel alacsonyabban, a mai Nasszer-tó vízszintje alatt volt. Az asszuáni-gát építése során ugyanis a vízszint jóval megemelkedett, így rengeteg darabban szétvágták a sziklába épült templomot és feljebb hozták a fennsíkra, hogy megmentsék az utókornak.

Belépő: 275 EGP

További infók: Abu Szimbel

Videók

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük