Horvátország
Krk sziget utazás, látnivalók, érdekességek / Horvátország

Krk sziget utazás, látnivalók, érdekességek / Horvátország

A Krk a legközelebbi horvát sziget, amely nem mellesleg az egyik legnagyobb is az Adrián. Romantikus és hangulatos városok, gyönyörű tengerpartok és szuper kirándulási lehetőségek várnak ránk itt. A szigetre ráadásul még kompozni se kell, mivel egy híd köti össze a szárazfölddel. Tökéletes választás a nyaralásra és a nyári vakációnk eltöltésére, akár több hétre is! 

Fotó: Baska, Krk sziget /Mihály Gábor/

A Krk sziget a hozzánk legközelebb eső horvát sziget, ráadásul a szomszédos Cres szigettel egyetemben, a legnagyobb is az országban. Hossza harmincnyolc kilométer, míg a legnagyobb szélessége közel húsz kilométer hosszú. Területre bár vetekszik az imént említett Cres szigettel, népességre viszont az első a sorban, a húszezer lakójával. Jó hír, hogy a szigetre ráadásul még kompozni se kell, mivel a legegyszerűbb módon, egy hídon juthatunk át az apró Šmrika településről. A közel ötven lakott horvát sziget közül ez az egyik legszebb, valamint turisztikailag is a legfejlettebbek közé tartozik. Több különlegesen település és gyönyörű tengerparti rész, valamint strand található itt, így biztosan kiválóan fogjuk magunkat érezni. Érdemes felkeresni a fővárosát (Krk város), amely a szigettel azonos nevet viseli. Ezenkívül itt találjuk a világ legszűkebb utcáját Vrbnik-ben, valamint a sziget déli részén pedig Baska egy kedvelt úticél, gyönyörű strandjával és szuper kilátásával a szomszédos hegyekről.

Fotó: hangulatos ház Vrbnikben /Mihály Gábor/

Krk város 

A sziget legnagyobb települése a hatezer lakosú, azonos nevű Krk. A település kiváló egy városnézésre, így mindenképp látogassuk meg, ha a szigeten járunk. A középkori épületek közül egyből kitűnnek a XIII. századból való városfalak és a Frangepán-vár, amely az óváros meghatározó része. A város történelme több mint kétezer évre nyúlik vissza, így gazdag múltú településnek tekinthetjük. A kastély mellett érdemes tovább bolyongani az óvárosban, ahol Krk város katedrálisa, illetve a régi városháza és a reneszánsz szökőkút is megérdemeli a látogatást. A tengerparti sétánya pedig úgyszintén felemelő hangulattal tölti el az idelátogató turistát. Strandjai rendszerint kavicsosak vagy sziklásak, de találunk kibetonozott részeket is.

Fotó: Krk város /Mihály Gábor/

Vrbnik

A magas sziklaszirtre épült apró település egy igazi nyugodt, romantikus tengerparti falu. A szűk utcák és a csodálatos kilátás miatt, akár Itáliába is lehetnénk, mondjunk Toszkánában. Híres kiváló fehér boráról, a Žlahtine-ről, amelyet az éttermekben egy helyi fogás mellett, meg is kóstolhatunk. Továbbá érdemes még felkeresni a világ legszűkebb utcáját is, mivel ez is itt található. A szélessége még az ötven centimétert se éri el, így egyes emberek, köztük én is, szinte csak oldalazva tudnak keresztül sétálni a falak közt.

Fotó: a világ legszűkebb utcája /Mihály Gábor/

Baška

Krk sziget egyik legkeresettebb települése, ahol a két kilométer hosszú gyönyörű strandján, biztosan élvezni fogjuk az Adriai-tengert. A kiváló tengerpartja mellett tucatnyi túraútvonal is található a környéken, így az aktív pihenésre vágyóknak is tökéletes választás Baska. Kiváló a panoráma nyílik a településre a szomszédos hegyekről, ezért ez is kerüljön fel a Krk szigeti látnivalók listájára. Gyerekes családoknak tökéletes választás, de természetesen a fiatal pároknak és a nyugdíjasoknak is hatalmas élményt nyújt a község. A 126 méteres magasságban lévő Keresztelő Szent János templomot pedig látogassunk meg a kilátás miatt, valamint az óváros se maradjon ki!

Fotó: Baska gyönyörű strandja /Mihály Gábor/

Punat

A sziget legnagyobb kikötőjéről ismert, ráadásul az egész Adria egyik legjobb kikötője is egyben ez. Strandjai általában kavicsosak és sziklásak, de találunk betonozott részeket is. Látnivalóval és történelmi helyekkel nem bővelkedik, mégis a sziget egyik legnyüzsgőbb és legkeresettebb helye, amit vizisportjainak köszönhet. Találunk itt búvárkodási, vízisíelési és vitorlázási lehetőséget is, így a vízisport kedvelőinek egy igazi kánaán!

Malinska

Malinska egy tipikus üdülőfalu, amely a sziget északnyugati részén egy öbölben terül el. Bár látnivalóval nem nagyon kecsegtet, még is kedvelt célpont a pihenni vágyok részére.

Fotó: tipikus sikátor a Krk szigeten /Mihály Gábor/

Omisalj

A szigetet a szárazfölddel összekötő hídtól nem messze találjuk a második legnépesebb települést, Omisalj-t. Az óvárosa egy magas sziklafalon járható be, ahonnan tökéletes a kilátás. A közelben sajnos hatalmas olajtárolók és a reptér is megfigyelhető, így nem a legkedveltebb célpont a Krk szigeten, azonban akiket ez nem zavar, mégis jó választás lehet, főleg a kedvezőbb árak miatt is!

Videó:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük