Szlovénia
Ljubljana utazás, látnivalók, érdekességek / Szlovénia

Ljubljana utazás, látnivalók, érdekességek / Szlovénia

Szlovénia fővárosa, azaz ,,a Sárkányok városa” egy bájos település, ahol rengeteg érdekes látnivaló és elfoglaltság található. A közel háromszázezer lakosú Ljubljana hangulata egyszerűen varázslatos, amiről a rendezett óvárosa, a középkori vára és a romantikus Ljubljanica patak, illetve a rajta átívelő tucatnyi híd gondoskodik. A város bejárása kiváló program egy napra, de akár egy teljes hétvégére is, viszont figyeljünk, hogy Ljubljanában mindenhol sárkányokba fogunk majd botlani!

Fotó: Ljubljana /Mihály Gábor/

Ljubljana az Európai Unió legkisebb fővárosainak egyike, ahol még a háromszázezret sem éri el a lakosság száma. Ez a kisvárosi hangulat azonban még bájosabbá teszi a szlovén fővárost, amiben mi teljesen bele szerettünk. Velünk együtt a legtöbben már biztosan elautóztak a város mellett, amikor az olasz tengerpartra vagy egy ausztriai síelésre igyekeztünk. Ljubljana azonban sokkal többet érdemel, ezért ha tehetjük, egyszer mindenképp keressük fel a bájos fővárost!

Fotó: a várost ketté szelő Ljubljanica /Mihály Gábor/

Ljubljana a hangulatos és rendezett utcák mellett, középkori várával, illetve megannyi jugoszláv emlékével csalogatja ide a turistákat. Itt a városban továbbá minden a sárkányokról szól, ezért a hídon, a várban, a szuvenír boltokban, de még a város címerében és az aknafedeleken is összefuthatunk velük.
A romantikáról pedig nem más, mint a várost átszelő Ljubljanica folyó gondoskodik, amelyen tucatnyi híd ível át, így biztosan pozitív
élményekkel térünk majd haza Szlovénia legnagyobb városából, Ljubljanából!

Ljubljana történelme 

A mai Ljubljana területén már az ókorban is fontos kereskedelmi utak haladtak keresztül, így ez idő tájt is már lakott területről beszélhetünk. A rómaiak Emona néven alapítottak itt várost, ahova ezután a VII. század környékén szláv népcsoportok érkeztek. A Ljubljana nevet viszont csak később, a XII. század közepén kapta a település. 1282-től több mint hatszáz éven át a Habsburg Birodalom részévé vált, Laibach néven. Az 1918-as Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásáig mindvégig ide is tartozott, majd a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, később pedig Jugoszlávia része lett. 1991-től az új független állam, Szlovénia fővárosa lett Ljubljana.

Fotó: Szlovénia zászlaja /Mihály Gábor/

Parkolás a szlovén fővárosban

Ljubljana óvárosa és a központ teljesen autómentes, ráadásul a környéken is nehézkes a parkolás. Az egy napos városlátogatásra, a legjobb a városközponttól tíz perc sétára található Tivoli park parkolója, amiből kettő is található. Ez a park szélén terül el, ahol több száz autó is elfér kényelmesen egymás mellett. A Tivoli parkoló mellet még egy másik alternatíva is létezik, amely a város északi részén lévő Vasútállomás mellett van, ahonnan ugyancsak tíz-tizenöt percre van gyalog az óváros. Mi az első Tivoli parkolót választottuk, ahol szombat-vasárnap ingyenes a parkolás, hétköznap pedig csak 70 cent óránként. Több napos városlátogatás esetén érdemes olyan szállást keresni, ahol a parkolást is biztosítják, így ezzel legalább már majd nem kell bajlódnunk!

Ljubljana látnivalói (térképpel és útitervvel)

Ljubljana városa tele van látnivalóval így biztosan nem fogunk unatkozni az itt eltöltött idő alatt. Mi egy egy napos kirándulás során fedeztük fel a szlovén fővárost, amit a Tivoli park parkolójából kezdtünk meg. Innen pár perc séta után már el is érkeztünk az első látnivalókhoz, ami egy tizenhárom emeletes ,,felhőkarcoló”. A Neboticnik 1933-ban épült fel és ez idő tájt Jugoszlávia legmagasabb épülete volt. Az épület tetején egy kávézó található, valamint innen Ljubljanára is gyönyörű a panoráma.

Fotó: Neboticnik /Mihály Gábor/

Ezután utunkat folytatva elhaladtunk a szomszédos nemzeti bank (Banka Slovenija) mellett, majd a Čopova ulicán áthaladva, amely egy sétálóutca, elérkeztünk Ljubljana központjába, a Presen térre (Prešernov trg). A teret Szlovénia egyik legismertebb költőjéről nevezték el (France Prešeren), aki a himnuszt (Zdravljica) is írta. Tehát ő lenne a szlovén Kölcsey!

Fotó: Preseren tér /Mihály Gábor/

Itt érdemes megfigyelni a rózsaszín homlokzatú, barokk stílusú Ferences templom-ot, és a főváros egyik legjellegzetesebb építményét is, a Hármashídat (Tromostovje). Ezt a három hídból álló építményt a szlovénok leghíresebb építésze Jože Plečnik tervezte. Ő volt a XX. századi szlovén építészet egyik legnagyobb alakja, akinek jelentős épületei nem csak Ljubljanában fedezhetők fel. Találunk Plecnik által tervezett épületeket Bécsben, Prágában és Belgrádban is.

Fotó: Hármashíd /Mihály Gábor/

A Ljubljanica folyón átívelő Hármashidon átsétálva szemben már látható a dombon magasodó vár, azonban előtte mi balra kanyarodtunk és felfedeztük a város nyüzsgő piacát (Ljubljanai piac) is. Itt szinte minden megtalálható, amit egy helyi vagy turista keres. Finom sonkák, kolbászok, tökmagolajak, szuvenírek (rengeteg sárkánnyal), de a zöldségek, gyümölcsök mellett ruhaárusok, na meg a finomabbnál finomabb helyi specialitásokat kínáló utcai étkezdék.

Fotó: Ljubljana Market /Mihály Gábor/
Fotó: sárkányok mindenhol… /Mihály Gábor/

Útközben megfigyeltünk még két további hidat is. Az első a lakatok százaival díszített Mészárosok hídja (Mesarski most) volt, amit a város jelképével díszített Sárkány híd (Zmajski most) követett.

Fotó: Mesarski most /Mihály Gábor/
Fotó: Ljubljana jelképe /Mihály Gábor/

Innen viszont most már a középkori vár (Ljubljanski Grad) következett, ahova gyalog is, de siklóval is felmehetünk. A gyalogos útvonal és a várudvar meglátogatása ingyenes, de érdemes jegyet venni a további programokra. Az alapjegy 16,00 €-ért cserébe a sikló használatát, a kilátóba való feljutást és a két múzeum megtekintését teszi lehetővé.

Fotó: siklóval a várba /Mihály Gábor/
Fotó: Ljubljanski Grad /Mihály Gábor/
Fotó: múzeum a várban /Mihály Gábor/
Fotó: várudvar a toronyból /Mihály Gábor/

A ljubljanai vár a település legnagyobb látnivalója és a szlovén főváros igazi jelképe. A XIII. században épült várban gyönyörű kilátás fogad majd minket, ahonnan egész Ljubljana könnyen belátható. A vár épületében továbbá megtekinthető egy baba és báb múzeum, illetve egy szlovén történeti múzeum is. Érdekességként pedig fontos tudni, hogy 1849-ben a várban raboskodott gróf Batthyány Lajos.

Fotó: Ljubljana /Mihály Gábor/

A várból lejutva már nagyon éhesek voltunk, így az óvárosi utcákon bolyongva megtekintettük a Ljubljanai székesegyház-at és a szemközti kolbászosban pedig megtöltöttük a hasunkat is.

Fotó: Ljubljana székesegyház /Mihály Gábor/

A Klobasarna egy autentikus szlovén streetfood jellegű önkiszolgáló étterem, ahol nagymúltú és isteni finom kolbászt ehetünk többféle módon. Nekünk abszolút bejött, úgyhogy ha itt jártok ti se hagyjátok ki!

Fotó: Klobasarna /Mihály Gábor/
Fotó: finom ebéd volt /Mihály Gábor/
Fotó: Étlap /Mihály Gábor/

Teli hassal folytattuk utunkat, amelynek során érintettük különböző óvárosi utcákat és tereket, mint a Mestni trg, a Stari trg és a Ključavničarska ulica. Nem hagytuk ki a Városházá-t sem, illetve a folyóparton nagyon romantikus és hangulatos utcákon is végig sétáltunk.

Fotó: Városháza /Mihály Gábor/
Fotó: Barokk épületek Ljubljanából /Mihály Gábor/
Fotó: utcakép /Mihály Gábor/

Ezutan visszatértünk a folyó másik oldalára, ahonnan az új térről (Novi trg) gyönyörködtünk még egyet a várban. Ekkor még nem tudtuk, hogy lesz még rá alkalom máshonnan is megtekinteni a középkori várat.

Fotó: kilátás a várra /Mihály Gábor/

A tér végén felfigyeltünk a Nemzeti és Egyetemi Könyvtár épületére, amit úgyszintén a korábban már említett híres szlovén építész Plecnik tervezett.

Fotó: Nemzeti és Egyetemi Könyvtár /Mihály Gábor/

Innen tovább sétálva eljutottunk a Kongresszus térre (Kongresni trg), ahol a Ljubljanai Egyetem épülete lenyűgöző és innen is eszméletlen volt a vár látványa.

Fotó: Ljubljana Egyetem /Mihály Gábor/

Pár perc után megérkeztünk egy térre (Trg Republike), ami magyarul a Köztársaság tér nevet viseli. Itt található a szlovén Parlament, valamint egy kis időutazás részesei is lehetünk a volt Jugoszláviába, a szobrokat és a két korabeli épületet elnézve.

Fotó: Trg Republike /Mihály Gábor/
Fotó: Parlament /Mihály Gábor/

Lassan közeledtünk a kiindulási ponthoz, azonban a Múzeum negyedben még elidőztünk egy keveset. Itt található a Szlovén Nemzeti Múzeum (Narodni muzej Slovenije), a Nemzeti Galéria (Narodna Galerija), a Modern Galéria és az Opera épülete is.

Fotó: Nemzeti Galéria /Mihály Gábor/

Végül megérkeztünk a Tivoli park-ba, ahol tettünk még pár száz métert. Itt megszellőztetve fejünket meglátogathatjuk a Tivoli kastély-t, az Állatkert-et, valamint egy halas tavat is felfedezhetünk utunk során.

Fotó: Tivoli park /Mihály Gábor/

Ekkor még nem tudtuk, vagyis sejtettük azért, hogy lesz még egy látnivaló, ami ha belefér az időnkbe nem maradhat ki. Ide viszont már autóval mentünk, mivel ez a vasútállomás mellett lévő Metelkova ulicán található.

Fotó: AKC Metalkova /Mihály Gábor/

Az AKC Metalkova a város ,,művészeti központja” vagy inkább az alternatív kultúra központja, amely tele van érdekes graffitikkel. Itt esténként rendszeresen gyűlnek össze a fiatalok, amikor alternatív zenészek koncertjei és különböző kiállítások is megtekinthetők. Nappal azonban az izgalmas graffitik miatt keresik fel a turisták a Metalkova utcát.

Útvonalunk Ljubljanában

Fotó: Ljubljanai városnéző útitervem /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

2 thoughts on “Ljubljana utazás, látnivalók, érdekességek / Szlovénia

    • Author gravatar

      Kedves Gábo!

      Köszönöm ezeket a csodás írásokat.
      Nagyon hasznos és tanulságos .
      Alkalmanként elolvasok egy egy útleírást ahol még nem voltam és máris úgy érzem ide el kell menni.
      Tisztelettel és üdvözlettel!

      Nagy Antalné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük