Ausztria
Hallstatt utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Hallstatt utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Hallstatt egy festői apró falucska Ausztriában, amit a magyar utazok rendszerint felkeresnek egy osztrák kirándulás során. A mesébe illő település az egyik legtöbbet látogatott helyszín Ausztriában és ez nem is csoda a szépségét elnézve. A magas hegyek, a gyönyörű fjord szerű tó és a bájos, idilli falu teszi mindezt teljesen lenyűgözővé. Ha még nem láttad a saját szemeddel, mindenképp írd fel a bakancslistádra!

Fotó: Hallstatt főtere /Mihály Gábor/

Hallstatt pár mondatban…

A mindössze 800 lelket számláló osztrák település Budapesttől 500 kilométerre fekszik a Felső-Ausztriai Salzkammergut régióban. A térség a gyönyörű tavairól és a magas hegyeiről híres, valamint a hasonló bájos településeiről, mint Hallstatt. A környéken bár még találunk ehhez hasonló falvakat (Traunkirchen, Mondsee, Unterach, Sankt Wolfgang), de mindközül a legszebb és a legtöbbet látogatott az Hallstatt. A régió így hát bővelkedik a látnivalókban, ami nem is csoda e gyönyörű vidéken. A hegyoldal és a tó között szorosan elhelyezkedő falu egy nagyon szűk terepen fedezhető fel, ezért egymás hegyén-hátán épültek fel a tradicionális osztrák házak. Parkolókat több helyen is találunk a falu határában, viszont számoljunk vele, hogy mindig nagyon sok turista látogatja ezt a meseszép falvat.

Fotó: Hallstatt /Mihály Gábor/

Parkolás ára(P1, P2, P3, P4):

  • 1 óra – 4,00 €
  • 2 óra – 7,00 €
  • 3-4 óra – 9,00 €
  • 5-6 óra – 9,50 €
  • 7-12 óra – 10,00 €

Hallstatt látnivalói

Az első számú látnivaló maga a festői település. A tradicionális épületek, hangulatos utcák, a hegyek és tó látványa teljesen elvarázsolja az ide érkező embert. Sétánk során találunk ajándék boltokat és rengetet éttermet is, ahol egy jó ebéd elfogyasztása után folytathatjuk kalandunkat. A település látnivalói között van a Városi Múzeum, mely betekintést nyújt a környék több ezer éves gazdag múltjába. Belépő 10,00 €.

Fotó: Evangélikus templom /Mihály Gábor/

A következő állomás ezután Hallstatt főtere, amit ugyancsak ne hagyjuk ki. Egy jó fotó a virágokkal díszített házakkal és irány a falu két temploma. Az Evangélikus templomot rögtön a tér után jobbra találjuk, míg a Katolikus templom bal oldalt feljebb egy sziklán nézhető meg. Érdemes ide is felsétálnunk, mind a kilátás miatt és a mellette lévő Csontház miatt. A bizarr, de mégis vonzó látnivaló az itt eltemetett emberek földi maradványa. Az ok igen egyszerű, mivel a kevés hely miatt 15-20 évente cserélni kell a sírokat, így itt raktározzák el a koponyákat. A kápolnában jelenleg több, mint ezer koponya tekinthető meg! Belépő: 1,50 €.

Fotó: rózsa bokor /Mihály Gábor/

A városban tett sétánk során a túra következő része következik. A P2 parkoló mellett találjuk a Salzbergbahn nevű siklót, ami a település felett lévő kilátóhoz (Skywalk) és a Sóbánya-hoz vezet.

Fotó: kilátás Hallstattra /Mihály Gábor/

Belépők:

  •  Sikló(oda-vissza)+Sóbánya 40,00 €
  •  Gyerekeknek(4-15 éves) 20,00 €
  •  Magyar nyelvű  hang útmutató 3,00 €
  •  Skywalk – a bányahoz tartozó jeggyel látogatható!

Tipp: A sóbányában tett látogatás során kapunk egy védőruhát, azonban érdemes egy pulóvert és egy cipőt is magunkkal hozni, mivel a hegy belsejében állandó 10 Celsius fok van!

A kaland egy kis bányavonattal indul, majd ezzel is fejeződik be, azonban közte megtekintjük a hatalmas méretű sókristálytermet, a bányatavat, ahová egyébként egy facsúszdán lecsúszva érünk el, valamint több ezer éves leleteket is láthatunk utunk során.

Végül a bányában és a kilátóteraszon tett látogatásunk után, a napot akár egy hajókázással is lezárhatjuk. A Hallstatti tó, németül Hallstätter See egy 6 kilométer hosszú és 2 kilométer széles tó a Dachstein hegy lábánál. Fürdésre is alkalmas, bár a száz métert is meghaladó mélysége miatt eléggé hideg még nyáron is. Hajókázásra viszont teljesen tökéletes.

Fotó: Hallstatt sétahajókázás /Mihály Gábor/
  • Hallstatt – Vasútállomás 3,50 €
  • Hallstatt – Obertraun 11,00 €
  • Obertraun (oda-vissza út) 16,00 €
  • Hallstatt – Obersee 13,00 €
  • Hallstatt – Untersee vagy Steeg 13,00 €
  • Untersee – Steeg 4,00 €
  • Hallstatt – Untersee és Steeg (oda-visza út) 20,00 €

Látnivalók a környéken

Hallstatt mellett a környék számos látnivalóval várja még az ide érkező turistákat. A tavak, a hegyek és a Salzkammergut régió települései, mind-mind lenyűgöző látnivalók! Íme néhány program, ha esetleg több napra jönnétek Hallstattba és a környékre:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük