Ausztria
Attersee utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Attersee utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

A Salzburg közelében fekvő Attersee, a Salzkammergut tóvidék legnagyobb tava, melyet akár az osztrákok tengerének is hívhatnánk. A magas hegyek mellett elterülő gyönyörű tó egy igazi turistaparadicsom. Nyáron vitorlások tucatjai és a strandolók ezrei lepik el. Emelett a kristálytiszta vize és hatalmas mélysége miatt a búvárok között is igen közkedvelt. Ha pedig ez sem lenne elég a környék tele van kirándulási lehetőséggel.

Fotó: Attersee a Schobersteinről /Mihály Gábor/

Az Attersee eléggé közel áll a szívemhez, mivel csupán csak pár kilométerre lakunk tőle. Ezért elsősorban szerencsésnek mondhatom magam, másodjára pedig így könnyedén tudok is írni róla. A tavat rengetegszer láttam már, autóztam körbe, fürödtem benne vagy hajókáztam rajta… Egy igazán gyönyörű tó, mely minden évszakban más-más arcát mutatja, bár számomra nyáron az igazi. Ilyenkor ugyanis rengeteg turista érkezik a környékre és akár a horvát Adria. Azt leszámítva, hogy itt a horvát helyett németül beszélnek és nem sós a víz!

Attersee (Kammersee)

Az Attersee Felső-Ausztriába(Oberösterreich), a Salzkammergut régióban található, Salzburgtól mindössze 50 kilométerre. Ausztria legnagyobb olyan tava, melynek teljes területe az országon belül van. A Boden-tó és a Fertő-tó területre bár nagyobb, de ezeken Ausztria más országokkal együtt osztozik.
A hossza körülbelül 20 kilométer, míg a szélessége 2-3 kilométer. Egy óra alatt akár körbe is autózhatjuk és mi ezt meg is tettük már. A folytatásban összeszedtem nektek és elolvashatjuk, hogy mely településen milyen programok közül választhatunk a tó körül. A blog végén pedig még egy videót is találhattok az Attersee körbe autózásáról. Most pedig jöjjenek sorban a települések:

Fotó: egy csónak Seewalchenben… /Mihály Gábor/

Attersee (a település)

Az első település mindjárt a tóval azonos nevű Attersee. Ez egy pici kis falu, ahol találunk egy strandot, egy kikötőt és egy pálmafákkal szegélyezett tóparti sétányt is. A strandon egyébként a tó mellett medencében is fürdőzhetünk és csúszdázhatunk is akár.
Megközelítése Sankt Georgen i. A. településről a legegyszerűbb, mivel az A1-es autópályánál lehajtva csupán pár kilométer. Innen lehetséges vagy autóval, vagy akár egy villamosra hasonlító kis vonattal is leutazni a tóhoz.
Kirándulási lehetőség: Buchberg (808m)

Fotó: tóparti sétány /Mihály Gábor/

Nussdorf

Atterseetől dél irányba haladva a következő település Nussdorf. A hangulatos kis faluban több nagyszerű hotelt fedezhetünk fel. Nyáron pedig rengeteg itt a turista. A parton egy kis strand és egy kikötő is fellelhető. Kirándulási lehetőség a település mellett magasodó Rossmoos(1.015m).

Unterach

A következő állomásunk már a tó déli oldalán fekvő Unterach. Egy csodás település ez, ahol már magasabb csúcsokat és hegyeket találunk. Hajókázás közben akár itt is megállhatunk, ugyanis itt is van egy kikötő.

Fotó: Unterach tópart /Mihály Gábor/

Kirándulási lehetőség: Hochplettspitz(1.134m)

Weissenbach 

A tavat megkerülve érkezünk el Weissenbach településre. Itt a tó nyugati oldalán a Höllengebirge (hegység) meredek oldalában lévő településen egy kemping is található.

Fotó: gyönyörű kristálytiszta víz Weissenbachban… /Mihály Gábor/

Kirándulások terén többmindent találunk itt: Nixenfall (vízesés) vagy hegymászás, hegyi túra a Schoberstein csúcsára. Az utóbbiról egyébként a tó egésze gyönyörűen megtekinthető. Kiváló kirándulás, csak ajánlani tudom!

Fotó: Nixenfall /Mihály Gábor/
Fotó: a Schoberstein csúcsán /Mihály Gábor/

Steinbach 

Steinbachban a fürdőzés és hajókázás mellett több múzeumot is megtekinthetünk. Heimathaus Steinbach am Attersee (helyi történet múzeum, melyben favagási és erdei munkások jelentőségét is bemutatják), Gustav Mahler ház (a zeneszerző egykori nyaralóhelye), valamint egy Szabadtéri malommúzeum.
Kirándulási lehetőség: Nikolaweg túraútvonal és az Attersee klettersteig(sziklamászás)

Weyregg

Az Attersee(település) szemközti oldalán fekvő Weyregg hajóval is könnyedén megközelíthető. A strand mellett csónakkölcsönzés, minigolf, valamint a tó élővilágát is megtekinthetjük, az úgynevezett Attersee Aquarium segítségével.
Kirándulási lehetőség: Gahberg (864m) -itt csodálatos a kilátás a tóra!

Fotó: Gahberg naplementében /Mihály Gábor/

Seewalchen 

A tó északi végében találjuk a három települést egybe épülve: Seewalchen, Kammer és Schörfling. Nyáron a legtöbbet látogatott hely, egy igazi turistaparadicsom. Kiváló éttermekkel, büfékkel és stranddal. A strand csúszdával és medencével felszerelt.

Fotó: Seewalchen strand /Mihály Gábor/

A tóparton találunk egy ligetet és egy hosszú sétálóutcát is, ahol csodálkozhatunk a hattyúkban és a gyönyörű kristálytiszta vizű partszakaszban. Továbbá a település legnépszerűbb kulturális látogatóhelye a Gustav Klimt Múzeum.

Fotó: hattyúk /Mihály Gábor/

Litzlberg

Végül utolsó állomásként Litzlberget választottam, mielőtt visszatérnénk a kezdőpontunkba. Itt egy hatalmas strandot találunk, amelyet több százan szoktak látogatni a legmelegebb napokban.

Hajózás az Atterseen…

Többször említettem már a kikötőket a különböző településeken az Attersee körül. Ennek nem más az oka, mint hogy van lehetőségünk hajóval is bejárni az Attersee-t. Egy teljes túra körülbelül három órát vesz igénybe, de választhatunk két kisebb közül is:

Az északi kör 1 óra 10 perc és 14 euró, míg a déli kör kicsit hosszabb 2 óra 20 perc és ez pedig 20 euróba kerül. (2021-es árak!) Naponta többször közlekednek!

Megállóhelyek:

(északi) -Attersee, Weyregg, Kammer, Seewalchen, Attersee-

(déli) -Weyregg, Attersee, Nussdorf, Parschallen, Stockwinkel, Unterach, Weissenbach, Steinbach, Alexenau, Weyregg, Attersee-

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük