Kanári-szigetek
Tenerife utazás, látnivalók, érdekességek / Kanári-szigetek

Tenerife utazás, látnivalók, érdekességek / Kanári-szigetek

Afrikában, a marokkói partoktól nem messze hét sziget emelkedik ki az Atlanti-óceánból. Ez a szigetcsoport a Kanári-szigetek, amelyből az egyik Tenerife.
A vulkanikus szigeten egész évben enyhe az időjárás és rengeteget süt a nap. Kiváló választás bármelyik évszakban is utazunk Tenerifére! Hosszú homokos tengerpartok, tömérdek pálmafa és kaktusz, rengeteg látnivaló, és program vár minden ide utazót!

Fotó: homokos tengerpart Costa Adején /Mihály Gábor/

Már több mint két éve volt életem első repülőútja a gyönyörűséges Tenerifére, így ez az utazás örökké emlékezetes fog maradni és alighanem, sosem fogom elfelejteni. Viszont nem csak ez az egyetlen oka amiért emlékezetes volt az út, hanem az, hogy itt kértem meg a párom kezét is.
Szóval fontos mérföldkő volt ez az életemben mindkét okból, de mivel most a Kanári-szigetek, pontosabban Tenerife a téma, így maradok ennél.

Fotó: Laudamotion /Mihály Gábor/ 

Korábban is rengeteget utaztam, csak éppen nem repülővel! Igazából így nem változott meg sok minden e téren. Viszont a kedvem ezután annyira megjött a repülős utakhoz, hogy már túl is vagyok jópár repülésen és egyszerűen nincs megállás!

Na szóval…!  első repülés és rengeteg izgalom, így kezdődött az utazás. Bécsből a Laudamotion osztrák légitársasággal repültünk a Tenerife déli féltekén található, úgynevezett Aeropuerto de Tenerife Sur repülőtérre. Leszállás után busszal mentünk tovább és a cél Costa Adeje volt. A 111-es járattal utazva értünk el ebbe a gyönyörű tengerparti városba. Az jegyárra sajnos már nem nagyon emlékszem, de körülbelül 8 euró lehetet kettőnknek.

A buszon csak úgy járt a fejünk, mint a bólogatós kutyáknak az autó kalaptartóján. Annyi volt a különbség, hogy nekünk fel és le irány helyett, jobbról-balra ment!

Néztünk jobbra, néztünk balra és tudtuk, hogy jó helyet választottunk, gyönyörű sziget, rengeteg látnivalóval!

Fotó: színes fal Costa Adejében /Sajtos Anita/

Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek Spanyolország legdélibb autonóm közössége. Afrika mellett, pontosabban Marokkótól 150-200 kilométerre található az Atlanti-óceánban. Hét nagyobb és több kisebb szigetből áll: Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventure, La Gomera, La Palma és El Hierro.
Székhelye Las Palmas de Gran Canaria, valamint Santa Cruz de Tenerife, ugyanis a két város osztozik a sziget fővárosa státuszán. A szigetcsoport lakossága pedig körülbelül Budapesttel megegyezően, 2 millió fő.

Fotó: égigérő pálmafák /Mihály Gábor/

Történelme pár szóban

A sziget őslakosai a guancsok voltak, melyeket az első spanyol kalandorok még nem tudtak meghódítani. Később viszont a következő spanyol invázió már gyakorlatilag elpusztította az őslakosokat. Végül a spanyolok 1496-ban megalapították  első városukat a szigeten, a mai Santa Cruz elődjét.

Tenerife

Tenerife a Kanári-szigetek legnagyobb szigete. A teljes lakosság majdnem fele itt lakik, 900 ezer ember. Legmagasabb pontja a Teide vulkán 3718 méteres magasságával, mely egyben Spanyolorszag legmagasabb pontja is. Utoljára 1909-ben tört ki, így aggodalom nélkül élvezhetjük a szigetet.

Fotó: strand Tenerife szigetén /Mihály Gábor/

A sziget látnivalói

Tenerife bővelkedik látnivalókkal, legyen szó bármely fajta látványosságról. A turisták javarésze még tíz-húsz évvel ezelőtt a sziget északi részét választották, ám manapság viszont a déli felén épültek az óriási luxus hotelek. Az egyik leglátogatottabb hely a szigeten Tenerife legmagasabb pontja, a Teide (vulkán) mely már több mint száz éve szunnyad. Kabinos felvonóval megközelíthető 3550 méteres magasságig, innen viszont kizárólag csak engedéllyel lehet meghódítani a csúcsot. Ezenkívül érdekes még a sziget keleti felén lévő 400-600 méter magasságú függőleges sziklafalak (Los Gigantes).

Fotó: Teide /Wikimedia Commons/

Masca egy hangulatos település a hegyek között, ahol csupán csak kilencvenen laknak. Egykoron ez volt a kalózok kedvelt helye, ahová a kincseiket rejtették el. A következő állomás  Garachico, mely ismét egy kedvelt úticél. A tengerparti halászfalut még a 250 évvel ezelőtti vulkánkitörés pusztította el. Azonban a település egyetlen éppen maradt háza, mai napig megtekinthető. Igaz már több méterrel a mai földfelszín alatt találjuk meg.

Fotó: Tenerife látnivaló /Mihály Gábor/

Tenerife székhelye, Santa Cruz de Tenerife a sziget északnyugati oldalán fekszik. Ez egy modern város, sok látnivalóval és gyönyörű panorámával. A település mögött ugyanis elragadóan magasodik az Anaga-hegység. Mellette szorosan, szinte egybeépülve találjuk a sziget második legnépesebb városát, San Cristóbal de La Lagunát. Ez úgyszintén egy kedvelt úticél a turisták körében. A műemlékekben és látnivalóban gazdag várost így lehetőleg semmiképp se hagyjuk ki.

Fotó: Santa Cruz de Tenerife /Pixabay/

A sok természeti látványosság és település után Tenerife a tengerpart mellett még további számos szórakozásnak ad otthont. Costa Adeje, Playa de la Américas és Los Cristianos igazi nyüzsgő tengerparti települések, bárokkal, diszkókkal és sok, leginkább angol fiatallal. A szigeten emellett találunk két csodás parkot is, mely közül az első a sziget északi felén lévő Loro Park, míg a másik az imént említett Costa Adejében található Siam Park. Az utóbbi egy thái stílusú vízividámpark, mely Tenerife legnagyobb ilyen jellegű parkja. Rengeteg csúszda és medence fogadja az ide érkezőket.
Ellenben a Loro Park egy állatpark, ahol több mint négyezer állat nézhető meg. A legnagyobb attrakciója a delfin-show, de a papagáj parkja is számottevő, sőt a világ legnagyobbikja.

Fotó: Costa Adeje /Mihály Gábor/

Étel-ital

A Kanári-szigetekre a spanyol konyha a jellemző, persze ez egyáltalán nem véletlen. Az ételeikben a kukorica és a burgonya rendszerint megfigyelhető. Népszerű ételek a tengeriherkentyűk, mint például a Paella, vagy a tintahal egy kis mojo mártással, valamint a helyiek imádják a marha steaket is. Ez leginkább a dél-amerikai kontinenshez való kötődést igazolja.
Desszertként a Churros mellett, a Polvitos amit kiemelnék. Az utóbbi egyébként egy sajttortához hasonló édesség, melyet keksszel és tejszínhabbal rétegeznek. Végül pedig a gyümölcsöket se felejtsük ki! A kaktusz gyümölcs, a sárkány gyümölcs és a helyi Kanári-banán. Érdekes, hogy az itteni banán teljesen más, mint amit otthon veszünk a bevásárlóközpontokban és a boltokban. Ezek jóval kisebbek, viszont dagibbak is, az ízük pedig nagyon édes!

Fotó: churros /Mihály Gábor/

Árrakról pár szóban: egyáltalán nem mondanám drágának, ahhoz képest, hogy a Kanári-szigetekről beszélünk. A magyar árakhoz képest egy picivel magasabb, de mindenképpen megfizethető. Az alkoholos italok például kifejezetten olcsóak, ezért is választják célpontnak a szigetet a fiatalok. Az éttermekben 8-10 euróért már kaphatunk finom ételeket.

Fotó: ebéd a Kanári-szigeteken… /Mihály Gábor/

Szállás

Tenerifén rengeteg szállás lehetőséget találunk. Szállodák és apartmanok sokasága várja a turistákat. A sziget déli felén számos óriási luxushotelt találunk, melyek közül mi is választottunk egyet Costa Adejében.

Fotó: Hotel Best Jacaranda, Costa Adeje /Mihály Gábor/

A négycsillagos Hotel Best Jacaranda 500 méterre található a homokos Fanabe strandtól. A szálloda tengerre nyíló kilátással, 6 vízeséses úszómedencével, valamint erkélyes szobákkal várja vendégeit. A hotel tágas szobái légkondicionálóval, műholdas TV-vel és minibárral felszereltek.

Fotó: hotel szoba /Mihály Gábor/

A szálloda éttermében látványkonyha és hetente megrendezésre kerülő tematikus vacsorák állnak rendelkezésre. Ezenkívül a sportolás szerelmeseinek edzőterem, teniszpálya, asztalitenisz, billiárd és egyéb más lehetőségek találhatóak.

Videók:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük