Görögország
Rethymno utazás, látnivalók, érdekességek / Kréta 3.rész

Rethymno utazás, látnivalók, érdekességek / Kréta 3.rész

Folytatódik a krétai sorozatom… a következő állomás Rethymno, mely a velencei kikötőjével, a reneszánsz stílusú  óvárosával, valamint a nagyszerű homokos strandjaival egy igazán kiváló célpont. Kréta harmadik legnépesebb városa, csupán egy óra autóútra található a reptértől, így ideális kiindulópont Kréta felfedezésére is… 

Fotó: Kara Musza pasa mecset /Mihály Gábor/

Pár szó Rethymnoról…

Rethymno, Heraklion és Hanía között található  fél úton Kréta nyugati felén. Lakosainak száma mindössze 35 ezer fő és ezzel a sziget harmadik legnépesebb városa, a korábban említett két város után. Kréta egyik leghangulatosabb települése, mely rengeteg történelmi emlékkel és kiváló aranyszínű homokos stranddal várja az ide érkezőket. A velencei és bizánci jegyeket egyaránt magában hordozó óváros, valamint a butikokkal, az éttermekkel és a bárokkal tarkított sétálóutcák teszik igazán hangulatossá a helyet.

Fotó: pálmafa sétány /Mihály Gábor/

Történelme röviden és tömören…

A mai Rethymno helyén már a minószi kultúra idején, körülbelül 3.000 évvel ezelőtt egy virágzó település állt. A város később a római és bizánci időkben fokozatos hanyatlásnak indult, majd falu méretűvé zsugorodott az egykori város. A XIII. századtól a velenceiek kezdték ismét felvirágoztatni a települést. A kereskedelmi utak mellett megerősítették a várost és új kikötőt is építettek.

Fotó: velencei világítótorony Rethymnoban /Mihály Gábor/

Később a folyamatos török fenyegetés miatt újabb erősítéseket végeztek a velenceiek. Ennek ellenére, azonban 1571-ben így is súlyos támadást mért az Oszmán Birodalom a településre. Rá két évre, tanulva a korábbi támadásokból egy új, minden eddiginél nagyobb és erősebb erődöt kezdtek el építeni. A Fortezza erőd végül 1590-ben készült el. A fellegvár több évtizedig ellenállva a török támadásoknak végül 1646-ban esett el. Az Oszmán Birodalom 250 éven keresztül az 1800-as évek végig teljesen berendezkedett itt, mind a városba és a sziget többi településeire is ez volt a jellemző. Rethymnoban a mai napig láthatóak ezek a nyomok, ugyanis több mecset és rengeteg tipikus török faerkélyes ház figyelhető meg.

Fotó: Neratze mecset /Mihály Gábor/

1897-től függetlenedett az Oszmán Birodalomtól, majd végül 1913-ban az eddig önálló Kréta csatlakozott Görögországhoz. A II. világháború alatt súlyos károkat szenvedett a város a német bombázások miatt. Rengeteg épület sérült meg vagy omlott össze ezidő alatt. A 60-as évektől kezdve végül folyamatosan fejlődve mára a sziget egyik turisztikai központja lett.

Rethymno látnivalói:

A város legnevezetesebb látnivalója a Fortezza erőd, melyet a XVI. század végén építettek a velenceiek. Viszonylag sokáig ellenállt a török támadásoknak, azonban 1646-tól végleg török kézre került. A fellegvárból kiváló a kilátás a városra és kikötőjére.

Fotó: kilátás az erődből /Mihály Gábor/

Az óvárosban való séta semmiképp se maradjon el, ha Rethymnoban járunk. A történelmi óvárost még a velenceiek alakították ki a XIII. századtól kezdve. Sikátorok és velencei stílusban épült házak láthatóak, erkéllyekel és különböző boltívekkel. Viszont az Oszmán Birodalom is itt hagyta a nyomait, ugyanis található a városban  több mecset és faerkélyes ház, ami tipikus török vonás.

Fotó: az óváros régi épületei /Mihály Gábor/

Az óváros mellett a kikötő is velencei építésű. A világítótorony és a móló is ebből a korszakból  származik.

Fotó: velencei kikötő /Mihály Gábor/

A sétálóutcákon nézegetve találunk rá az úgyszintén velencei időkből ránk maradt Rimondi-kút-ra. A 400 éves kút az akkori kormányzóról, Rimondiról kapta a nevét és ez  Kréta egyik legrégebbi szökőkútja. A korinthoszi oszlopok között három oroszlán fejet láthattunk, amiből a víz csepereg.

Fotó: Rimondi-kút /Mihály Gábor/

Végül pedig, ahogy korábban említettem több mecset is található a városban, ám ezek közül ki kell emelnem a Kara Musza pasa mecset-et, ami 1646-ban épült és Rethymno meghódítójáról kapta a nevét.

Étel-ital:

Rethymnoban, ahogy egész Kréta szigeten kiváló éttermeket és tavernákat találunk. Az itt tartózkodásuk alatt több helyen is megfordultunk és sehol sem kellett csalódnunk az ételekben és a vendéglátásban.

Fotó: souvlaki tzatziki salátával /Mihály Gábor/

Azonban Rethymno külvárosában található egy kis családi étterem, ahol az apa-fia páros buzukival kísért tradicionális élő zenét biztosít. Kiváló ételek, kedvező árak, valamint hangulatos és vendégszerető fogadtatásra számítsunk. Mi többször is választottuk ezt a helyet (Acropolis, Family Taverna) vacsorára és bátran merem ajánlani nektek is. A Google Maps segítségével könnyedén megtalálható!

Szállás:

A városban több nagyszerű szálloda is található. Az óvárostól megkezdve a parton végig nagy hotel komplexumok sorakoznak fel. Mi azonban kicsit távolabbra az óvárostól, kissé nyugodtabb helyen, viszont úgyszintén temgerparti hotelt választottunk. Ez a szállás teljesen elvarázsolt minket.

Fotó: Odyssia Beach Hotel /Mihály Gábor/

A négycsillagos Odyssia Beach Hotel egy kiváló választás a krétai pihenésünk során. A hotel saját partszakaszával, közvetlenül a tengerparton, 3,5 kilométerre található Rethymno belvárosától. A homokos parton napozóágyak és napernyő is  bérelhető. A medence melletti napágyak ingyenesek, viszont csak korlátozott számban érhetők el. Itt két medence várja a pancsolni vágyókat (1 gyermek és 1 felnőtt).

Fotó: medence /Mihály Gábor/

Az étterem tengerre néző, gyönyörű kilátással várja az embereket. Foglalható félpanziós és reggelis opcióval is.

Fotó: tengerre néző étterem /Mihály Gábor/

Továbbá található még itt: játékterem (biliárd, pingpong, darts…), valamint szauna, pezsgőfürdő és masszázs lehetőség is.

Videó:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük