Magyarország
Megyer-hegyi Tengerszem, Via ferrata / Magyarország

Megyer-hegyi Tengerszem, Via ferrata / Magyarország

Sárospataktól nem messze találjuk Magyarország egyik legszebb természeti látványosságát, a Megyer-hegyi Tengerszemet. A 303 méteres vulkáni eredetű Megyer-hegy oldalában lévő Tengerszem, maga a csoda. Télen és nyáron is gyönyörű arcát mutatja a magas sziklafalú tó, melynél akár a sziklamászást (Via ferrata) is kipróbálhatjuk.

Fotó: sziklamászás után

A régóta tervben lévő tengerszemhez, végül idén húsvétkor jutottunk el. Ezt a kirándulást már nagyon vártuk és kíváncsiak voltunk, főleg azért mert a via ferratát is kipróbálhattuk. Egy igazi húsvéti kiruccanás volt, szép napsütötte időben és gyönyörű környezetben.
Kell ennél több…?

A Tengerszem kialakulása és története

A vulkáni eredetű Megyer-hegy kiválóan alkalmas volt a malomkövek gyártására, így már az 1400-as évektől kezdve kőbányaként működött. A bányászatot évszázadokon keresztül ugyanazzal a technikával és szerszámokkal végezték. Az itt dolgozó bányászok pedig a falba vájt lyukakban, úgynevezett fülkékben éltek. A malomkövek gyártását, melyet gabonaőrlésre és érczúzásra használtak, a termelés folyamatos csökkenése miatt végül 1907-ben fejezték be. Ez a bánya végleges bezárásához vezetett.
A mai tó, az egykori kőbánya fejtési gödrében,  az esővíz felgyülemlésével alakult ki. Később  pedig ezt a tavat elnevezték Tengerszemnek.

Fotó: a Tengerszem térképe /Mihály Gábor/

Megközelítése

A Sárospatak mellett elhaladó 37-es főútról lehajtva, egy kavicsos útra betérve juthatunk el a Megyer-hegyi Tengerszemhez. Pontosabban a Ciróka pihenőhelyig, mivel idáig lehet csak autóval behajtani. Itt találunk parkolóhelyeket, mosdót, egy-két tűzrakóhelyet és egy büfét is. Innen viszont fontos, hogy már csak gyalog tudunk tovább menni. Körülbelül 1 kilométer és 15 perc az út, mely szinte végig emelkedve halad az erdőben, egészen a tóig. Ha pedig nem szeretnénk gyalogolni, arra is van lehetőség, ugyanis terepautókkal egészen a tengerszemig szállíthatnak minket.

Fotó: Ciróka pihenőhely /Mihály Gábor/

Látnivalók

Természetesen az első és legnagyobb látnivaló a sziklák között rejlő Megyer-hegyi Tengerszem. A néhol 70 métert is elérő sziklafalak között rejlő tavacska egyszerűen varázslatos, nem hiába a sok látogató. A tengerszem, amúgy teljesen körbe sétálható egy meredek ösvényen, így minden oldalról megnézhetjük ezt a csodát. Itt a partján találunk továbbá még egy Őrlőműhely-t is, ahol akár a molnármesterséget is kipróbálhatjuk.

Fotó: Megyer-hegyi Tengerszem /Mihály Gábor/

Ha itt végeztünk, egy kicsit feljebb sétálva a Megyer-hegy csúcsára, a kilátó a következő látnivaló. A tengerszintfeletti 303 méteres csúcson magasodó kilató, ingyenesen használható és innen szinte az egész Zemplén-hegységre betekintést kapunk.

Fotó: a kilató /Mihály Gábor/
Fotó: a kilátás /Mihály Gábor/  

Via ferrata

A végére hagyva pedig a legnagyobb attrakció, a sziklatömbök oldalán kialakított vasalt utak. Itt három nehézségű pálya közül választva próbálhatjuk ki a sziklamászást. Kezdőknek és profinak is kiváló szórakozás nyújt a C, D és E nehézségű pályák. Via ferrata felszerelés hiányában itt bérlésre is van lehetőség és a kezdők tapasztalt túravezetők segítségével nyernek betekintést a mászásba.

Fotó: Magyar-hegyi vasalt utak /Mihály Gábor/

Fontos, hogy ha első alkalommal mászunk mindenképp kell túravezető!

Fotó: mászás közbe

Gyakorlattal rendelkező, saját felszereléssel mászók számára a pálya használata pedig ingyenes​​ (amennyiben rendelkeznek természetvédelmi és tulajdonosi engedéllyel!) Az engedélyt 500 forintért vásárolhatjátok meg, ezzel támogatva a Tengerszem fenntartását és működését.

Fotó: Anita mászás közben /Mihály Gábor/

A felszerelés bérlési díja:

  • beülő 500 Ft/alkalom
  • kantár 2000 Ft/alkalom
  • sisak 500 Ft/alkalom
  • kesztyű 500 Ft/alkalom

A túravezetés díja:

2.500 Ft/fő


• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük