Németország
Berlin egy nap alatt…(utazás, látnivalók, érdekességek) / Németország

Berlin egy nap alatt…(utazás, látnivalók, érdekességek) / Németország

Németország fővárosa egy 4 millió fős metropolisz, amit Berlinnek hívnak. A korábban fallal ketté választott város rengeteg látnivalót és érdekességet rejt magába, így érdemesebb több napot is szánni rá. Azonban, ha ügyesek vagyunk ezt akár egy nap alatt is bejárhatjuk. Természetesen itt jön a kérdés… Vajon mi fér bele egy napba? Elsőre azt gondolnánk, hogy nem sok minden, mivel egy hatalmas városról beszélünk! Viszont egy jól megszervezett városnézéssel talán az igazán fontos helyszínek mind megtekinthetők Berlinben egy nap alatt is!

Fotó: a dóm és Tv-torony /Mihály Gábor/

Egy nap Berlinben:

Németország fővárosába a Ryanair légitársasággal érkeztünk meg. A célállomás a tavaly megnyitott Berlin Brandenburg reptér volt. Az út körülbelül másfélórát vett igénybe, így lényegesebben gyorsabb, mint autópályán 8-9 órát végig autózni.

Budapesttől 870 kilométerre találjuk Berlint!

Fotó: Berlin Brandenburg /Mihály Gábor/

Az impozáns látványt nyújtó és tényleg jó felszerelt reptérről az első feladatunk viszont az volt: Hogyan és mivel jussunk be a a belvárosba?

A több lehetőség közül, mi a gyors és olcsónak mondható, úgynevezett Regional Bahn-t választottuk. Az RE17-es vonattal közvetlenül a reptéri terminálról, egészen az Alexanderplatzra utaztunk be, kevesebb, mint fél óra alatt. Az ára fejenként 3,80 € volt.

Az Alexanderplatz-on kezdésnek ettünk egy tradicionális német ételnek nem igazán mondható, de mégis tipikus berlini gyorsételt, egy jó török kebabot. Az ára 3,50 – 4,50 € között mozog és ami a legjobb, hogy pillanatok alatt kész van, valamint még laktató és finom is! Számunkra pedig ez most a legfontosabb, az IDŐ!

Kezdődjön a városnézés!

Elsőként az Alexanderplatzon lévő Világórát néztük meg, majd a 365 méter magas Tv-torony (Fernsehturm) következett. Az utóbbi egyébként azért lett 365 méter, mivel így könnyedén megjegyezhető! (1 év = 365 nap) Így minden napra jut egy méter!

Fotó: Világóra, Alexanderplatz /Mihály Gábor/
Fotó: Tv-torony, Berlin /Mihály Gábor/

Ezután a Spree folyón átsétálva a Múzeum szigeten, a hatalmas Berlini Dóm-ot vettük alaposabban szemügyre. Az 1894 és 1905 között épült neoreneszánsz templom teljesen lenyűgözött minket a nagyságával, ami nem is csoda a 98 méteres magasságával!
Belépő: 9,00 €!

Fotó: Berlini dóm /Mihály Gábor/
Fotó: Altes Museum, Berlin /Mihály Gábor/

Itt még sétáltunk egyet a parkban, ahol számos múzeumot találunk: DDR Múzeum, Régi és az Új Múzeum(Altes und Neues Museum), a Német Történelmi Múzeum (Pergamonmuseum) és a Régi Nemzeti Galéria (Alte Nationalgalerie)

Egy kis kitérő után következett a Babelplatz és a XVIII. századi tér, a Gendarmenmarkt. Az egykor vásártérként funkcionált téren, ma három impozáns látványú épületet is megtekinthetünk. Itt található a Német Dóm(Neue Kirche), a Francia Dóm(Franzözische Dom) és a Berlini Koncertterem (Berliner Konzerthaus).

Fotó: Francia dóm, Gendarmenmarkt /Mihály Gábor/

Innen tovább sétálva az egyik kedvencem a Berlini fal maradványai jöttek és a híres Checkpoint Charlie. Ez egy határátkelő volt a II. világháború után az amerikai és szovjet zónák között, vagyis Kelet- és Nyugat-Berlint választotta el. A homokzsákokkal körbevett fehér őrház, amerikai lobogóval az utca kellős közepén található.

Fotó: Checkpoint Charlie /Mihály Gábor/
Fotó: korabeli fotó a határátkelőhelyről /Mihály Gábor/

A berlini fal maradványai több helyen is láthatók a városban, így ezeket a helyeket is érdemes mindenképpen felkeresni. A legjobb ezek közül az East Side Gallery, mely egy szabadtéri galéria, a fal maradványaival. A falnál egyébként korabeli fotókkal érzékeltetik, hogy milyen is volt az élet 1961-től 1989-ig, a fal lebontásáig.

Fotó: én és a fal /Sajtos Anita/
Fotó: szovjet ereklyék Berlinben /Mihály Gábor/

A történelmi emlékek után jött egy kis jelen, ugyanis a közelben lévő Potsdamer Platz felhőkarcolóit néztük meg.

Fotó: Potsdamer Platz /Mihály Gábor/

Ezután viszont újra a múlt, vagyis egy kis megemlékezés következett. A Meggyilkolt Európai Zsidóság Emlékműve egy hatalmas 2711 darab oszlopból álló útvesztő.

Fotó: a Meggyilkolt Európai Zsidóság Emlékműve /Mihály Gábor/

Innen csupán már egy rövid séta és elérkezünk Berlin legnagyobb látnivalójához a Brandenburgi kapuhoz. A XVIII. század végén épült emlékmű a város és egyben Németország jelképe is. A város kettéosztása során a berlini fal a kapu mögött húzódott, így gyakorlatilag a lezárt zónához tartozott. Ezért sokáig a fallal együtt a Kelet- és Nyugat-Berlin határát szimbolizálta, majd 1990-től az ország és a város újraegyesítésének jelképe lett.

Fotó: Brandenburgi kapu /Mihály Gábor/

A Brandenburgi kapu után még egy látnivaló maradt hátra, ami úgyszintén előkelő helyszín Berlin életében. A Reichstag, a Németország szövetségi parlamentjének otthont adó épület. A neoreneszánsz épület 1894-től, egészen az 1933-as tűzesetig volt a Német Birodalom parlamentjének helyszíne. Végül a felújítás után, 1999-tól kapta meg a régi szerepét.

Fotó: a Reichstag oldalról /Mihály Gábor/

A városnézés után a vissza út a Brandenburgi kaputól az U5-ös metróval, majd az Alexanderplatzról, úgyszintén az RE17-es vonattal történt. Átszálláskor ismét vettünk egy ,,jó kis berlini kebabot” a téren, amit még felszállás előtt jóízűen elfogyasztottunk!

Ilyen volt nekünk Berlin, egy nap alatt!

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük