Ausztria
Liechtensteinklamm, Sankt Johann im Pongau (Liechtenstein-szurdok) / Ausztria

Liechtensteinklamm, Sankt Johann im Pongau (Liechtenstein-szurdok) / Ausztria

Ausztria egyik leglátogatottabb szurdokvölgye a Liechtensteinklamm, mely az Alpok egyik legmélyebb (300m), legszűkebb, és emellett az egyik leghosszabb szurdoka is. A sziklába vájt úton, fából készült járdákon és hidakon járhatjuk be az egy kilométer hosszú útvonalat. Az út végén pedig még egy 30 méteres vízesés is vár minket, valamint a szurdok legnagyobb attrakciója, a Helix csigalépcső, mely egész a mélybe vezet le!

Fotó: út a szurdokban /Mihály Gábor/

Liechtensteinklamm, Sankt Johan im Pongau

A Salzburg tartományban lévő Sankt Johann im Pongau város mellett lelünk rá Ausztria legkeresettebb szurdákjára a Liechtensteinklamm-ra. A település határában lévő szurdokvölgy könnyedén megtalálható, mivel folyamatosan tábla jelzi az oda vezető utat.

Fotó: Sankt Johann im Pongau /Mihály Gábor/

A parkoló ingyenes, és egy rövid séta után érjük el magát a bejáratot.
Figyelem! Gyerekekkel látogatható, azonban babakocsival az út nem teljesíthető! A parkoló mellett egy ingyenes WC-t, majd később egy fogadót és ajándékboltokat is találunk.

Belépő: 

  • felnőtt(18 év felett) 10,00 €
  • gyermek(6-18 év között) 5,50 €
  • 6 év alatt ingyenes!


Történelme röviden-tömören…

A szurdok kiépítése 1875-ben kezdődött meg. A munkálatok során a pénz hamar elfogyott, így a Pongauer Alpenverein tagjai II. János, Liechtenstein herceghez fordultak, aki 600 guldennel támogatta az építkezést. 1876-ban így megnyílt a szurdok, és a herceg tiszteletére Liechtensteinklammnak nevezték el. 2017 májusában egy sziklaomlás után végül bezárták, azonban 2020 júniusától megújulva ismét várja az érdeklődőket!

Fotó: Liechtensteinklamm /Mihály Gábor/

Felújítás után…

A három évi felújítási munkák után egy lenyűgöző látnivalóval gazdagodott a népszerű szurdokvölgy. A felújított kirándulóhely fénypontja a Helix csigalépcső, amely 30 méter mélységbe vezet le, ahol lélegzetelállító látvány fogad minket.

Fotó: Helix csigalépcső felülről /Mihály Gábor/
Fotó: Helix csigalépcső alulról /Mihály Gábor/

A látogatók védelmére további 3 alagutat, 4 galériát és 60 sziklahálót építettek, amelynek hossza 1100 méter. Minden szerkezetet és biztonsági hálót helikopterrel kellett berepíteni a szurdokba. Körülbelül 7000 repülési percre és nagy pontosságra volt szükség az építőanyagok – némelyikük tonna súlyú – szállításához. A felújított szurdok 2020. június 11. óta újra látogatható. A felújítás során egy olyan ellenőrző rendszert is kiépítettek, amely a sziklák mozgását figyeli, így teljesen biztonságban érezhetjük magunkat a népszerű kirándulóhelyen!

Útvonal a szurdokban…

A szurdok 4 kilométer hosszú, azonban ebből csak 1 kilométer hosszú út látogatható. A túránk elején még viszonylag távoliak a sziklák, később viszont fokozatosan kezd szűkülni az út. A védőhálókkal és alagutakkal ellátott ösvény először a patak jobb felén(folyási irányból nézve), majd egy kis hídon áthaladva a bal oldalon folytatódik. A korláttal védett fajárdákon  vehetjük alaposabban szemügyre a víz által vájt és alakított szurdokot. A csigalépcső körülbelül az út fél távján tekinthető meg, ahol először egy kis emelkedő következik a régi és veszélyes részt kikerülve. Innen fentről megcsodálhatjuk a körkörösen kanyarodó lejáratott, mely 30 méter mélybe vezet. Az út utolsó felében tovább szűkül a szurdok és talán ez a legszebb része is az egész kirándulásunknak. Azonban az út végén még egy 30 méter magasból lezúduló vízesés is fogad minket.

Fotó: vízesés az út végén /Mihály Gábor/

Végül pedig a kijárat megegyezik a bejárattal, így visszafelé újra megnézhetjük ezt a lenyűgöző csodát, de már az ellenkező szemszögből!

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük