Montenegró
Kotor utazás, látnivalók, érdekességek / Montenegró

Kotor utazás, látnivalók, érdekességek / Montenegró

Kotor és a Kotori-öböl kétségkívül Montenegró egyik legszebb és leglátogatottabb helyszíne. A magas hegyekkel, és a masszív várfallal körbevett település, egy igazi hangulatos történelmi látnivaló. A velencei időkből ránk maradt, szűk sikátorokkal tarkított reneszánsz épületek, és a hegyoldalban közel ezer év alatt felépült Szent János erődítmény falai, abszolút bakancslistás hely egy montenegrói nyaralás során.

Fotó: kilátás az erődből a Kotori-öbölre /Mihály Gábor/

A magas hegyek között megbújó Kotor és környéke az UNESCO világörökség része. Montenegró legszebb és leglátványosabb helyszíne, amit rengetegen látogatnak évente. Ezt nem más, mint a több emelet magasságú tengerjáró hajók is bizonyítják, hogy Kotor mennyire keresett város az Adrián. A Velencei Köztársaság évszázadokon át tartó uralma alatt felépült településen, ma is erősen érezhető a velencei hatás, mely varázslatossá teszi mind Kotort és a fjordként is emlegetett Kotori-öblöt.

Fotó: a Kotori-öböl /Mihály Gábor/

Az óvárost körbevevő, néhol 10-16 métert is elérő masszív falakon három kapun juthatunk át a falak mögé. Ezenkívül, ha magasabbról tekintünk le Kotorra, az óváros háromszög alakja is egyből könnyedén kirajzolódik.

Fotó: Kotor masszív falai /Mihály Gábor/

A fekete hegyek országában Kotor egy olyan történelmi város, ahol érdemes csakúgy céltalanul is bolyongani. Akárhova is tévedünk a labirintusszerű szűk sikátorokban, mindig találunk valami érdekeset az utunk során. Most viszont íme néhány helyszín, amit kötelező megtekinteni egy városnézés alkalmából.

Fotó: utca részlet /Mihály Gábor/

Kotor látnivalói 

Tengeri kapu és a Szárazföldi kapu

Kotor óvárosának három kapuja közül ez a két legnagyobbik és legtöbbet használt bejárata. A Tengeri kapu(Fő kapu) a város nyugati oldalán található, valamint a legtöbb turista itt jut be a falak mögé.

A Szárazföldi kapu a város északi részén fedezhető fel, ahol egy hídon át jutunk be az óvárosba.

Fegyvertér

A Tengeri kapun átsétálva közvetlenül a Fegyvertérre, vagyis Kotor főterére érkezünk meg. Itt több látványosságot is felfedezhetünk, mint az Óratorony, a Hercegi palota, a Napóleon színház és az Arsenal(korábbi fegyverraktár).

Fotó: Fegyvertér /Mihály Gábor/

Óratorony

A főtér és egyben Kotor városának is egyik legimpozánsabb épülete, mely a XVII. század elején épült. Rögtön a Tengeri kapuval szemben találjuk és könnyű felismerni az órájáról.

Foto: Óratorony /Mihály Gábor/

Szent Trifun székesegyház 

A XII. századból származó román stílusban épült templom Kotor legérdekesebb és leglátogatottabb épülete. A székesegyház két tornyát érdemesebb alaposan is szemügyre venni, mivel teljesen más formájú és más korból is valóak.

Fotó: Szent Trifun székesegyház /Mihály Gábor/

Szent Miklós templom

A város északi részén találunk rá az úgyszintén két tornyú épületre, a Szent Miklós templomra. Az ortodox templom Kotor többi templomával ellentétben igen fiatalnak mondható, ugyanis csak a XX. század elején készült el.

Szent Lukács templom

A XII. századból származó román stílusú templom a város egyetlen olyan építménye, mely  az összes földrengésnek helytállt és mai napig sértetlenül tekinthető meg.

Fotó: Szent Lukács templom /Mihály Gábor/

Szent János erőd

Kotor városa felett magasodó hegycsúcson találunk rá a Szent János erődrendszerre. Az 1.350 lépcsőn át vezető utat érdemes mindenkinek megtenni, bár egyáltalán nem ígérkezik könnyűnek. A kilátás oda fentről pazar mind a városra és az öbölre is egyaránt.

Fotó: Szent János erődrendszer /Mihály Gábor/

Videó:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük