Horvátország
Észak-Dalmácia legszebb települései, strandjai és látnivalói / Horvátország

Észak-Dalmácia legszebb települései, strandjai és látnivalói / Horvátország

‎Dalmácia északi része Horvátország egyik legszebb és legizgalmasabb régiója, amely a Pag-szigettől egészen Primoštenig tart. Ez a gyönyörű tengerparti rész közel 500 szigetet foglal magába és emellett megannyi érdekes várost rejt a környék. Elég csak megemlítenem egy-két magyarok áltál is kedvelt helyszínt, mint Zadar, Nin, Vodice vagy a szigetek közül sokat látogatott Vir-t. A népszerűségért a kellemes klíma, a kristálytiszta kék zászlós tengerpartok és a hangulatos dalmát városok felelősek.
(Címlapfotó: Murter /Nagy László/)

Fotó: Murter sziget /Rozgonyiné Szemán Judit/

Észak-Dalmácia

Horvátországban a Pag-szigettől délre eső régiót nevezzük Dalmáciának, mely egészen a montenegrói határig tart. Ez egy közel négyszáz kilométer hosszúságú tengerparti szakasz, több száz kisebb és nagyobb szigettel.

Fotó: Észak-Dalmácia térképe /Mihály Gábor/

Az Észak-Dalmácia régiót Primoštenig szokták behatárolni, amelyhez több népesebb város is tartozik. Zadar, Šibenik, Biograd na moru, Vodice vagy Primošten. Ezenkívül Horvátország 1.185 szigetéből, több mint a fele is Dalmácia északi feléhez sorolható. A legismertebbek ezek közül: Vir, Ugljan, Dugi otok, Pašman, Murter és a 150 apró szigetből álló Kornati. A szárazföldi részen a népszerű üdülőközpontok mellett, a Krk Nemzeti Park kedvelt látnivaló. A Krk folyó völgye és vízesései lélegzetelállító jelenség, amit hasonlítanak az ugyancsak népszerű, északabbra lévő Plitvicei-tavak Nemzeti Parkhoz is.

Vir sziget

Zadar városától mindössze 25 kilométerre találunk rá egy kis szigetre, ami rendkívül népszerű a magyarok körében. Ezt elsősorban a sok magyar apartman tulajdonosnak köszönheti, mivel látnivalóval nem nagyon bővelkedik a sziget. A strandok és a mediterrán érzés viszont ezt kárpótolja, így népszerű úticél. Legnagyobb települése Vir, lakossága pedig csupán 1.600 fő.

Fotó: Vir /Varga Zsuzsanna/

Nin

A védett öbölben található Nin a homokos strandjai miatt népszerű, így kisgyermekes családoknak tökéletes választás.

Fotó: Nin /Nyári Katalin/

Zadar

Zadar az egyik legkedveltebb tengerparti nagyváros, ahol rengeteg az érdekesség és látnivaló. Nagyon sok magyar választja nyaralási helyszínének a hangulatos óvárosa és nyüzsgő élete miatt. Zadarból a környéket is könnyedén felfedezhetjük, ugyanis több nemzeti park, sziget és hajós kirándulás is várja az ide érkezőket. A város legnagyobb érdekessége az óváros mellett a parton található tengeri orgona.

Fotó: Zadar /Rozgonyiné Szemán Judit/

Dugi otok

Dugi otok, magyarul hosszú sziget. A formájáról kapta a nevét, ugyanis egy hosszú keskeny szigetről van szó. A majdnem 50 kilométert elérő, de csupán 2-3 km szélességű sziget egy igazi nyugodt, csendes, romantikus paradicsom. Legnagyobb nevezetessége a sziget déli részén található sós vizű tava, mely a Telascica Nemzeti Park területen nézhető meg. Legnagyobb települése Sali és a sziget lakossága 1.800 fő.

Fotó: Dugi otok /Nagy László/

Ugljan sziget

A Zadar városával szemközti Ugljan sziget mindössze fél órás komp távolságra van Zadar és Dugi otok között. Az utóbbi szigettel ellentétben a területe csak a fele, viszont lakossága közel 8 ezer fő. A szárazföld felé eső részén találhatóak a települések, melyek közül a legnagyobb Preko. Itt fontos megjegyeznem, hogy itt se számítsatok óriási ember tömegre, így úgyszintén csendes és nyugodt sziget.

Fotó: Ugljan /Faitig Imréné Anikó/

Pašman sziget

A Pašman egy kevésbé ismert sziget az Ugljantól délre. A két szigetet egy híd köti össze, így megkönnyítve a közlekedést. Nem a zsúfolt strandjairól híres, viszont a nyugalmat és csendet keresők itt megtalálják, amire vágynak! Legnagyobb települése Pašman, a sziget lakossága pedig 2.700 fő.

Fotó: Pasman /Faitig Imréné Anikó/

Sukošan

Sukošan egy kedvelt úticél Zadartól délre Bibinje település után. A város és környéke már a római idők óta lakott terület. Kiváló választás lehet a pihenésre és a kirándulásra vágyóknak egyaránt, ugyanis a környék rengeteg látnivalóval kecsegtet.

Fotó: Sukosan /Wikimedia Commons/

Biograd na Moru

Biogradot sokan választják nyári nyaralásuk helyszínéül, ami eredeti szláv nyelven ,,fehér város a tengeren” jelentéssel bír. Ez a város volt a középkori Horvát Királyság fővárosa, mára viszont sajnos nem sok minden maradt meg az akkori óvárosból. Hatalmas kikötővel és rengeteg lehetőséggel várja a nyaralni vágyókat

Fotó: Biograd na Moru /Wikimedia Commons/

Pakoštane

Biograddal ellentétben kevésbé felkapott Pakoštane egy kétezer fős halászfalú. Találunk itt sziklás, aprókavicsos és homokos strandot is, így bárki megtalálja itt a számítását.

Fotó: Pakostane /Stéger Ágnes/

Kornati-szigetek

A Kornati-szigeteket 150 fehér, kopár, sziklás sziget alkotja. A szigetcsoport jelentős része védettség alatt áll, mivel ezeken a részeken fekszik a híres és fokozottan védett Kornati Nemzeti Park. A környék városaiból, mint például Zadarból vagy Šibenikből is számos hajós túrát szerveznek ide. A nemzeti park a sok sekély lagúna és tengeri élővilága miatt nagyon népszerű, így egy igazi bakancslistás helynek számít Horvátországban.

Fotó: Kornati /Rozgonyiné Szemán Judit/

Murter sziget 

A kevésbé ismert Murter-sziget, Zadar és Šibenik között, szorosan a szárazföld mellett található meg. Innen már látható az előbb említett Kornati szigetcsoport és hajóutakat is indítanak a szigetről. Nem mellesleg kompozás nélkül, Tisno városánál egy hídon keresztül juthatunk el a Murter szigetére. A strandjaik jók, és a sziklás strandok mellett találunk itt homokos partot is. Legnagyobb települése Murter, a sziget lakossága pedig körülbelül 5 ezer fő.

Fotó: Murter /Végvári Tünde/

Vodice

Vodice egy tökéletes választás a nyaralásra. Igazi turistaparadicsom, ami tele van látnivalóval. Gyönyörű óvárosa és kiváló strandjai várják az ide utazókat!

Fotó: Vodice /Berke Lilla/

Šibenik

Šibenik városára mondhatnánk, hogy egy nagy tengerparti település, de ez így nem lenne teljesen helyes. A város ugyanis nem a tengerparton, hanem Krka folyó torkolatánál, vagyis kicsit északabbra a partján található. Nagy óvárosa van, rengeteg látnivalóval és innen már egy köpésre fedezhető fel egy másik gyönyörű helyszín a Krka Nemzeti Park, amit nem érdemes kihagyni!

Fotó: Sibenik /Wikimedia Commons/ KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Grebastica

Grebastica egy kis település az imént említett Sibeniktől délre. Gyönyörű tengervíz és kiváló mediterrán éghajlat jellemzi. Csendre és nyugalomra vágyóknak tökéletes helyszín.

Fotó: Grebastica /Sztaskó Zsuzsanna/

Primošten

Primošten egy gyönyörű város, amit én csak dalmát Rovinjnak szoktam becézni. Hasonló módon itt is egy félszigetre épült az óváros, mely korábban egy sziget volt. Évszázadokkal ezelőtt azonban feltöltötték a köztes területet, így elnyerve mai formáját, szigetből félszigetté vált. Az óvárosa közepén a Szent György templom magasodik, mely gyönyörű látképét biztosít Primošten városának. Híres a kristálytiszta vizű strandjairól és forró mediterrán klímájáról!

Fotó: Primosten /Wikimedia Commons/

Videó:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük