Ausztria
Tauplitzalm, 6 tó túra (6-Seen-Wanderung) / Ausztria

Tauplitzalm, 6 tó túra (6-Seen-Wanderung) / Ausztria


A stájer Tauplitzalm Európa egyik legszebb tavi fennsíkja, ahol hat gyönyörű alpesi tavat járhatunk be 1600 méteres magasságban. Ezen a helyen mindent megtalálunk, amitől Ausztria bámulatba ejti az embert. A lélegzetelállító környezetben lévő kirándulás során, a kristálytiszta tavaktól kezdve, a friss hegyi levegőn át, a virágos rétek és a kis alpesi kunyhók egyszerűen elvarázsolják az embert. Emellett pedig arról se feledkezzünk meg, hogy mindezt kétezer méteres hegyek között tehetjük meg!

Fotó: Tauplitzalm /Mihály Gábor/

Tauplitzalm, Steiermark

A Tauplitzalm egy 1500-1600 méter magas fennsík a Holt-hegység(Totes Gebirge) déli oldalán. Ez Európa legmagasabb tavi fennsíkja, ahol hat különböző tavat tekinthetünk meg. A nyári hónapokban a kirándulni vágyó turisták lepik el, míg télen a síelők kedvelt helyszíne lesz. A magas fennsíkra feljuthatunk mind felvonóval, Tauplitz településről vagy a fizetős panorámaúton (Tauplitz Alpenstrasse), Bad Mitterndorf-ból. Az utóbbi szemelyautónként 13,00 €-ba kerül.

Fotó: Tauplitzalm Alpenstrasse /Mihály Gábor/

A panorámaút végén egy nagy parkoló várja az ide érkezőket. Itt ingyenesen hátra hagyva az autónkat, neki vághatunk Ausztria egyik legszebb túrájának, a 6 tó túrának (6-Seen-Wanderung).

Fotó: tömött parkoló /Mihály Gábor/

6 tó túra (6-Seen-Wanderung)

Fotó: 6 tó túra irányjelzőtábla /Mihály Gábor/

A parkolót elhagyva egyből a Hollhaus mellett haladunk el. Az első tó innen csupán pár perc gyaloglás utána tekinthető meg, ami a Krallersee. 

Fotó: Krallersee /Mihály Gábor/
Fotó: Krallersee, Großsee, Märchensee /bergfex Touren/

Az első tavat elhagyva az út visszafordul és egy másik útvonalon halad tovább, mint amin ide fele jöttünk. Így érjük el a következő állomásunkat, azaz a második tavunkat. Sífelvonók és panziók között haladva érkezünk meg először a nevében is benne lévő nagyobb tóhoz, a Großsee-hez.

Fotó: Großsee /Mihály Gábor/

Fentről tekinthetjük meg először, majd a hegyoldalban kialakított túraúton 5-10 perc múlva már a harmadik tavat vehetjük alaposabban szemügyre.

Fotó: út a hegyoldalán /Sajtos Anita/

Ez a jóval kisebb méretű Märchensee, ami magyarul mesetavat jelent. Nekünk nagyon bájos és emellett a nevére utalva tényleg mesébe illő volt!

Fotó: Märchensee /Mihály Gábor/

A Märchensee után visszafelé a Großensee túlsó partján haladunk tovább, ahol a buja zöld alpesi rétek és fenyők mellett közeledünk negyedik tavunkhoz.  Az ugyancsak kis méretű Tauplitzsee egy idilli helyen található a kis faházak és zöld rétek között.

Fotó: Tauplitzsee /Mihály Gábor/
Fotó: Großsee, Tauplitzsee /bergfex Touren/

A negyedik tavat elhagyva egymást érik a kisfaházak és a hütték. Az út itt még továbbra is könnyű, széles és nincs emelkedő. Innen másfél-két kilométer séta után viszont elérjük a túránk legszebb látnivalóját az ötödik állomásunkat, a Steirersee-t.

Fotó: Tauplitzsee és Steirersee közötti út /bergfex Touren/
Fotó: Steirersee a távolból /Mihály Gábor/

Érdemes itt egyet pihenni és feltöltődni energiával, mivel hat kilométer séta után innen már nehezedik a terep. A tavat balról a hegyoldalon át érdemes megkerülni, ahol kezd igazán vadregényessé válni az út és a táj is egyaránt.

Fotó: Steirersee /Mihály Gábor/

Végül a parkolótól számítva 8 kilométer gyaloglás után elérjük utolsó tavunkat a fekete tó nevet viselő Schwarzensee-t. Az ide vezető úton változatosan egyszer lefelé, egyszer felfelé haladunk és sziklákkal is sűrűn találkozunk.

Fotó: Schwarzensee /Mihály Gábor/
Fotó: Steirersee és Schwarzensee /bergfex Touren/

A hatodik tavat elhagyva visszafelé utunkat ismét a Steirersee felé folytatjuk. A vissza út során azonban a tó túlsó oldalán megyünk, ahol a magas hegyoldal helyett a parton sétálva nézegethetjük ezt a csodát. A tó végéhez érve egy erős emelkedő következik, mely a kirándulás legnehezebb része.

Fotó: Steirersee partján /Mihály Gábor/

Az emelkedőn felérve az utolsó kilométerek már könnyűnek igérkeznek, ahol a kis Tauplitzsee-re még újra vethetünk egy utolsó pillantást. Ezúttal azonban panziók és fakunyhók mellett, a tó túlsó oldalán haladunk, míg vissza nem érkezünk a kiindulópontunkra, a parkolóba.

Fotó: Tauplitz sífelvonó /Mihály Gábor/

Pár mondatban összefoglalva a 6 tó túra hossza ellenére könnyű kirándulásnak számít és nem szükséges hozzá semmiféle hegymászó tapasztalat. Kiváló kezdők számára és nagyobb gyerekes családoknak is! Az út során érintett táj változatos és a tavak úgyszintén azok. Mindegyik más méretű és más környezetben is tekinthető meg, így izgalmasnak számít a kirándulás. Nekem viszont, ami a legjobban tetszett, hogy ez egy körkörös túra, így tényleg nem látod ugyanazt mégegyszer, legalábbis nem ugyanabból a szemszögből! Tehát egy izgalmas napnak néz elébe, aki a Tauplitzalm tavait választja kirándulásnak.

Fotó: 6-Seen-Wanderung

Túra adatai

Kiindulópont: Tauplitzalm Hollhaus(1.586m)
?Krallersee
?Großsee
?Märchensee
?Tauplitzsee
?Steirersee
?Schwarzensee
Érkezési pont: Tauplitzalm Hollhaus(1.586m)

Táv: 13,4 km
Szintkülönbség: 483 m
Idő: 4 óra

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük