Albánia
Shkodër utazás, látnivalók, érdekességek / Albánia

Shkodër utazás, látnivalók, érdekességek / Albánia

A Balkán-félsziget legnagyobb tavának partján, a Buna(Bojana) és Drin folyók ölelésében találjuk meg Shkodër városát. A vizek városának is nevezett település, Albánia északi részének legfontosabb városa és emellett az Albán Alpok kapuja is. A Shkodër fölé magasodó Rozafa vára pedig érdekes történetével és kilátásával csalogatja ide az embereket. 

Fotó: albán zászló /Mihály Gábor/

Shkodër, a vizek városa 

Albánia északnyugati részén, közel a montenegrói határ mellett találunk rá Shkodër(Shkodra) városára. A település Albánia fontos kulturális és gazdasági központja és az albán katolicizmus központja. Shkodër tökéletes bizonyítéka annak, hogy több különböző vallás együtt élhet egy országban.

Fotó: Shkodër /Mihály Gábor/

Történelme pár mondatban 

A várost Kr.e. III. században Illyria fővárosává vált. Ezután a rómaiak meghódították, és később a középkori szerb fejedelemség része lett, amíg a törökök 1479 -ben el nem foglalták. Shkodër később a fiatal állam, Albánia részévé vált, mely az első balkáni háború után 1912-ben történt. A modern Shkodër egy olyan hely, ahol az ipar folyamatos fejlődésen megy keresztül és emellett az idegenforgalma úgyszintén egyre csak erősödik.

Fotó: Shkodra belvárosában /Mihály Gábor/

Shkodër látnivalói 

A település legnagyobb és leglátogatottabb helyszíne a város fölé magasodó Rozafa vára. Ezenkívül a városközpont további látnivalókat is rejteget magában, mint a Nagy mecset és a mellette lévő sétálóutca, vagy a Shkodra Történeti Múzeum, mely egy régi oszmán kereskedő házában található meg.

Fotó: Shkodër sétálóutcája /Mihály Gábor/
Fotó: emlékmű /Mihály Gábor/

Rozafa vára és az albán Kőműves Kelemen legendája 

Rozafa várát a XIV. században három fivér kezdte el építeni. A kezdetleges sikerek után, azonban amit egyik nap felépítettek, az másnapra mindig leomlott. Ezért a Kőműves Kelemen legendájához hasonlóan a testvérek elhatározták, hogy beépítik egyikük asszonyát a vár falai közé. Ezzel erősítve a vár falait, hogy csontjaival a falak erősek és masszívak legyenek.

Fotó: Rozafa vára /Mihály Gábor/

A választás a legkisebb testvér feleségére Rozafára esett. A baj csak az volt, hogy ez időben az asszonynak volt egy csecsemője. Rozafa ezért azt kérte úgy falazzák be, hogy gondoskodhasson gyermekéről. A kívánsága az volt, hogy egyik szeme, keze, lába és melle kint maradjon. Az asszony így láthatta, foghatta, ringathatta és etethette a babáját.

Videó:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük