Bosznia-Hercegovina
Mostar utazás, látnivalók, érdekességek / Bosznia-Hercegovina

Mostar utazás, látnivalók, érdekességek / Bosznia-Hercegovina

Boszniába való utazásunk során az egyik legnépszerűbb látnivaló a Neretva folyó partján elterülő Mostar. Az ország déli részén lévő település a XVI. században épült Öreg hídról kapta a nevét, melyet 1993-ban a délszláv háború idején teljesen leromboltak. A véres polgárháború alatt szinte teljesen megsemmisült város manapság viszont Bosznia-Hercegovina első számú látnivalója lett. Az újjá épült Mostar elsősorban mindezt nevezetes hídjának és a több száz évvel korábbi oszmán kort idéző óvárosának köszönheti.

Fotó: Neretva és Mostar /Mihály Gábor/

Mostar (ejtsd: mosztár) városába való látogatásom közel tíz évvel ezelőttre tehető, amikor még egyáltalán nem foglalkoztam sem a blogolással, sem a városok bemutatásával. Ezért lényegesebben kevesebb anyag és kép készült erről a roppant érdekes városról, mint a jelenlegi utazasaim során! Azonban mivel itt is megfordultam, így semmiképpen sem akartam kihagyni a sorból Mostart.

Fotó: kilátás a hídról /Mihály Gábor/

Bosznia-Hercegovina déli részén, a Neretva folyó által ketté választott település egy igazi kuriozumnak számít a Balkán-félszigeten lévő országban. Mostar egy igazi mediterrán település, ahol nyáron egyáltalán nem ritka a 40-45 Celsius fokos hőmérséklet sem. Emellett hangulatos török korszakot idéző utcái, mecsetei és minaretjei teljesen visszarepítenek minket az időben. Érdekessége a városnak, hogy etnikailag megosztott, így a folyó egyik felén a muzulmán bosnyákok, míg a másik felén a katolikus horvátok élnek.

Fotó: házak a Neretva partján /Mihály Gábor/

Mostar jelképe az Öreg-híd (Stari Most), melyről a város a nevét kapta. A látványosság a XVI. század közepén épült fel és ez időben az Oszmán Birodalom egyik meghatározó településének számított. A város egyike volt a legfontosabb kereskedelmi útvonalaknak, melyek összekötték a folyamatosan növekvő Oszmán Birodalmat és az északabbra lévő területeket.

Fotó: Öreg-híd /Wikimedia Commons/

A város igazi aranykorát a világháborúk után 1945-től élte, amikor a kommunista Jugoszlávia részesévé vált. Ez idő tájt folyamatosan fejlődött, gyárak alakultak és a turizmus is teljesen fellendült. A változás azonban 1992-ben a Délszláv háború idején következett be.

Fotó: zenész Szarajevóban a romok között /Wikimedia Commons/

Bosznia volt a balkáni háború egyik legszörnyűbb és legvéresebb helyszíne, ahol rengeteg ember, köztük civil vesztette életet az öldöklésben. A várost védő bosnyák és horvát lakosság először az őket támadó szerbek és montenegróiak ellen harcolt, majd az így is pattanásig feszült helyzet végül további két évig tartó háborúig vezetett. Itt már a muszlim bosnyákok a horvátokkal folytatták a harcokat. 1993 tavaszán az Öreg hidat lerombolták és vele együtt a várost is szinte porig lőtték. Ezeket a sebeket ma is őrzi Mostar, mivel mindmáig láthatunk nyomokat az egykori kegyetlen harcokból.

Fotó: háború utáni romok /Wikimedia Commons/
Fotó: lövések százai a házak falain /Wikimedia Commons/
Fotó: romos ház /Wikimedia Commons/

A háború után a várost próbálták helyreállítani, mely mára újra elnyerte régi fényét. A lerombolt híd elemeit magyar segítséggel kiemelték a Neretva folyó vizéből és 2003-ban elkezdődött az Öreg-híd újjáépítése. Végül két évre rá, 2005-ben adták át a hidat, mellyel az UNESCO világörökség része.

Mostar látnivalói az Öreg híd mellett a macskaköves óváros bazársora, ahol a szuvenírek mellett török kávézókat is találunk. Az utcán sétálva az árusok között évtizedeket, sőt évszázadokat repülhetünk vissza az időben.

Fotó: bazársor /Wikimedia Commons/

Korábban a háború előtt akár két tucat mecsetet is bejárhattunk volna Mostarban, de még manapság is találunk bőven látnivalót itt. A Karađoz Beg mecset, Koski Mehmed pasa mecset vagy a Muslibegović-ház a leglátogatottabb helyszínek közé tartozik. Az utóbbi egyébként az oszmán építészet egyik kiemelkedő alkotása. Ezenkívül a délszláv háborút bemutató múzeum (Museum Of War And Genocide Victims) sok érdekes lelettel, képpel és videofelvételel jó programnak tűnhet.

Mostart kipipálva további szuper kirándulások várnak ránk a környéken. Blagaj derviskolostora vagy az ország egyik legszebb természeti kincseként is emlegetetett Kravica-vízesés. Több napos itt tartózkodás esetén semmiképpen se hagyjuk ki őket!

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük