Spanyolország
Málaga utazás, látnivalók, érdekességek / Spanyolország – Andalúzia

Málaga utazás, látnivalók, érdekességek / Spanyolország – Andalúzia

Málaga a spanyol Andalúzia napfényes tengerpartján található kikötőváros, amely nem mellesleg az ország hatodik legnagyobb települése is. A Costa del Sol, azaz ,,Napospart” központjaként ismert város, a hosszan elnyúló homokos tengerpartja mellett, rengeteg kulturális látnivalóval várja a turistákat. A múzeumok, a templomok, a várak, de még a gasztronómiája és éjszakai élete is igazán kiemelkedő. Málaga ezért cseppet sem számít unalmas helynek, sőt igazán izgalmas helyszín a híres festő, Picasso szülővárosa.

Fotó: Playa la Malagueta /Mihály Gábor/

Utazás Málagára

Málaga a könnyen elérhető desztinációkhoz tartozik Magyarországról. Budapestről több fapados légitársaság is indít, hetente többször közvetlen járatot az andalúz tengerparti városba. A csupán három és fél órás repülőút alatt az őszből, egészen a nyárba repülhetünk még októberben is!

Fotó: Andalúzia hegyei felett /Mihály Gábor/

Reptérről a városközpontba…

Leszállás után nagyon könnyű dolgunk van, ugyanis a taxit kihagyva tömegközlekedéssel egész gyorsan és olcsón bejuthatunk Málaga központjába. A reptér kijárata után, a 3-as terminállal szemben, száz méterre találjuk a vasútállomást. A RENFE C1-vasút körülbelül fél óránként közlekedik a városközpontba. A jegyeket az állomáson lévő automatákban tudjuk megvásárolni, amely bankkártyát és készpénzt is egyaránt elfogad. A menetidő 12-15 perc a végállomásig, a Málaga Centro Alameda megállóig.

Fotó: vasútállomás a reptéren /Mihály Gábor/

Tipp: Érdemes retúr jegyet vásárolni, így nem kell bajlódni az újbóli jegyvétellel! Ára 4,10 €/fő     Figyelem! Ne hagyjuk el a jegyet és őrizzük meg egészen a leszállás utáni kapuig!

Történelme pár mondatban…

A mai város területén még i. e. VIII. században a föníciaiak alapítottak várost, Malaka néven. Őket először a rómaiak, majd a mórok váltották. Ezekből az időkből mind-mind találunk ma is emlékeket. Az ókori római színház, vagy a felette magasodó mór erőd az Alcazaba. A spanyolok 1487-ben foglalták el Malaga-t, amely ma már fontos és kiemelkedő központja a környéknek (Costa del Sol). Szülővárosa volt a híres festőnek Picasso-nak és Antonio Banderas hollywoodi színésznek is. Manapság több mint fél milliós lakosságával, Spanyolország hatodik legnépesebb városa.

Fotó: Alcazaba erőd falai /Mihály Gábor/

Málaga látnivalói

Málaga egyik legnépszerűbb látnivalója a mór erődítmény (Alcazaba), mely a VIII. századból származik. Az erődítmény egykor több mint 100 toronyból, valamint három palotából állt, és három fal védte, amelyekből kettő mai napig is látható. Az erőd magas és labirintus szerű falaival, valamint gyönyörű kertjeivel ejti rabul az ide látogatókat. Belépő: 3,50 €

Fotó: kert az erődben /Mihály Gábor/

Feljebb az Alcazaba felett találjuk a Gibralfaro várat, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és környékére. Belépő 3,50 €

Fotó: Gibralfaro vár /Mihály Gábor/

Tipp: Ha az erődöt(Alcazaba) és a várat(Gibralfaro) is megszeretnénk tekinteni, érdemes kombinált jegyet vásárolni, amely 5,50 €-ba kerül.

Az erőd aljában tekinthetjük meg az ókori időkből ránk maradt római színház maradványait. A belépés díjtalan!

Fotó: ókori római színház /Mihály Gábor/

A város másik igazán nagy látnivalója az óvárosban található, a korábbi helyektől csupán pár percre. A 2oo éven át épült La Manquita katedrális 84 méter magas és Európa legnagyobb templomai között tartják számon. Egy érdekesség is megfigyelhető azonban a templomon, mivel csak egyik tornya készült el. Erre utal neve is, mely spanyolul egykezű hölgyet jelent. Ennek ellenére impozáns látvány és a belseje is lenyűgöző! Belépő 6,00 €.

Fotó: La Manquita katedrális /Mihály Gábor/

Málaga városában számos múzeum is megtekinthető, melyből a két talán legérdekesebb a Málaga Múzeum és a Picasso Múzeum, valamint Picasso szülőháza.

Fotó: Malaga Múzeum /Mihály Gábor/

A város leghíresebb utcája a Calle Marqués de Larios, amely mindig zsúfoltig van turistákkal. Az utca tele van jobbnál-jobb boltokkal, ahol ruhákat, kozmetikai termékeket és egyéb más dolgokat vásárolhatunk. Itt végig sétálva a következő utcákban éttermek és bárok sokasága fogad minket, amik esténként tömve vannak emberekkel. Igazi pezsgő életű belváros, melynek hangulata teljesen magával ránt minket!

Fotó: Calle Marqués de Larios /Mihály Gábor/
Fotó: Plaza de la Constitución /Mihály Gábor/

Az 1874-ben épült La Malagueta Bikaviadal Aréna 14.000 néző befogadására alkalmas. Itt egészen tavasztól, nyár végig nézhetünk bikaviadalokat. Természetesen, ha esetleg ősszel érkezünk a városba, az aréna ez idő alatt is megtekinthető.

Fotó: bikaviadal aréna /Mihály Gábor/

A Malaga Park egy kellemes zöld övezet közvetlen a kikötő és a városháza között, ahol a  pálmafák alatt hűsíthetjük le magunkat. Érdekessége, hogy rengeteg papagáj található itt szabadon, amely teljesen trópusi esőerdő hangulatot áraszt. Nekünk személy szerint ez volt az egyik kedvenc helyünk, ami nem is csoda,  ha szabad szemmel is megtapasztalja az ember!

Fotó: Malaga Park /Mihály Gábor/

Végül pedig  jöjjön a város tengerparti része! Andalúzia második legnagyobb városát elsősorban a tenger és a homokos partja miatt választják sokan nyaralásuk helyszínéül. A Playa de La Malagueta, vagyis a Malagueta strand egy hosszú, homokos tengerparti szakasz, a kikötőtől egészen a város keleti határáig.

Fotó: Playa de La Malagueta /Mihály Gábor/

Itt rengeteg strandoló fordul meg naponta, kora tavasztól, egészen késő őszig. A Costa del Sol névhez hűen, ami napospartot jelent magyarul, folyamatos napsütést, és így forró klímát kapunk szinte egész évben.

Gasztronómia

A Málagaba való utazásunk során egy dolog biztos, hogy éhezni nem fogunk. A város számos jó étteremmel, tapas bárral rendelkezik, ahol finomabbnál-finomabb ételeket kóstolhatunk meg. A spanyol konyhára jellemzően a paradicsomos, olivás, halételeken át, itt minden finomság megtalálható. Természetesen a gazpacho, a paella és a churros is elengedhetetlen itt tartózkodásunk alatt. A városnézés alatt egy jó bocadillo, ami egy baguette finom sonkával tele pakolva, amely gyorsan és könnyen el fogyasztható menet közben is.

Fotó: bocadillo /Mihály Gábor/

Ezenkívül a város utcái esténként teljesen megtelnek emberekkel és a belvárosi éttermek és bárok zsúfolásig vannak a helyiekkel és turistákkal egyaránt!

Tipp: Vacsorához éttermet időben keressünk(kora esti órákban), mert a hatalmas ember tömeg miatt, rengeteget kell várni egy szabad asztalra! Kígyózó sorok állnak már a későbbi órákban minden étterem és tapas bár előtt!

Fotó: tengeri herkentyűk /Mihály Gábor/

Szállás 

Málaga egy nagy tengerparti város, ami természetesen bővelkedik szálláslehetőséggel. Azonban készüljünk fel arra, ha nem foglalunk egy-két hónappal az érkezésünk előtt, sokkal nehezebb lesz a választás. Rengeteg az apartman a strand melletti emeletes házakban és az óvárosban is egyaránt. Ezenkívül több hotelt is találunk a város számos helyén, az olcsóbbaktól egészen az öt csillagos drágábbakig. A mi szállásunk egy belvárosi sétálóutcában, egészen közel volt a kikötőhöz és egyben a város főbb látnivalóihoz is(Hotel Sur Málaga).

Fotó: Hotel Sur Málaga /Mihály Gábor/

Innen gyalog könnyedén elérhető volt minden, amit elterveztünk az itt tartózkodásunk alatt. A szálloda szomszédságában található volt több étterem és bár, valamint két szupermarket is. Az egyik bolt ebből egy kis orosz ABC volt, ahol cirill betűs csomagolású élelmiszerek, kaviár, vodka,  fűszerek és minden ami egy normális boltban megtalálható. Elég érdekes volt ez számunkra, de egyben izgalmas is, mivel egy kis Oroszország Spanyolországban. Spasibo(Szpaszíva) 🙂

Fotó: Hotel Sur Málaga /Mihály Gábor/

A szállodáról még pár mondatban, nekünk nagyon tetszett az elhelyezkedése, amiről már korábban is írtam. A szoba tiszta, az ágy pedig nagyon kényelmes volt, így mindennel teljesen elégedettek voltunk.

Utószóban: Málaga egy gyönyörű város és minden egyes percét élveztük! Mindenkinek bátran merem ajánlani, mert kihagyhatatlan hely!

Fotó: Mi és Málaga /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük