Ausztria
Bad Ischl utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Bad Ischl utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Bad Ischl a salzkammerguti tóvidék leghangulatosabb fürdővárosa, ahol Ferenc József beleszeretett és eljegyezte Sissit. A császári hangulat meghatározó szerepet játszott a városban, mivel a nyári hónapjait rendszerint töltötte Bad Ischlben az uralkodói pár. A császárvilla, a gyógyfürdő, a szomszédos hegycsúcsok és az operett rajongók számára minden évben megrendezett Lehár fesztivál, mind-mind lenyűgöző program és látnivaló az isler sütemény hazájában.

Fotó: az Ischl folyón átívelő híd /Mihály Gábor/

Bad Ischl városról pár mondatban

Bad Ischl az osztrák Felső-Ausztria tartományban lévő Salzkammergut-tóvidék egyik legszebb és legbájosabb kisvárosa. A gyógyfürdőjéről is ismert üdülőváros Ferenc József császár kedvelt tartózkodási helye volt, ezért rendszerint ,,Császárvárosként” (Kaiserstadt) is emlegetik. Emellett még Bad Ischl híres süteményéről, az islerről is, valamint a nyaranként megrendezett zenei programjáról, a Lehár Fesztiválról.

Fotó: Konferencia-központ Bad Ischl /Mihály Gábor/

Bad Ischl látnivalói 

Bad Ischl körbejárását kezdhetjük mindjárt a település központi részén található, Konferenciaközpontnak(Kongress & Theaterhaus) is otthont adó városi parkban(Kurpark). Itt kerül sor a minden év nyarán megrendezett híres operett koncertre, az úgynevezett Lehár fesztivál-ra. A virágokkal ízlésesen díszített zöld övezet kiváló egy hangulatos sétára, de akár lovaskocsival vagy kisvasúttal is bejárhatjuk a környéket, ha erre vágynánk.

Fotó: lovaskocsi Bad Ischlben /Mihály Gábor/

Innen csupán pár másodperc és már a Traun folyó partján találjuk magunkat. Itt betérhetünk a városi múzeumba(Stadtmuseum), ahova a belépő 5,50 €-be kerül, vagy a folyóparton tovább sétálva egészen a Sissi park-ba is ellátogathatunk. A másik irányba (Traun folyásirányába) a város sétálóutcáját nézhetjük meg, ahol a híres Zauner cukrászda is található. Az 1832 óta működő cukrászda egy korhoz illő, császári hangulattal rendelkező épületben fogadja vendégeit, ahol finomabbnál-finomabb süteményeket kóstolhatunk meg.

Tipp: Az eredeti islert semmiképpen se hagyjuk ki, ha a Zauner cukrászdában járunk!

Tovább sétálva a következő állomásunk a Trinkhalle, vagyis magyarul Ivócsarnok. Nevével ellentétben ez egy turista információs épület, mely az 1800-as évek elején épült. A korinthoszi oszlopokkal díszített építmény ez időben gyógyfürdőknek és különleges kezeléseknek adott otthont, ahol rendszeresen tartottak ivókúrákat is. Mára információs pontként működik, ahonnan különböző prospektusokat és térképet vihetünk magunkkal.

Fotó: Trinkhalle /Mihály Gábor/

Mellette mindjárt az impozáns látványt nyújtó Postahivatal épülete következik, míg vele szemben a barokk stílusban épült Szent Miklós katolikus templom található.

Egyenesen a Postahivatal épülete mögött találjuk a város gyógyfürdőjét, ahol a városnézés után kipihenhetjük magunkat. Az Eurothermen Resort Bad Ischl azonban nem csupán az egyetlen fürdőzésre alkalmas hely a városban. A napijegy a gyógyfürdőbe 24,00 €-tól kezdődik.

A templom mellett elhaladva az egykori uralkodóról elnevezett utcán(Kaiser-Franz-Josef Strasse) először a Lehár Ferenc filmszínházat (Lehar Filmtheater) fedezhetjük fel.

Fotó: Lehar Filmtheater /Mihály Gábor/

Egy érdekesség, hogy Lehár Ferenc úgyszintén kedvelte a várost, így a Traun folyó túlsó partján villája (Lehar Villa és Múzeum) is megtekinthető a sétálóutcával szemben. Az épület kívülről és belülről is bejarható, ugyanis manapság múzeumként üzemel. Belépő 5,80 €.

Fotó: Leher villa /Mihály Gábor/

Tovább a Kaiservilla felé haladva találjuk Bad Ischl strandját, amely kizárólag a nyári hónapokban üzemel csak a korábban említett termálfürdővel ellentétben. Belépő egész napra 6,10€-be kerül.

Fotó: Bad Ischl strand /Mihály Gábor/

A város legérdekesebb és egyben legjelentősebb látnivalója azonban még csak most következik, amely kétségkívül a Kaiservilla.

Fotó: Kaiservilla /Mihály Gábor/

A császárvillát 1853-ban Zsófia főhercegnő nászajándékként ajándékozta a fiatal jegyespárnak, Ferenc Józsefnek és Sissinek. Korábban a pár egyébként még itt Bad Ischlben ismerkedett össze egy félre sikerült randevú során. Zsófia főhercegnő ugyanis a bajor herceg idősebbik lányával, Ilonával akarta összehozni fiát, Ferenc Józsefet. Végül azonban ez fordítva sült el, mivel húgába Erzsébetbe, vagyis ismertebb nevén Sissibe szeretett bele az ifjú trónörökös. A villa évtizedeken át az uralkodói család nyári lakhelye volt a távoli Hofburg és a Schönbrunni kastély mellett. Ferenc József egyik legkedvesebb helyszínének számított, ahol imádta eltölteni napjait. A kedvelt és egyben bájos épület ugyanakkor számos fontos döntés helyszíne is volt. Ferenc József császár számos magas rangú államférfit fogadott itt Bad Ischlben, és itt írta alá az 1914-ben Szerbiának szóló hadüzenetét is.

A parkban továbbá található még egy kisebb épület is, az úgynevezett Márványkastély (Marmorschlössl), amely fotómúzeumként tekinthető meg. Ez volt egykor Sissi kedvenc helye.

Fotó: Marmorschlössl /Mihály Gábor/

Belépő a parkba 5,20 € kerül, viszont ha a villa és a fotómúzeum is érdekel minket 21,50 €-et kell fizetnünk a belépőkért.

A császári hangulat és a gyógyfürdő mellett a hegyek szerelmeseinek is kedvez Bad Ischl. Elég csak megemlítenem a város kilátópontját az 599 méter magasan található Siriuskogel-t.

Ezenkívül, akik még magasabbra vágynak a Katrin 1.542 méteres csúcsa lehet az igazi érdekesség. Az utat a hegyre gyalog és felvonóval is megtehetjük, bár a felvonó csak 1.400 méterig közlekedik, de sokkal gyorsabb és könnyebb megoldás a feljutásra. Az ára fel és le menetre 22,00 €, míg ha csak egyiket választjuk ez esetben 15,00 €-ba kerül a felvonó díja. Fentről azonban csodálatos kilátás nyílik mind a városra és a környékre is egyaránt. Így méltó program egy csodálatos nap befejezésére!

Videó:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük