Görögország
Matala – ,,Kréta elveszett déli oldala” / Kréta 6.rész

Matala – ,,Kréta elveszett déli oldala” / Kréta 6.rész

Kréta déli része nem a felkapott településekről híres, azonban Matala így is sokak kedvencének számít. A nyugodt, háborítatlan idilli kisváros távol található a nagyobb településektől és a tömegtől, így kiváló azoknak akik elvonulnának a hétköznapi problémák elől. Csupán pár taverna, apartman és panzió található itt, na meg persze a gyönyörű tenger és a korábban hippik által benépesült barlang üregek. 

Fotó: sziklaüregek Matalán /Mihály Gábor/

A krétai nyaralásunk során próbáltunk lehetőleg minél többet megnézni a szigetből, így nagyon kíváncsiak voltunk Kréta nem annyira felkapott déli oldalára is. Ezen a részen mi Matalát szemeltük ki magunknak, ahova természetesen át is kocsikáztunk. A bérelt autónkkal így keresztül vágtuk a szigetet, észak-déli irányba és a strandolás mellett az ókori sziklaüregeket is megvizsgáltuk alaposabban.

Fotó: úton Matalába /Mihály Gábor/

Rethymno városából közel két óra alatt tettük meg a nyolcvan kilométeres távot a hegyeken át és között. Az út az Elafonissi lagúnához hasonlóan nagyon vadregényes és kanyargós volt, azonban mindenképp érdemes megtenni és elautózni a Líbiai-tenger partjára is.

Fotó: A bérelt autónkkal a hegyek között /Mihály Gábor/

Matalába megérkezve éreztük, hogy másabb, mint akár Rethymno, Agios Nikolaos vagy Chania. Sokkal kevesebb az ember, kevesebb a szálláslehetőség és éppen ezért is sokkal nyugodtabb hely. Az utunk során ez viszont hatványozottabban érezhető volt, ahogy a hegyek közt megbújó kis falvak mellett elhaladtunk a sziget túlsó oldalába.
A strandot elnézve azért nem azt kell gondolni, hogy itt kihalt minden, mert ez egyáltalán nem igaz. A főszezonban ugyanis itt is tömött parkoló és tengerpart a jellemző.

Tipp: Parkolási lehetőséget közel a parthoz, a település központjába találunk, ahol a napijegy 3,00 €-ba kerül. Esetleg, ha ez megtelt a mellette lévő kemping területén van további lehetőség az autónkat hátrahagyni!

Fotó: Matala Beach /Mihály Gábor/

Matala legérdekesebb látnivalója a tengerpartján található sziklába vájt mesterséges üregek, melyek még az újkőkorszakban keletkezhettek.

Fotó: római temetkezési helyek /Mihály Gábor/

Eredetileg a rómaiak ezeket az üregeket temetkezési helyként használták, majd évszázadokkal később laktak is bennük. Erre a fekvőhelyek és az ablakszerű faragások utalnak.

Fotó: lakhelyek a szikla üregekben /Mihály Gábor/

Az 1960-as években azonban a hippik között vált népszerűvé, akik a nyugalmukat megtalálva itt az öbölben, beköltöztek a barlang lakásokba. Annyira elterjedt a híre, hogy egyidőben több száz ember alkotta kolónia népesült össze Matalában. A helyiek ezt megelégelve végül katonai segítséggel kiűzték őket és bekerítve védetté nyilvánították a barlangot. Manapság az egész helyet bejárhatjuk a 4,00 €-os belépőjegyet megvéve.

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük