Montenegró
Budva utazás, látnivalók, érdekességek / Montenegró

Budva utazás, látnivalók, érdekességek / Montenegró

Budva a leglátogatottabb tengerparti település Montenegróban, ahol teljesen biztos, hogy nem fogunk unatkozni a vakációnk alatt. Erről nem más, mint a zsúfolt strandok, a mediterrán hangulat, a félszigetre épülő történelmi óváros és Budva mindig pezsgő éjszakai élete gondoskodik. Emellett a város elhelyezkedése is kiváló, így akár északra vagy délre kirándulunk, látnivaló mindig akad bőven!

Fotó: Budva óvárosa /Mihály Gábor/

Budva, Kotor mellett az ország másik leglátogatottabb települése, ahol mindig rengeteg emberrel találkozhatunk. Hosszú tengerpartján számos kiváló strandot fedezhetünk fel és történelmi óvárosa, sikátoraival és templomaival teljesen rabul ejti az embert. Nagyon sokan Dubrovnikhoz hasonlítják a félszigetre épülő óvárosát, bár Budva lényegesebben kisebb, mint a horvát társa. Lakóinak száma közel 20 ezer fő, így az Adriai-tenger montenegrói részének, az első számú metropolisza.

Fotó: Budva /Mihály Gábor/

Budva történelme pár mondatban 

Budva városát a feljegyzések szerint a görögök alapították még az ókorban. Később a Római Birodalom része lett, majd a középkorban 1186-ban Stefan Nemanja szerb király csatolta a birodalmához. 1442-től, közel 300 éven át a Velencei Köztársasághoz tartozott a város. A velenceiek bukása után azonban Budva először osztrák, majd francia és orosz kézre került. Végül később az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott, egészen az első világháború végéig, amikor a Jugoszláv Királyság része lett. A második világháború idején németek és olaszok szállták meg a várost. Ez idő alatt a jugoszláv partizánmozgalom központja volt. A háborúk után viszont a Szerb-Horvát Királyság, majd Jugoszlávia része lett, végül pedig 2006-tól Montenegróhoz tartozik.

Fotó: jacht Budván /Mihály Gábor/

Budva látnivalói

A város főbb látnivalói a várfallal körbevett történelmi óvárosban találhatóak. A XV. században épült várfalak és az óváros is mind-mind a velenceieknek köszönhető. Az óvárosi sétánk során a Citadella, azaz a Szent Mária erőd ezek közül a legérdekesebb és legmonumentálisabb, amely a félsziget csúcsán helyezkedik el. Itt találunk egy étteremet, valamint az erődről pazar a kilátás a szemközti Szent Miklós szigetre is. A hangulatos óvárosi sétánk során megtekinthetünk még további templomokat és Budva történelmét bemutató múzeumot is. Az óvárost elhagyva a kikötő, a tengerparti sétány és a folyamatosan növekvő belvárost se hagyjuk ki!

Fotó: kikötő és a háttérben épülő emeletes házak /Mihály Gábor/

Budva strandjai

Budva látnivalói után fontos megemlíteni még a város kiváló tengerpartját is, mivel a környéken 35 strandot fedezhetünk fel. Ezek közül nyolc strand kék zászlós minősítéssel rendelkezik, ahol kristálytiszta vízben lubickolva élvezhetjük a nyaralást. Az óváros mellett lévő Ricardova glava az egyik legnépszerűbb partszakasz. Innen tovább sétálva először elérjük a Balett táncos szobrot, ami a legenda szerint egy vízbe fulladt fiatal lány emlékét őrzi, majd az ismertebb és úgyszintén nagyon kedvelt strand, a Mogren következik. Távolabbra a város határát is elhagyva, a vízisportokat kedvelők kedvence helyszíne a Jaz Beach következik.

Fotó: Jaz Beach /Mihály Gábor/

Az óvárosból a másik irányban haladva először a kikötő melletti Beach Greco, majd az egy kilométer hosszúságú  Slovenska Plaza következik. Innen akár a szemközti Szent Miklós szigetre is áthajózhatunk. A meredek sziklafalu szigeten megtekinthetjük a XVI. századból származó Szent Miklós templomot, de természetesen a strandolni vágyok is kiélvezhetik az itt létet. A homokos partjai és eldugott öblei teljesen elvarázsolják az idelátogatókat. Budva következő népszerű öble a Becici Plaza, úgyszintén kedvelt fürdőző hely, ahol a hotelek és resortok napágyai és napernyői várják a turistákat.

Fotó: Slovenska Plaza /Mihály Gábor/

Videó:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük