Horvátország
Közép-Dalmácia legszebb települései, strandjai és látnivalói / Horvátország

Közép-Dalmácia legszebb települései, strandjai és látnivalói / Horvátország

Dalmácia középső része a horvátországi nyaralások kedvelt úti célja. A Primostentől délre eső vidék számos kedvelt nyaralóhelynek ad otthont, mint Trogir, Omiš, vagy a közkedvelt Makarska. A régió központja egyértelműen Split, amely Horvátország második legnépesebb városa is egyben. Emellett azonban a közép dalmát szigetek is tökéletes választásnak bizonyulnak, mivel a Brač és Hvar szigetet választók, úgyszintén kristálytiszta vizű tengerparton élvezhetik a nyári vakációt.
(Címlapfotó: Brela-Kucsera Katalin)

Fotó: Bobovišća na Moru – Brač /Trudics Gabriella/

Közép-Dalmácia 

Dalmácia középső részét Primošten és a Makarska riviéra déli felén fekvő bájos Gradac település között szokták behatárolni. Ebben a régióban is számos szigetet fedezhetünk fel az Adriai-tengeren, melyek már sokkal nagyobbak az észak-dalmát régióval szemben. A legnagyobb szigetek ezek közül a Brač, a Hvar, a Vis, a Šolta, a Čiovo és a Biševo.

Fotó: Közép-Dalmácia térképe /Mihály Gábor/

A régió legjelentősebb városa kétségkívül Split, mely Horvátország második legnépesebb települése is egyben. Split a térség gazdasági, kulturális és idegenforgalmi központja is, ahova a Diocletianus-palota miatt mindenképpen érdemes ellátogatni. Közép-Dalmácia azonban további gyönyörű és érdekes helyeket is rejteget. Trogir és az óvárosa, mely az UNESCO világörökség része, vagy a híres Makarska riviéra, ahol számos nevezetes fürdőhelyet próbálhatunk ki. Brela, Baska Voda, Makarska, Tučepi vagy Gradac, mind-mind gyönyörű kristálytiszta vizű, kavicsos és sziklás tengerparttal rendelkezik. Emellett a környék továbbá kedvez a kirándulóknak is, melyről leginkább a Biokovo-hegység sziklás falai gondoskodnak. A lenyűgöző látványt nyújtó hegység a hegymászás és természetjárás kedvelőinek kiváló programot biztosít.

Fotó: Split /Pixabay/

A magyarok között is igen kedvelt partszakasz, bár lényegesebben több időt vesz igénybe az ide való utazás, mint az Isztria és Dalmácia északi részére. Azonban mindenképpen érdemes némi pénzt és időt szánni erre a régióra is és felfedezni a legszebb településeit, strandjait és látnivalóit.

Trogir

Trogir egy épségben megmaradt gyönyörű középkori város, mely méltán lett az UNESCO világörökség része. Az elképesztő hangulata és a szigeten fekvő történelmi óvárosa miatt rengetegen keresik fel nyaranta. A város egy kiváló célpont, ahol a rengeteg látnivaló és program mellett, szuper strandokat is találunk. A szomszédos Čiovo szigetére pedig egy hídon juthatunk át, ahol úgyszintén kellemes strandoló helyeket fedezhetünk fel.

Fotó: Trogir óvárosa /Háfra Izabella/

Šolta

Šolta egy kevésbé látogatott sziget a környező nagy szigetekkel ellentétben. Szorosan a Brač sziget mellett található, ahol a két sziget közti, mindössze pár száz méteres csatornán óriási a hajó forgalom. Itt haladnak el ugyanis a Hvar, a Vis és a Lastovo szigetére tartó kompjáratok is. Ezenkívül még a Splitből, az olasz Anconába tartó kompok is itt mennek ki a nyílt tenger felé. Šolta a nyugalomra vágyóknak kiváló, mivel az állandó lakosság még az 1500 főt sem éri el a szigeten. A legnagyobb települése a középső részén található Grohote. A további falvak pedig mind az északi oldalon helyezkednek el, mivel a déli oldal a nyílt tengerre néz és erősen sziklás.

Fotó: Šolta /Barkó Zoltánné Gita/

Split

Split Horvátország második legnagyobb városa, valamint a dalmát régió központja. A közel kétszázezer lakójával egy igazi nyüzsgő mediterrán nagyváros. A települést rengeteg látnivaló jellemzi, mint például a Diocletianus-palota, a Szent Doimus székesegyház és a part menti sétány, a Riva. Ezeken kívül még további múzeumok, templomok és egyéb érdekességek tekinthetők meg Horvátország második legnépesebb településén. A város körbejárása mellett pedig természetes a homokos strandja is kötelező látnivaló.

Fotó: Split belvárosa /Pixabay/

Omiš

Omiš Horvátország egyik legérdekesebb helyszíne. A Cetina folyó torkolatánál fekvő város, és a mögötte magasodó hatalmas sziklafalak teljesen lenyűgözővé teszik a települést. A hangulatos kisváros mindkét oldalán találunk homokos tengerpartot, ami igazán tökéletessé teszi az itt tartozkodásunk.

Fotó: Omis /Tóth Viktória/

Brač

Brač az Adria-tenger harmadik legnagyobb szigete, valamint a szigetek közül itt található a legmagasabb pont is, a 778 méteres Vidova Gora. Innen szép időben az összes dalmát sziget könnyedén megtekinthető. Brač a nagysága miatt sok lehetőséget kínál és gyönyörű strandokat is felfedezhetünk itt. A leglátogatottabb helyek Supetar, Sutivan, Sumartin és Bol. Az utóbbi egyébként a lélegzetelállító strandjáról híres (Zlatni rat), ami szinte az összes horvát naptárban szerepelni szokott. Lakossága tizennégyezer fő, amivel úgyszintén a harmadik helyet foglalja el a horvát szigetek népességi sorrendjében.

Fotó: Zlatni rat, Bol /Wikimedia Commons/

Hvar

A Hvar-sziget mind területre, mind lakosságra a negyedik legnagyobb sziget Horvátországban. A Brač és Korcula között található Hvar, igen közkedveltnek számít, amit természeti szépségei mellett hangulatos városainak is köszönhet. Legnépszerűbb települései a Hvar, Jelsa és Stari Grad, valamint a Hvar városával szemben lévő Pakleni-szigetek. Lakossága kicsivel több, mint tizenegyezer fő.

Fotó: Hvar /Schrüffel Orsolya/

Vis

Már szinte az Adriai-tenger közepén található Vis sziget egy kiváló választás lehet a nyári vakációra. Kizárólag Splitiből tudjuk elérni a szárazföldtől 44 kilométerre található szigetet, melynek két legfontosabb települése Vis, és a másik oldalt található Komiza. A sziget sok rómaikori emléket rejt magába, valamint csak a nyolcvanas évek végétől látogatható külföldi turisták által. Tito korában ugyanis katonai bázis működött itt, ezért külföldi turista nem léphetett a szigetre. Kristálytiszta vizű kék tenger, kifogástalan levegő és rengeteg napsütés jellemzi. Lakossága körülbelül ötezer fő.

Fotó: Vis /Nagy László/

Brela

Brela egy kis falvacska Omiš és Makarska között félúton. Ez az első település a híres Makarska riviérán, ami ezért eléggé felkapottnak számít, így nem mondható olcsónak. A legnagyobb látványossága a Punta Rata nevű strandnál található szikla, amit egyébként Horvátország egyik legszebb strandjaként is emlegetnek. A híres sziklát rengeteg képen, borítón és képeslapon is megtekinthetjük, ezért évente több százezren keresik fel.

Fotó: Brela /Kucsera Katalin/

Baška Voda

Az imént említett Brela után találjuk a környék egyik legrégebb óta lakott települését, Baska Vodát. Itt az apró kavicsos tengerpart, a türkizkék tenger és a Biokovo-hegység sziklás csúcsai kápráztatnak el, minden ide érkezőt.

Fotó: Baska Voda /Wikimedia Commons/

Makarska

Makarska a környék legnagyobb városa, ahol a hosszan elnyúló Biokovo-hegység magas csúcsai adnak gyönyörű hátteret a városnak. Az elképesztő táj, a kiváló időjárás, a pezsgő élet és a sok turista mind-mind jellemző Makarskára. A két öbölből álló város egyik részén a kristálytiszta vizű strand, a másik oldalán pedig a méregdrága jachtok sorakoznak a kikötőben. Kitűnő választás a nyári szabadságunk eltöltésére és a környék felfedezésére.

Fotó: Makarska /Pálfalvi Veronika/

Tučepi

Makarska után a következő település Tucepi. Ez egy kissé csendesebb város, viszont semmivel sem rosszabb Makarskánál. Hosszú tengerparti szakasza aprókavicsos és rettentően tiszta vizű.

Fotó: Tucepi /Wikimedia Commons/

Gradac

Gradac az utolsó település a Makarska riviérán és ezzel együtt Dalmácia középső részén is. A tenger gyönyörű, a háttérben pedig még magasodnak a hegyek, melyek egyszerűen lélegzetelállítóak a tengerben való úszkálás közben. Hangulatos sétány és nyugalom jellemzi, valamint innen már lőtávolban lévő Dubrovnikba is ellátogathatunk, ami csupán csak két óra távolságra található.

Fotó: Gradac /Repka Gabriella/

Videó:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük