Lettország
Riga utazás, látnivalók, érdekességek / Lettország

Riga utazás, látnivalók, érdekességek / Lettország

A Balti-tenger partján a Daugava folyó torkolatánál elterülő Riga, a Baltikum legnagyobb települése. A lett főváros történelmi óvárosa egy igazi ékszerdoboz. A macskaköves utcái, a színes középkori épületei és számos temploma, mind-mind egyenként varázsolja el az ide érkező turistát. Azonban nem csak az óváros amiért érdemes rá időt szánni, mivel sokkal többet rejt a hajdani szovjet város.

Fotó: Riga, Lettország /Mihály Gábor/

Rigába manapság könnyedén eljuthatunk bármelyik fapados légitársasággal két óra alatt Budapestről, vagy a szomszédos Bécsből. A közel hétszázezer lakosú Riga azonban nem tartozik a leglátogatottabb desztinációkhoz, így lényegesebben kevesebb itt a turista, mint más európai fővárosokban. Ez viszont NEM azt jelenti, hogy nem érdemes Rigába utazni, sőt….
A hangulatos óvárosa mellett tele van számos érdekes épülettel és látnivalóval a város. Emellett Rigát járva egészen a szovjet időkbe, vagy az óvárosban a középkorig repülhetünk vissza a történelemben.

Fotó: Daugava folyó Rigában /Mihály Gábor/

Riga közlekedése

Riga közlekedése egyáltalán nem számít bonyolultnak és árban is eléggé kedvező. A városban a busz közlekedés mellett, villamossal és a külvárosokba vonattal van lehetőségünk. A reptérről a legkönnyebben a 22-es busszal juthatunk el a belvárosig. A jegyet a buszmegállóban lévő automatán vagy a reptér kijárata melletti, Narvesen trafikban vásárolhatjuk meg. Egy menetjegy 1,15 €-be kerül, de van lehetőség kettő, négy, öt vagy tíz utazásra szóló jegyet is vásárolni.

Fotó: 22-es buszjárat a reptér és a belváros között /Mihály Gábor/

Riga óvárosa 

Riga hangulatos történelmi óvárosánál keresve sem találhatunk szebbet a lett fővárosban. Nem is csoda, hogy 1997-től az UNESCO világörökség része lett. A macskaköves utcái, a hangulatos középkori épületei, valamint a kávézókkal, éttermekkel és szuvenír árusokkal teli óváros, teljesen elvarázsolja az ide érkező turistát.

Fotó: Riga történelmi óvárosa /Mihály Gábor/

Az óvárosi városnézésünk legszebb épülete egyértelműen a városháza terén található. A Feketefejűek háza, mely egykor a kereskedők  céhének székháza volt. Ez egyértelműen kihagyhatatlan látnivaló Rigában és egyben a város legtöbbet fotózott épülete is.

Fotó: Feketefejűek háza /Mihály Gábor/

A város templomokban sem szenved hiányt, így a Rigai székesegyház és a XV. században épült Szent Péter templom is megér egy misét. Az utóbbi tornyából egyébként, mely 123 méter magas az egész város megtekinthető felülnézetből is.

Fotó: Szent Péter templom /Mihály Gábor/
Fotó: Rigai székesegyház /Mihály Gábor/

A sétánk során még az óváros szélén találjuk a középkori Rigai várat, ahol Lettország Történelmi Múzeuma is megtekinthető.

Riga látnivalói 

Riga az óvároson kívül is számos látnivalót rejt magában, ezért érdemes ezeket a helyeket is felkeresnünk egy városnézés során. Mindjárt itt van kezdésnek az óvárost szegélyező Bastejkalna park és az ott kanyargó csatorna. Egy könnyed séta után a melegebb hónapokban itt akár hajókázhatunk is.

Fotó: Bastejkalna park /Mihály Gábor/ 

Tovább sétálva megnézhetjük a Szabadság emlékmű-vet, mely az 1918-1920 között elhunyt embereknek állít emléket. A női szobor feje felett három csillagot is láthatunk, ami Lettország három tájegységét szimbolizálja. Ott jártunkkor két katonát is szemügyre vettünk, akik az emlékmű előtt álltak vigyázzállásban.

Fotó: Szabadság emlékmű /Mihály Gábor/

Innen nem messze találjuk az arany kupolás Ortodox templomot és a Lett Nemzeti Múzeum épületet is.

Fotó: arany kupolás ortodox templom /Mihály Gábor/

Ezután érdemes a környék szecessziós épületegyütteseit is megtekinteni, amik mind-mind említésre méltóak. Ezeket az épületeket leginkább az Alberta iela és környékén fedezhetjük fel, amik rendszerint art novo stílusban díszítik a város összképét.

Fotó: Alberta iela épületei art novo stílusban /Mihály Gábor/

Az óvárostól délre eső részre is érdemes egy rövid kitérőt tenni, ahol a sztálinista felhőkarcoló, a Lett Tudományos Akadémia épülete és a közelében található négy hangárból álló piacot nézhetjük meg. Az utóbbiba szószerint mindent megtudunk vásárolni, amit csak szeretnénk. A halaktól kezdve, a húsokon és zöldségeken át a gyümölcsökig és ajándéktárgyakig, és ez még egyáltalán nem minden. Cipők, csizmák, ruhák, sapkák, műanyag tárgyak és még sorolhatnám tovább. A Rigai központi piac egyébként Európa egyik legnagyobb piacának számít. A kőépületeire került tetőket az első világháborús német Zeppelin hangárok felső részéből hasznosították újra. A négy hangárból és a külső részből álló piac egy igazi kuriózumnak ígérkezik az utazásunk alatt.

Fotó: a rigai központi piac /Mihály Gábor/
Fotó: Lett Tudományos Akadémia /Mihály Gábor/

A Daugava folyó túlpartjára is átsétálhatunk, ahol a robusztus méretű épület, a Lett Nemzeti Könyvtár és az azt követő szovjet emlékmű tekinthető meg.

Jürmala és a Balti-tenger 

A lettországi utazásunk alatt egyértelmű volt, hogy megszeretnénk nézni a közelben lévő Balti-tengert is. Ezért a Rigától mindössze pár kilométere található Jürmala településre esett a választásunk, mely egyértelműen nagyszerű ötletnek bizonyosult. A színes faszerkezetű házai és az eszméletlen hangulata teljesen nyugtató hatással volt ránk ott tartozkodásunk alatt.

Fotó: Jürmala sétálóutcája /Mihály Gábor/
Fotó: ortodox templom Jürmalában /Mihály Gábor/

A tenger bár nagyon mérges arcát mutatta és eléggé viharos is volt, mégis csodálatos érzés járt át rajtunk. A sétálóutca kiváló éttermei és kávézói kifogástalanok voltak, így egy késői ebédet is elfogyasztottunk az egyikben.

Fotó: Balti-tenger /Mihály Gábor/

Tipp: Ha szeretnétek ti is egy jót enni a House of Light éttermet keressétek, Jürmala sétálóutcáján a templom fele sétálva a bal oldalon találjátok meg!

Riga és Jürmala között könnyedén lehet utazni vasúttal, amely félóránként közlekedik. A menetjegyek mindössze 1,40 €-ba kerülnek fejenként és fél óra alatt már a Balti-tenger partján lévő Jürmalában sétálgathatunk.

Fotó: Riga – Jürmala közötti vasútvonal /Mihály Gábor/

Tipp: Mi retúr jegyeket vásároltunk így még bajlódni se kellett a visszaút előtti jegyvásárlással.

A vasúttal való utazás pedig még egy extraként megint egy hatalmas élmény volt, mivel a letisztult és egyszerűnek mondható, szocializmus korabeli vonattal az utazás egy felejthetetlen élmény volt! Közel negyven éves vagonok bőr üléssel és azok az emberek, az arcok és a lett mellett az orosz nyelv. Fantasztikus!!!

Fotó: vonaton Jürmala felé /Mihály Gábor/

Gasztronómia

Lettországot a ,,Baltikum Párizsának” is szokták nevezni. A lett konyha elsősorban a tenger közelsége miatt a halételekre fókuszál, azonban itt még nem merül ki a balti állam gasztronómiája. A burgonyaalapú ételek is előfordulnak az éttermek és étkezdék kínálatain. Jellemzően nem fűszerezik túl az ételeiket, ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy íztelenek lennének a fogások. A lettek a rozskenyérre esküsznek, ezért rendszerint találkozhatunk mindenhol a fekete színű kenyerükkel is. A rengeteg erdőnek köszönhetően számos étel tartalmaz gombát és természetesen ott vannak a húsok, amin akár a vadhúst is értem. Riga számos kiváló étteremmel rendelkezik, így nem nagyon tudunk mellé nyúlni a nyaralásunk alatt. Ezenkívül pedig ott van még a korábban említettet négy hangárból álló központi piac is, ahol úgyszintén finom fogásokat kóstolhatunk.

Fotó: lazac steak Jürmala egyik éttermében /Mihály Gábor/

A lettek nemzeti itala a Rigai fekete balzsam, amit természetesen mi is megkóstoltunk. A balzsam sötét színű és 24 természetes összetevőből áll. A gyógynövényekből készült ital íze hasonlít a nálunk is megtalálható Unicum és Jägermeister ízére. Ezenkívül a sör és a vodka az abszolút kedvenc, ami tömérdek mennyiségben és fajtában megtalálható minden élelmiszerbolt polcain.

Fotó: lett italok /Mihály Gábor/

Szállás

Rigai utunkra egy kiváló szállást találtunk a belvárosba (Wellton Centrum Hotel & Spa), ahonnan minden egy karnyújtásnyira volt. Az óváros szívében lévő szálloda pár percre fekszik a reptérre tartó 22-es busz megállójától, a vasútállomástól és Riga összes látnivalójától. Ezenkívül a négy csillagos hotel wellness részleggel is rendelkezik, így egy hideg városnézés után egy forró szauna és pezsgőfürdő várt minket esténként.

Fotó: Wellton Centrum Hotel & Spa wellness részlege /Mihály Gábor/

A szobák tiszták és jól felszereltek voltak, így egy szavunk se lehetett az ott eltöltött pár nap alatt. A földszinten lévő éttermében pedig mindig friss és finom reggelivel indíthattuk napjainkat.

Fotó: Wellton Centrum Hotel & Spa /Mihály Gábor/

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük