Németország
München egy nap alatt…(utazás, látnivalók, érdekességek) / Németország

München egy nap alatt…(utazás, látnivalók, érdekességek) / Németország

Berlin és Hamburg után Németország harmadik legnagyobb városa az igazán izgalmasnak számító München. A bajor főváros egy kuriózumnak számít a német városok közül, ami azonnal belopja magát az ember szívébe. Itt egyaránt találkozik a múlt és a jövő, a történelmi barokk templomok és a modern épületek, valamint a sport és a város életében fontos szerepet betöltő ital, a sör. A nevezetes épületeket felsorakoztató tér, a Marienplatz, az 1972-es Olimpiára elkészült park, az üzleteket felsorakoztató híres bevásárlóutca a Kaufingerstrasse, vagy akár a hangulatos bajor sörházak és a minden ősszel megrendezett Oktoberfest gondoskodik az igazi kalandokról.

Fotó: München egy nap alatt /Mihály Gábor/

München egy igazi világváros, amely nagyon könnyen megközelíthető Magyarországról, legyen szó légi- vagy közúti közlekedésről. A város körbejárásához azonban elengedhetetlen használnunk a tömegközlekedést, mivel hatalmas városról beszelünk, valamint München minden részében találunk látnivalót és érdekességet. A városi közlekedés azonban nem igényel nehézséget, sőt nagyon egyszerűnek bizonyul. Egy egy napos városnézés során az https://www.mvv-muenchen.de/ oldalon akár online is megvehetjük a metró és vonat jegyeket. Mi is itt vásároltuk meg a napijegyet, amivel korlátlanul használhatjuk a tömegközlekedést, mindössze 7,90 €-ért cserébe. Ez az ár München belső zónájában érvényes, amibe még egy-két külváros is beletartozik. Mi esetünkben Unterhaching volt ez a hely, ahol az autót leparkolva elkezdtük bajor kalandjainkat.

Fotó: München közlekedési hálózata /Mihály Gábor/

Unterhachingból az utunk az S3-as külvárosi vonattal egészen a belvárosig tartott. A 15-20 perces vonatozásunk során az első állomásunk az Isartor volt, ahonnan elkezdődtek a látnivalók. A középkori városkapu mögött lévő utcán egy rövid séta alatt érkezünk el a Szent Péter templomhoz, mely München legrégebbi temploma. Itt egyébként a tornyából, akár szét is nézhetünk, ahonnan a város úgyszintén elképesztő látványt nyújt.

Fotó: Szent Péter templom /Mihály Gábor/

Mellette találjuk a több mint 200 éves piacot, a Viktualienmarkt. Itt minden meg kaphatunk az élelmiszerektől, az ajándéktárgyakig, de kiváló helyi ételeket és söröket is elfogyaszthatunk, amivel rá tudunk hangolódni München igazi ízére.

Innen egy köpésre lévő Marienplatz volt a következő, amit megnéztünk. Ezt semmiképpen se hagyjátok ki, ha itt jártok. München főterén ugyanis szebbnél-szebb épületeket találunk. A régi és új városháza a város igazi jelképei, amit érdemes lencsevégre kapni.

Fotó: Régi városháza épülete /Mihály Gábor/
Fotó: Új városháza épülete /Mihály Gábor/

A Marienplatz-ról nyílik München bevásárló utcája a Kaufingerstrasse. A divatos üzleteket felsorakoztató, nevezetes utca általában tömve van emberekkel, így jellemző itt a nyüzsgés. Az utcán végigsétálva félúton találjuk a híres két tornyú gótikus templomot, a Miasszonyunk templomot(Frauenkirche), ahova díjtalanul besétálhatunk.

Fotó: Frauenkirche alulról /Mihály Gábor/

Az utcán végig sétálva ,végül eljutunk a Karlsplatz-ra, ahol Karlstor, vagyis egy újabb középkori kapu tekinthető meg.

Fotó: Karlstor /Mihály Gábor/

A Karlsplatz-ról az U4-es metróval a Theresienwiese következett. Ez egy hatalmas tér, ahol minden év októberében megtartják a híres müncheni sör fesztivált, vagyis az Oktoberfest-et. Azonban itt nem csak ez az egyetlen látnivaló, hanem a tér szélén található hatalmas női bronz szobor is, mely Bajorország hatalmát szimbolizálja (Bavaria szobor).

Fotó: Bavaria szobor /Mihály Gábor/

Egyébként itt holt szezonban, vagyis az Oktoberfest-et leszámítva, nem találunk semmit. Kizárólag munkások és épülő, vagy bontásban lévő sörházak tekinthetők meg ez időben.

Fotó: Oktoberfest /Mihály Gábor/
Fotó: Oktoberfest /Mihály Gábor/

A Theresienwiese után ismét az U4-es metróra pattanva az Odeonsplatz következett. Itt rengeteg híres épületet megtekinthetünk egy rövid séta során. A Királyi Palota(Rezidenz München), a XVII. századból való királyi udvar, a Bajor Kancellária épülete, az Opera, és az úgyszintén közelben lévő múzeum, a Haus der Kunst. Az utóbbiba a belépő 14,00 €-ba kerül, míg a palotába 5,00 €-ért cserébe kukkanthatunk be. Ha időnk engedi érdemes betérni akár mindkettőbe is!

Fotó: Opera /Mihály Gábor/

A múzeum szomszédságában találunk továbbá egy hatalmas parkot, ahol gyönyörű környezetben megtekinthetünk több érdekességet is. Az Englischer Garten, avagy angolkert névre hallgató parkban találunk egy kínai tornyot, egy sörkertet, egy XIX. századból származó I. Lajos által épített aranyos görög körtemplomot és sok egyéb mást is.

A hosszú városnézés közben biztos, hogy megéhezünk és megszomjazunk. Erre több ideális helyszín létezik Münchenbe, hogy megtöltsük a hasunkat, azonban mi a belvárosban lévő Hofbrauhaus München-t választottuk.

Fotó: Hofbrau sörház /Mihály Gábor/

Az eszméletlen hangulatú sörház egy igazi feltöltődés volt számunkra. Jó bajor zene, kiváló fogások, valamint azok a literes korsók, a hideg sörrel. Még utólag is jó bele gondolni!

Teli hassal ismét nekivágtunk München felfedezésének. A dús gazdag utcán (Maximillianstrasse) végig sétálva, luxus üzletek, parkoló Ferrarik és az öt csillagos szálloda mellett érkeztünk meg az Isar folyó túloldalára. Itt a bajor tartományi parlament épületét vettük alaposabban szemügyre, ami a Maximilianeum névre hallgat.

Fotó: Isar folyó /Mihály Gábor/

A belvárosi sétánk után az Odeonsplatz-ról az U2-es metróval következett egy távolabbi célpont, ami 1972-höz köthető. München ebben az évben nyári olimpiát rendezett, így az Olimpia Park nem maradhat ki nekünk és nektek sem a müncheni városnézés során.

Fotó: Olimpia Park és az Olimpia torony /Mihály Gábor/

Több okból is érdemes ide ellátogatni, mivel a stadion és a különböző olimpiai csarnokok mellett egy elragadó parkban is sétálhatunk, ahol a toronyba 11,00 €-ért cserébe felliftezhetünk. Ez azonban még egyáltalán nem minden. A park szomszédságában találjuk a bajorok büszkeségének számító BMW autómárka múzeumát is (BMW Welt und Museum). A futurisztikus épület belsejében a márka régi és új típusait mind-mind megtekinthetjük, sőt akár ki is próbálhatjuk az egyes típusokat.

Fotó: BMW Welt und Museum /Mihály Gábor/

Végül zárásaként München utolsó állomása következett, amit az U8-as metróval értünk el. A Königsplatz egy történelmi jelentőségű tér, ahol számos múzeum járható be. A neoklasszicista épületekben számos további múzeum, gyűjtemény és kiállítás tekinthető meg. Itt találjuk ugyanis az Állami Antikgyűjtemény (Staatliche Antikensammlung), a klasszikus szobor gyűjteményt felsorakoztató Glyptothek, az Egyiptomi Művészet Gyűjteménye Múzeum, valamint a régi és modern Pinakothek, ahol számos festmény tekinthető meg. A múzeumok egy napos városnézés során mind sajnos nem járhatok be, de több napos itt tartózkodás esetén érdemes minél többe betérni!

Fotó: Königsplatz /Mihály Gábor/

Videó:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

2 thoughts on “München egy nap alatt…(utazás, látnivalók, érdekességek) / Németország

    • Author gravatar

      Nagyon jó beszámoló. München nekem is az egyik kedvenc városom Németországban. Már nagyon sok helyen jártunk, de a kedvencünk Bajorország (az idén is már voltunk ott, a Bajor Alpokban). Nekem ia van egy nagyobb beszámolóm Münchenről (lásd a linknél). Üdv. Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük