Ausztria
Große Plaike hegyi túra 1.034m, Ausztria(Salzburg)

Große Plaike hegyi túra 1.034m, Ausztria(Salzburg)

A Salzburg tartományban lévő Große Plaike egy könnyű, és egyben érdekes túra, amely szinte a Wallersee partjáról indul ezer métert fölé. A csúcsra vezető úton akár megismerkedhetünk a húszezer évvel ezelőtti világgal is. A jégkorszakot bemutató körúton 11 állomáson és 22 információs táblán tapasztalhatjuk meg, hogy milyen is volt az Alpok, valamint Ausztria a hatalmas gleccserek idején. Az utunk során végig gyönyörű kilátás kísér és végül pedig még egy középkori várrom is útba esik.

Fotó: Große Plaike csúcsa /Mihály Gábor/

Große Plaike 1034 méteres csúcsát a Salzburg tartományban lévő Henndorf am Wallersee település határában találjuk meg. A hegycsúcs sem Ausztriában, sem a környéken nem számít magas csúcsnak és még megerőltetőnek sem mondanám. Ezért egy könnyed fél, vagy egész napos kirándulásra, akár gyerekes családosoknak is tökéletes a hegy. A melegebb hónapokban természetesen sokkal élvezhetőbb az útvonal, mint télen a tíz-húsz centiméteres, helyenként akár fél méteres hóban. Viszont ahogy mindenek, ennek is meg van a maga varázsa, ha télen látogatunk el Große Plaike csúcsára.

Fotó: napsütötte havas fák a mínuszokban /Mihály Gábor/

,,Eiszeit Rundweg”(Jégkorszaki  körtúra)

20 000 évvel ezelőtt az Alpokat és a szomszédos előteret mindenhol hatalmas gleccserek borították. A jégkorszak végén, 10 000 évvel ezelőtt azonban egy egészen új táj született. A bemutató táblák segítségével könnyebben megérthetjük hogyan alakultak ki ezek az óriás gleccserek és mivé alakult át napjainkra a táj.

Fotó: Eiszeit Rundweg, avagy a jégkorszaki körút /Mihály Gábor/

A kilenc kilométeres gyaloglás során különböző információs tábláknak köszönhetően az évezredekkel ezelőtti időkbe repülhetünk vissza. A 11 helyszínen található, 22 bemutató tábla mesél a tájkép kialakulásáról, a jégkorszaki salzach gleccser hatásáról, valamint az ez idő alatt élő állatvilágról.

Große Plaike túra

A kirándulást a Henndorf melletti Gut Aiderbichl állatpark parkolójából kezdtük meg. Ez a park egy befogadó központ, ahol 35 különböző állatfaj tekinthető meg. A háziállatoktól kezdve, amin a kutyákat, macskákat, csirkéket, nyúlakat, kecskéket és teheneket értem, találunk még itt csimpánzokat, lovakat, lámákat, és akár még tevét is.

Fotó: erdei út /Mihály Gábor/

A túra elején beérve az erdőbe könnyedén tudjuk követni az utat, mivel a turistajelzések mellett, a korábban említett jégkorszaki körút táblái és jelzései is mindenhol nagyon könnyedén kivehetőek. Az első kilométeren lassabban, majd később hirtelen meredekebb emelkedő következik, míg el nem érjük a 900 méter feletti első állomást.

Fotó: út a havas fenyves között /Mihály Gábor/

Az útvonal először a Steinwandl-hoz vezet fel, innen csodálatos a kilátás az Alpok hegyeire. A kilátóponttól tovább, a hegygerincen sétálva érjük el a célt, a Große Plaike-t. A magasság itt már ezer méter felett volt és ezenkívül a hó vastagság is elérte a 15-20 centit. Szemben látható a Kolomansberg és a rajta álló két katonai radar is.

Fotó: kilátás a Steinwandl-ról /Mihály Gábor/
Fotó: Große Plaike /Mihály Gábor/
Fotó: Kolomansberg radarjai /Mihály Gábor/

A hegycsúcs után végül a Heimkehrerkreuz következett, ami egy nagy fakereszt. Itt megpihenve a faágakon átkukucskálva a Wallersee tárul a szemünk elé, amit még tavasszal körbe rollereztünk.

Fotó: Heimkehrerkreuz /Mihály Gábor/

A visszaúton mivel ez egy körtúra volt, nem ott folytattuk, ahol idefele feljöttünk. A kereszttől tovább haladva ugyanis egyenesen a Kolomansbergre kapaszkodhatunk fel, mi azonban balra lefele, a Lichtentann várrom felé vettük az irányt.

Fotó: út a kereszttől húsz centis hóban /Mihály Gábor/
Fotó: Lichtentann várrom /Mihály Gábor/

A hosszan tartó lejtmenet és a középkori várom megtekintése után végül kiértünk az erdőből. Itt viszont egy olyan gyönyörű naplemente és táj tárult a szemem elé, amit muszáj volt lencsevégre kapnom. Innen a parkolóig aszfaltozott út következet, valamint a gyönyörű táj, ami szürkületben elvarázsolt minket.

Fotó: a táj naplementében /Mihály Gábor/

Túra adatai:

Kiindulópont: Gut Aiderbichl – Henndorf am Wallersee (628m)
?Grosse Plaike (1.033m)
Érkezési pont: Gut Aiderbichl – Henndorf am Wallersee (628m)
Szintkülönbség: 414 m
Táv: 9 km
Idő: 2,5 óra

Fotó: A túra útvonala… /Bergfex Touren/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük