Kenya
Nairobi utazás, látnivalók, érdekességek / Kenya

Nairobi utazás, látnivalók, érdekességek / Kenya

Nairobi egy fiatal, nyüzsgő főváros, amit zebrák, zsiráfok és oroszlánok szomszédságában fedezhetünk fel. A korábbi brit tábor, amit még a vasút építők alapítottak, mára egész Kelet-Afrika legnépesebb és legmeghatározóbb metropliszává nőtte ki magát. Kenya fővárosában azonban manapság óriási a kontraszt, így a magas felhőkarcolók mellett könnyedén megtaláljuk a lepusztult házakat és nyomornegyedeket is. A város határát elhagyva viszont a szavannákon, a vadállatoké lesz a főszerep. 

Fotó: Nairobi belvárosa /Mihály Gábor/

Nairobi, Kenya 

Nairobi egy 5,5 milliós nagyváros, amely Kenya fővárosa és egész Kelet-Afrika legnépesebb, legmeghatározóbb városa is egyben. Bár nem kecsegtet túlzottan sok látnivalóval, mint egy európai nagyváros, azért itt is akad nézelődni való bőven. Az igazi látnivalók azonban a város területén kívül helyezkednek el.

Nairobi az egyenlítő mentén található, ezért időjárása egész évben eléggé kellemes. A legmelegebb hónapok december végétől március elejéig tartanak, amikor száraz az idő és 24-28 fok között mozog a hőmérséklet. Az esős évszakok márciustól májusig és októbertől decemberig tartanak. Júniustól szeptemberig pedig úgyszintén kellemes az időjárás és záporok is ritkán fordulnak elő. Érdekesség hogy a város viszonylag magasan, közel ezerhétszáz méteres magasságban található.

Fotó: Nairobi utcarészlet /Mihály Gábor/

Kenyába utazáshoz vízum szükséges, amit online egyszerűen ellehet intézni és az ára 50 $-ba kerül. A Jomo Kenyatta nemzetközi reptére való érkezéskor útlevél, vízum és covid teszt ellenőrzése után, taxival érdemes tovább utazni a szállásra.

Tipp: Taxival utazás előtt, érdemes megegyezni a pontos árban, így elkerülhetjük a félreértéseket!

A helyi tömegközlekedés eléggé körülményes és nehézkes, bár sok helyi járatú busz közlekedik. Ezek rendszerint zsúfoltak és nem túl biztonságosak. Kenyában a fizetőeszköz a kenyai shilling, de nagyon sok helyen az amerikai dollárt is elfogadják.

Tipp: Figyeljünk az amerikai dollár gyártási évjáratra, mivel a 2009 előtti bankjegyeket nehezen fogadják el!

Fotó: Kibera nyomornegyed /Mihály Gábor/

Bár a közbiztonsága eléggé változó, ami csöppet sem mondható megnyugtatónak. Választások és zavargások idején nem ajánlatos Nairobiba utazni. Emellett egyes helyeket érdemes elkerülni. Fegyelmezetten, értékeinket nem mutogatva szinte az egész város bejárható, viszont mindenképpen figyeljünk a kéregetőkre és a különböző szolgáltatást kínálókra. Értékeinkre fokozottan figyeljünk, minden esetben!!!

Fontos, hogy csapvizet semmiképpen se fogyasszunk a kolera veszély miatt!

Látnivalók Nairobiban

Nairobi látnivalói, ahogy korábban említettem a város határain kívül esnek. Ennek ellenére azért érdemes egy rövid belvárosi sétát is tennünk, ha Nairobiban járunk. A Parlament és a Városháza épülete mellett, a Jamia mecset, a Kenyai Nemzeti Archívum és a város életében fontos szerepet játszó vasútvonal miatt, a Vonat Múzeum mindenképp érdekes lehet.

A legnagyobb attrakció azonban a város peremén kezdődő Nairobi Nemzeti Park. Itt megtalálunk az öt nagyvadból(Big Five) négyet (oroszlán, leopárd, kafferbivaly, orrszarvú), kivétel az afrikai elefántot. Ezenkívül még szemügyre vehetünk további állatokat is a szavannákon, mint a zsiráf, zebra, víziló, krokodil, strucc, antilop, varacskos disznó, gazella…

Fotó: Zebrák a Nairobi Nemzeti Parkban /Mihály Gábor/

A parktól nem messze találjuk a Bomas-t, ahol megismerkedhetünk a helyei törzsek életével és hagyományos kenyai falut is megtekinthetünk. Továbbá a Langata Zsiráfközpont és a Sheldrick Blixen Elefánt Árvaház az állatkedvelőknek nagyszerű programnak ígérkezik.

Fotó: Nairobi Nemzeti Park bejárata /Mihály Gábor/

Kalandjaink Kenya fővárosában 

A város körbejárása eléggé nehézkesnek bizonyul, mivel a fehér embert, szó szerint két lábon járó bankautomatának hiszik. Ez azonban egyáltalán nem tántorított el minket és téged se tántorítson el, ha Nairobiba jársz! A hotelt elhagyva szinte lépesenként mindent ránk akartak sózni az utcákon. Folyamatosan valaki mellettünk, vagy utánunk lóhólt.

Fotó: Nairobi /Mihály Gábor/

A városnézés előtt a szálloda portása megmutatta merre induljunk el a belvárosi sétánk során, ugyanis az irány egyáltalán nem volt mindegy! A belvárosból kifelé mondták, hogy egyáltalán nem biztonságos és nem is akartak minket abba az irányba engedni. Befelé a belvárosban viszont nyugodtan mehettünk. Szinte minden második sarkon láttunk valamiféle rendőrt, katonát. A szálloda úgyszintén nagyon biztonságos volt, mivel körbe volt kerítve és biztonsági személyzettel volt ellátva. A hotelba való mindenegyes belépéskor lázat mértek, és minket, valamint a csomagjainkat is átvizsgálták. A fegyveres katonák néha még a szállodába is benéztek.

Fotó: Nairobi utcarészlet /Mihály Gábor/

Nairobi egyébként arányaiban nézve biztonságos afrikai városnak számít, amit a taxi sofőrünk is elmondott. Választások idején azonban ez nem mondható el, mivel könnyen zavargások törnek ki ezidőben.

Tipp: Gyalogosan Nairobiban nagyon kell vigyázni a zsebesekre és a folyamatosan pénzért különféle szolgáltatást kínáló emberekre!

A szállást elhagyva minket csupán tíz méter megtétele után már pénzkéregetők vettek körbe. Egy Victor nevezettű srác mentett ki innen minket, aki utólag kiderült némi jutalékért cserébe. Victor a közeli piacra kísért minket, akivel készítettünk közös fotót is. Visszagondolva a helyzetre, amikor a kezébe adtam a telefont egy fénykép kedvéért elég merész voltam! Szerencsére azonban nem történt semmi gond!

Fotó: Anita és Victor /Mihály Gábor/

A helyi piacra megérkezve mindenki kiszúrt minket. Itt el kell mondanom, hogy sem a városban, sem a hotelban nem találkoztunk fehérekkel! Egyből futottak hozzánk, rángatták a kezünket, valamint karkötőket és minden egyéb mást akartak megvetetni velünk. A sapkámat hárman is elakarták venni, mivel nagyon tetszett nekik! Az ottani emberek egy kissé erőszakosak voltak és nagyon leakartak húzni minket. A kenyai mintás karkötőt, két darabot 12.000 kenyai shillingért akarták adni nekünk, ami több mint 100 amerikai dollár. Ha valaki ezt elmeséli szerintem el sem hiszem! Azonban ez szóról, szóra így történt. Nagyon kell figyelni ezekre a dolgokra, mert próbálják lehúzni az embert és ahogy korábban említettem bankautomatának néznek minket. A karkötő vásárlás után (500 shilling/darab), ami egyáltalán nem volt olcsó, természetesen Victor is kért némi pénzt! Amint megkapta az 50 shillingest egy pillanat alatt ott is hagyott minket. Többet nem is láttuk!

Fotó: Nairobi /Mihály Gábor/

A piac után még útközben készítettem pár képet a városról, de a Nairobi városnézés a tervezethez képest, így eléggé rövidre sikerült. Később viszont autóval alaposabban is bejártuk az egész települést, ami utólag már jóval biztonságosabbnak és nyugodtabbnak tűnt!

Fotó: Nairobi éjszaka /Mihály Gábor/

Szállás

Kenya fővárosában való tartózkodásuk alatt a belvárosban lévő Hilton Nairobi szállodát választottuk. A szálloda a város legjobbjai között van számon tartva, ezért a kiszolgálás is teljesen kiváló volt. Található étterem és medence is, valamint elhelyezkedése miatt könnyen bejárható a város is. Az európai szinthez képest kissé elavult már és régiesek a tartozékok, viszont nagyon tiszta volt szoba. Mindennel tökéletesen megvoltunk elégedve!

Fotó: Hilton Nairobi /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük