Ausztria
Traunsee utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Traunsee utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

A Traunsee, a Salzkammergut régió második legnagyobb tava az Attersee után. Ez egy igen varázslatos szépségű tó, mely Ausztria legmélyebb tava is egyben, a 191 méteres mélységével. A magas hegyekkel szegélyezett Traunsee partján csodás települések, kiváló túrák és lenyűgöző hegyek várnak. Legyen szó a Traunkirchenről, a Traunsteinről vagy akár a Traunfallról…

Fotó: Traunkirchen falvacska a hatalmas hegyek árnyékában… /Mihály Gábor/

A Salzkammergut régió csodálatos tavai közül a Traunsee se maradhatott ki. Így hát februárban egy gyönyörű verőfényes napon, úgy döntöttük, hogy körbe járjuk és felfedezzük a tó szépségeit. Igaz korábban már többször jártunk erre átutazóban és az északi partján található legnagyobb városában, Gmundenben is megfordultunk már. Viszont ezenkívül még akad más néznivaló is bőven! Lássuk is, hogy mik ezek…

Fotó: Traunsee és a mögötte magasodó Traunstein(1.691m) /Mihály Gábor/

Traunsee

A Traunsee, az Attersee után a környék második legnagyobb tava. A hossza körülbelül tizenkettő kilométer és a szélessége pedig három. Ausztria legmélyebb tavaként tartják számon, ugyanis 191 méter a legmélyebb pontja. A tó környezete meglehetősen változatos, amit mi sem bizonyít jobban, hogy minden oldalán más-más érdekességre lelünk!

A Traunsee északi részen találjuk a tó legnagyobb városát Gmunden-t.
A keleti parton pedig meredek hegyek találhatóak, ezért itt nagyon települések sincsenek, főleg már délebbre. Itt találjuk a Traunstein csúcsát (1691 m) és más további  hegycsúcsokat is.

Fotó: Traunstein 1.691m

A nyugati part ezzel ellentétben dombosabb vidék. Itt több szép település is felfedezhető, mint Altmünster, Traunkirchen és Ebensee. Az utóbbi már szinte teljesen a tó déli felén található. Itt már nagyobb hegységek is kezdődnek, mint a délnyugati oldalon levő Höllengebirge, a Feuerkogel felvonóval és a Langbathseevel. A délkeleti oldalon pedig Totes Gebirge hegységrendszer és az Offensee várja a kirándulni vágyókat.


Gmunden

Gmunden város látnivalóiba most különösebben nem nagyon mennék bele, mivel ennek majd egy külön blogot szánok. Viszont azért pár szóban mindenképpen összefoglalnám a lényeget.

Fotó: Gmunden központja… /Mihály Gábor/

A város a Traunsee északi partján, a Traun folyó kifolyásánál fekszik. A település a jellegzetes zöld-fehér mintájú gmundeni kerámiáról ismert. A Monarchia idejében kedvelt nyaralóhely volt, amiről számos villa is tanúskodik. Találunk itt villamost és hajózási lehetőséget, valamint a közelben levő felvonóval egészen a Grünberg tetejére is felutazhatunk. Itt egy szuper kilátó fogad a megújult lombkorona ösvénnyel, vagy akár egy jót bobozhatunk is.

Fotó: Gmundeni kerámia /Mihály Gábor/

Altmünster

Gmunden után déli irányba haladva jutunk el Altmünster-be. Aranyos település a tó nyugati partján, ahol a Traunsee-kastély-t, egy Kerékpár-, valamint egy Oldtimer Múzeumot is megtekinthetünk.

Traunkirchen

Traunkirchen egy pici hangulatos falu, tovább a Traunsee nyugati partján. A hegyekkel körbevett település egyébként egy kis félszigeten terül el. Érdemes mindenképpen útba ejteni és egy jót sétálni itt. A tóparti sziklatömböt megkerülve kiváló a kilátás a tóra és a környező hegyekre.

Fotó: Traunkirchen /Mihály Gábor/

A sziklatömb tetején találunk egy kis kápolnát is, ami már lentről is látható (Johannesbergkapelle), valamint a szikla mögött pedig egy nagyobb templomot (Kirche Maria Krönung) és egy Kézműves Múzeum-ot fedezhetünk fel.

Fotó: Johannesbergkapelle /Mihály Gábor/

A településen hajózási lehetőség is van, mint a többi nagyobb városban. Viszont itt jártunkkor sajnos nem járt a hajó! (a fránya vírus miatt)
Egyébként egy ilyen hajóstúra 10,40 és 26,50 euró között mozog. Ez attól függ, hogy melyik típusú útra fizettek be. Az utak különböző időtartamúak is, ugyanis 50 perctől egészen 2,5 óráig tarthatnak.

Fotó: Traunkirchen /Mihály Gábor/

Ebensee

Ebensee a tó déli oldalán a Traun folyó torkolatánál található. Magas hegyek veszik körbe minden irányból, ezért is ilyen lenyűgöző a látvány a városra.

Fotó: Ebensee látképe… /Mihály Gábor/

Itt kevesebb a látnivaló és a hangulata se hasonlít a korábban látogatott Traunkirchenre. Azért találunk egy-két  múzeumot, egy felvonót, sípályát (Feuerkogel), valamint a partra is mindenképp sétáljunk le!

Fotó: a tó déli partján /Mihály Gábor/

Traunfall

A Traun folyó délen, az Ebenseenél folyik a Traunseebe és északon, Gmunden városánál hagyja el azt. Innen tovább északabbra, Laakirchen település után találjuk pár kilométerre a Traunfallt, vagyis a Traun-vízesést.

Fotó: Traunfall /Mihály Gábor/

Pontosan Viecht falut keresük a térképen, ugyanis itt tudjuk megnézni ezt a mesevilágot.  A hídon áthajtva, egyből jobb oldalt találunk egy ingyenes parkolót, ahonnan már csak le kell sétálni pár métert egészen a vízesésig.

Fotó: búvárok a folyó vízében… /Mihály Gábor/

Érdemes megtekinteni ezt a csodát, ugyanis elképesztő a víz tisztasága és a hely varázsa. A vízesés körbejárása teljesen ingyenes és ha kedvünk támad a búvárkodásra, arra is van lehetőség.

Fotó: hátunk mögött a gyönyörű földöntúli táj /Mihály Gábor/

Traunstein (1691m)

A tavat körülvevő hegyek közül a legmagasabb és méltán a leghíresebb a Traunstein. 1.691 méteres magasságával egy könnyűnek nem igazán mondható kaland után megmászva érhetjük el a csúcsot. A hegyet több irányból is meglehet közelíteni.

Fotó: Traunstein csúcs a Katzensteinről… /Mihály Gábor/

A Hans Hernler-Steig és a Naturfreundesteig vasalt útjai közül választva mászhatjuk meg a Traunsteint. A via ferrata utak A, A/B és B nehézségűek. Ezeken az utakon haladva körülbelül 3 és 4 óra alatt érhetjük el az 1691 méteres magasságot.

Fotó: Traunstein via ferrata térkép /bergsteigen.com/

Sonnenstein (1037m)

Ez egy másik hegycsúcs, pontosabban kettő, mivel van egy kisebb és nagyobb is belőle. A Sonnenstein már az előzővel ellentétben a tó nyugati oldalán magasodik. A megmászása sokkal könnyebb az előző  Traunsteinnél, mivel csupán csak 1037 méter, viszont a kilátás innen is lenyűgöző a tóra. Én személy szerint még nem voltam itt, de mindenképp tervben van az előző heggyel együtt. Így később majd bővebben is olvashattok róluk!

Videó:

 • V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük