Ausztria
Gmunden utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Gmunden utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

A Salzkammergut régió egyik legkedveltebb városa a Traunsee partján fekvő Gmunden, ahol akár egy kicsit vissza is utazhatunk a múlt századba. Száz éves villák, kastélyok, hajózási-, valamint túrázási lehetőségek és akkor még a gmundeni kerámiát, illetve az ország legrövidebb villamoshálózatát, még meg sem említettem. A történelmi üdülőhely báját a gyönyörű Traunsee és a szemközti Traunstein pedig még csak tovább fokozza!

Fotó: Seehotel Schwan Gmunden Josef Nöstlinger /Mihály Gábor/

Gmunden

Gmunden a Traunsee északi partján, a Traun folyó kifolyásánál fekszik. A tizenháromezer lakosú város nem csak manapság, de az Osztrák-Magyar Monarchia idején is népszerű üdülőhely volt, amiről számos villa tanúskodik. Ezeket az épületeket érdemes felkeresni egy gmundeni városnézés során.

Gmunden a jellegzetes zöld-fehér mintájú kerámiájáról is nagyon népszerű, de itt találjuk továbbá, még az impozáns tavikastélyt (Schloss Ort), valamint az ország legrövidebb villamosvonalát is.

Fotó: Kammerhof /Mihály Gábor/

A város mellett a Traunsee is nagyon sok program lehetőséget tartogat, mint a tavi hajókázás vagy a strandolás. Ezeken kívül, ha a hegyek szerelmesei lennénk, a szomszédos Grünberg tetejére is ellátogathatunk egy felvonó segítségével. Itt egy szuper kilátó fogad majd minket a megújult lombkorona ösvénnyel, valamint egy izgalmas bobpálya is tovább fokozza a hangulatot.

A tapasztaltabb túrázóknak a Grünberg mellett magasodó, sziklás Traunstein kínál igazi kihívást, ahonnan garantáltan gyönyörű kilátásban lesz majd részünk, természetesen csak ha felmászunk a tetejére.

Gmunden látnivalói 

A városba érkezésünkkor több parkolóhely közül is választhatunk, de a központban található egy nagy parkolóház  (Traunseegarage Zentrum West, Kursaalgasse 5.), ahol akár le is tehetjük autónkat.

Fotó: rózsabokor a Traunsee partján /Mihály Gábor/

Gmundeni városnézésünket, így a mélygarázsból kisétálva, a központban lévő a Rathausplatz-on kezdhetjük el, ahol az 1574-ben épült városháza (Rathaus) is látható. A tér nagyon impozáns épületekkel van körbevéve és közvetlen a tóparton található, ahonnan a menetrendszerűen közlekedő hajók egyikével, úgyszintén feldobhatjuk az itt tartózkodásunkat. A tóparton egyébként megnézhetjük az 1871-ben gyártott Gisela lapátkerekes gőzhajó-t, amit egyenesen Ferenc József lányáról, Gizella hercegnőről neveztek el.

Fotó: Városháza /Mihály Gábor/

A Traunsee partjától eltávolodva, a macskaköves Kirchengasse-n sétálva jutunk el a katolikus templomhoz (Pfarrkirche Gmunden). A templomot és a szűk utcácskákat bejárva azonban utunkat érdemes tovább folytatni a Traunsee partján, ahol fákkal díszített, hangulatos, partmenti sétányon jutunk el a Ferenc József parkba (Franz Josef Park). Itt megnézhetjük Ausztria egyetlen kerámiaszökőkútját is, a Salzträgerbrunnen-t.

Fotó: Franz Josef Park /Mihály Gábor/

A Traunsee partján tovább haladva érdemes mindkét irányba nézelődni, mivel balra a tó és a táj szépségében veszhetünk el, míg jobbra a múlt századi villákat figyelhetjük meg. Végül pár perc séta után eljutunk a város legnépszerűbb látnivalójához is, ami a Toscana Park-ban található. Itt több kastélyba is belefutunk, amiből az egyik a szárazföldön található Landschloss Ort, míg a másik az aprócska szigeten lévő bájos Schloss Ort. Gmunden ékkövét egy hídon tudjuk megközelíteni, ami egy abszolút álomesküvős helyszín Ausztriában, de sokaknak a helyszín, a Schlosshotel Orth című, német nyelvű sorozatból is ismerős lehet. A parkban még megtekinthetjük a Villa Toscana épületét is, illetve a hatalmas sóhordónő, kerámia szobrát is.

Fotó: Schloss Ort /Wikimedia Commons/

Gmundenben, ha esetleg elfáradnánk a sétálas közben, akár villamosra is pattanhatunk, ami Ausztria legrövidebb és legmeredekebb villamosvonala (Gmundner Straßenbahn). Legalábbis 2018 szeptemberéig így volt, ugyanis ettől fogva összekötötték a Traunseebahn-nal és azóta Traunseetram-ként üzemel már egy hosszabb vonalon.

A városnéző utunk során érdemes még felkeresni a város kerámiagyárát (Gmundner Keramik Manufaktura), ahol zöld-fehér mintás termékeket készítenek. A Cumberland-kastély és a Weyer-kastély úgyszintén látogatható, így ha időnk teheti ne hagyjuk ki őket a sorból.

Fotó: Gmundner Keramik Manufaktura /Mihály Gábor/

Grünberg 1004 méteres hegy tetejére, akár gyalog is felmehetünk, de a felvonóval 22,50€-ért, oda-vissza utazhatunk. Odafent az ezernégy méteres magasságban egy lélegzetelállító 39 méter magas kilátóból (Baumwipfelpfad Salzkammergut) nézhetünk körbe, amely 13,00€-ba kerül. Gyermek vagy online jegy esetén egy-két euróval olcsóbb, valamint kombinálva is lehet egy kicsit spórolni rajta! A hegytetőn ezenfelül a bobozás izgalmát is átérezhetjük 9,00 €-ért cserébe!

Fotó: Grünberg-Seilbahn és háttérben a Traunsee /Mihály Gábor/

Videó: 

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük