Ausztria
Attergaui kilátótorony – Lichtenberg, Ausztria(Salzkammergut)

Attergaui kilátótorony – Lichtenberg, Ausztria(Salzkammergut)

Attergau szívében, Lichtenberg településen találunk rá a 36 méter magas Attergaui kilátótoronyra, amely a környék egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Innen a toronyból szinte az egész Salzkammergut régió nagyszerűen belátható, ezért tiszta időben tökéletes panorámában lehet részünk. Kezdő túrázóknak és családosoknak kiváló program az év bármely szakában!

Fotó: kilátás télen, havas időben /Mihály Gábor/

Attergau-nak nevezzük Ausztria egyik legnagyobb tavától, az Attersee-től északnyugatra fekvő területet. Ez Felső-Ausztria tartományban, azon belül is a kedvelt Salzkammergut régióban található.

Fotó: varázslatos téli erdei út Salzkammergut vidékén /Mihály Gábor/

A kezdő túrázóknak is ajánlott kirándulás oda-vissza mindössze 8 kilométer hosszú, amit körülbelül két óra alatt teljesíthetünk is. A harminchat méter magas kilátóhoz azonban autóval is felmehetünk, így azoknak is optimális program, akik nem szeretnek sokat gyalogolni. A torony legfelső szintjéig továbbá még kétszáznyolc lépcsőfok vezet fel, ahonnan végül szinte az egész Salzkammergut régió nagyszerűen belátható.
A program ingyenes, viszont a kilátás minden évszakban elképesztő!

Fotó: téli kilátás a toronyból /Mihály Gábor/
Fotó: nyári kilátás a toronyból /Mihály Gábor/

Azok akik a nehezebbik utat választják, mint mi és túra keretein belül akarnak felsétálni a toronyhoz, azoknak a Sankt Georgen im Attergau községhez tartozó Kogl-ből a legérdemesebb megtenni az oda vezető négy kilométeres távot.

Fotó: havas tábla /Mihály Gábor/

Az autónkat, akár a Sankt Georgen-i Rehabilitációs Centrum parkolójában, vagy az utána lévő, bal oldalt található, kavicsos parkolóhelyen is lerakhatjuk. A túra elején egy aszfaltozott úton sétálunk a hegy irányába, majd a hangulatos erdőbe beérve, egy széles kavicsos út váltja fel a korábbi utat, amely lassan emelkedve egy aprócska patak mellett halad felfelé. Az út jól ki van táblázva és végig az Attergauer Aussichtsturm feliratot kell követni.

Fotó: út a kilátóhoz /Mihály Gábor/
Fotó: út a kilátóhoz /Mihály Gábor/
Fotó: út a kilátóhoz /Mihály Gábor/
Fotó: út a kilátóhoz /Mihály Gábor/

Nekünk télen könnyen észre vehető volt a magasság növekedés, mivel az első pár száz méteren száraz úton túráztunk. A kilátótorony közelében, 885 méteres magasságban azonban már néhol 15-20 centis hó is fedte az utat.

Fotó: Anita a havas úton /Mihály Gábor/
Fotó: a közel húsz centis hóban /Sajtos Anita/

Az útvonal végig az erdőben halad egy kavicsozott erdei úton, amit néhol le lehet vágni különböző ösvényeken a fák között. Az út közepe után viszont érdemes is átkelni egy ilyen szűk erdei ösvényen, mivel az egyenes a toronyhoz visz. Ellenkező esetben a Lichtenbergi aszfaltozott útra lyukadunk ki, ahol egyébként autóval is feljuthatunk a kilátóhoz. Természetesen ez nem probléma, de az előző jobb egy kiránduláshoz.

Fotó: gyönyörű havas erdő /Mihály Gábor/
Fotó: irány a kilátótorony /Sajtos Anita/

Megérkezve a toronyhoz végül még kétszáznyolc  lépcsőfok vár ránk, majd fent harminchat méteres magasságban megpihenve, gyönyörködhettünk a bájos Salzkammergut hegyeiben és erdeiben.

Fotó: Attergauer Aussichtsturm /Mihály Gábor/

Ezt az utat a kezdő túrázók is könnyedén teljesíthetik, így kiváló program, akár gyermekes családok, akár túrázó idősebbek részére is.
A kilátótornyot azonban, ahogy már korábban is írtam, nem csak túrázással, autóval is elérhetjük, Sankt Georgen im Attergau vagy Strass im Attergau településekről.

Túra adatai:

Kiindulásipont: Kogl (590m)
🗼Attergauer Aussichtsturm (885m)
Érkezési pont: Kogl (590m)
Szintemelkedés: 280m
Táv: 8,4 km
Idő: 2 – 2,5 óra

Fotó: A túra útvonala… /Bergfex Touren/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük