Görögország
Arkadi kolostor / Kréta 2.rész

Arkadi kolostor / Kréta 2.rész

Az Arkadi kolostor talán Kréta egyik legszebb és leghíresebb épületeinek egyike. Ezt még tetézi a gyönyörű környezet, ahol rátalálunk, valamint a kolostor története, ami pedig roppant érdekes. A krétaiak történelmében egy igazi hősies helyszín ez, és a szabadságuk meghatározó jelképe egyben! Folytatódik a Krétai sorozatom…

Fotó: Arkadi kolostor /Mihály Gábor/

A krétai sorozatom folytatódik… Heraklion után a következő állomásunk az Arkadi kolostor volt. Ha esetleg nem olvastad még az első részt, ez esetben ITT találod.

Herakion után a bérelt autónkkal Réthimno volt a célállomás, ugyanis itt volt a szállásunk. Viszont mivel volt időnk és ez a távolság viszonylag nagy, legalábbis Krétai viszonylatban (81km). Úgy gondoltunk hogy teszünk egy kis kitérőt. Így jött az ötlet… Nézzük meg az Arkadi kolostort!

Hol találjuk az Arkadi kolostort?

A kolostor Réthimno belvárosától csupán fél órás autózásnyira található. A tengerparti útat Stavromenos falucskánál hagyjuk el és ezután irány a hegyes, kanyargós út, majd egy festői környezetben rá is találunk az Arkadi kolostorra! Több helyen tábla is mutatja a helyes irányt, így könnyedén oda fogunk találni!

A kolostor mellett egy nagy kavicsos parkolót találunk így biztos nem kell aggódni, hogy nem lesz helyünk! Belépő van, de nagyon minimális  csupán csak négy euró!

Fotó: a kolostorban… /Mihály Gábor/

A kolostor történelme…

A kolostor még a bizánci időkben épült. A pontos dátumot sajnos nem tudjuk, de körülbelül a XII. században. Nevét az egyik alapító szerzetesről, Arkadiosról kaphatta. A velencei stílusban épült épületkomplexum a XVI. század végére nyerte el mai formáját. Az udvar közepén található templom mellett könyvtár, lakóhelyek, ebédlőterem és további mezőgazdasági épületek kaptak helyet. Kréta egyik legfontosabb kulturális központja volt, ahol kéziratok másolásával foglalkoztak a szerzetesek, valamint menedékhelyként is funkcionált a már-már erődítményre hasonlító építmény. Emelett fontos mezőgazdasági munkákat is végeztek, mint a borkészítés és az olíva termesztés.

Fotó: épületek a falakon belül… /Mihály Gábor/

Később a XVII. században a török előrenyomulás során szinte az egész szigetet uralták, egy-két erőd kivételével. A kolostor területére is betörtek a török katonák és fosztogatva feldúlták az épületeket. A szerzetesek nagy része elmenekült és az egykor gazdag és híres kolostor hanyatlásnak indult.

Fotó: egy öreg fa… /Mihály Gábor/

A kolostor életében végül a legfontosabb eseményre azonban jóval később, 1866-ban került sor. A sziget még mindig török hódoltságban alatt volt és a görög lakosság ez időre már teljesen a forradalom hevében égett. A környéken óriási, 15.000 fős sereg állomásozott, mely megadásra kényszerítette a kolostorban menedékre lelt 800 fős, javarészt nőt és gyereket és a kolostort védő 200 katonát. Szóval így, a többszörös túlerőben levő, ágyukkal is felszerelt sereg szorongatta a falak mögé bújó helyieket. A falakat átrobbantva végül, a lőporraktárban megbújó védők kétségbe esve inkább a puskaporos hordóba lőve hősies halált haltak. Ezzel a tettel közel 3.000 török katona is életét vesztette és a szabadságukért meghalt görögök örökre bevonultak a történelem könyvekbe! A mai napig ünnepként emlékeznek erre a napra és a hősies tett, teljesen felbuzdította Kréta lakosságát a szabadságukért való harcra!

Fotó: korabeli kép /Mihály Gábor/

Az épületkomplexumban több helyen is megtekinthetjük a korabeli írásokat, tárgyakat és betekintést nyerünk a kor életébe is. A felrobbantott, tető nélküli helységet is úgyszintén megtekinthetjük, ahol pedig megemlékezhetünk a nagy hőstettről is.

Fotó: a felrobbantott lőporraktár emlékhelye /Mihály Gábor/
Fotó: pálmafa az udvaron… /Mihály Gábor/

Videó:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük