Görögország
Heraklion utazás, látnivalók, érdekességek / Kréta 1.rész

Heraklion utazás, látnivalók, érdekességek / Kréta 1.rész

Kréta, Görögország legnagyobb és egyben a legdélibb szigete. Az európai kultúra bölcsőjeként is ismert Kréta nemcsak történelméről, de a gyönyörű strandjairól is híres. A tavalyi nyáron, azaz 2020-ban, volt szerencsénk 8 napot eltölteni itt és az általunk legszebb, legjobb helyeket be is jártuk ezalatt. Elsőként jöjjön is Heraklion, a szigete fővárosa, amelyet érkezésünk után rögtön fel is fedeztük…

Fotó: érkezés Kréta szigetére /Mihály Gábor/

A krétai nyaralásunkkor szinte bejártuk az egész szigetet egy kis túlzással. Persze ez nem teljesen igaz, mivel 8 nap alatt ez lehetetlen, ugyanis hatalmas szigetről van szó. Viszont az általunk kiválasztott és számunkra fontos helyeket mind megnéztük. Voltunk a fővárosban, a második és harmadik legnépesebb településén, a sziget északi, nyugati és déli felén, a legszebb strandján, valamint egy igazi hőstettről is híres kolostorban, végül pedig a több ezer éves ókori városban Knósszoszban is megfordultunk. Láthatjátok ez nagyon sok hely, így több részben fogom leírni nektek az élmenyeinket és tapasztalatainkat.

Kezdjük is mindjárt az első állomásunkkal, a sziget fővárosával, Heraklion-nal.

Fotó: a Wizzair Krétára tartó járatán… /Mihály Gábor/

Érkezés az ,,álmok szigetére”…

Utazásunk első állomásaként Heraklion városába érkeztünk meg. Bécsből közvetlen járattal, körülbelül két – két és fél óra alatt jutottunk el az “álmok szigetének” is becézett Krétára.

A repülőn és a reptéren is kötelező volt a maszk használata. Ezenkívül viszont, ami most változás volt a vírus előtti időszakkal ellentétben, hogy a görögországi beutazáshoz igényelni kellett egy QR kódot is. A kódot mi nagy izgalommal az utazás előtti éjszaka kaptuk meg. Itt már tudtuk, hogy megússzuk teszt nélkül, mivel a kód alatti számsor, ha egyessel kezdődött, akkor teszteltek Görögországban, ha pedig kettessel mehettél az útadra. Nekünk kettessel kezdődött…

Fotó: a kikötőben /Mihály Gábor/

Megérkezés után a reptéren rendőrök ellenőrizték a kinyomtatott papírokat. Egy pillantást vetettek rájuk és már mondták is, hogy kell-e a teszt vagy nem. Nekünk kettessel kezdődött, így nem volt semmi dolgunk. Azokat akiket viszont teszteltek azok is nyugodtan mehettek a szállásukra és másnap értesítették, ha tesztjük esetleg pozitív volt. Ilyenkor 14 napos karantén várt rájuk itt Görögországban.

Pár szó Heraklionról…

Heraklion vagy másképpen Iraklio(n), Kréta fővárosa és egyben a legnagyobb városa is . A sziget északi részén található és a Krétára utazók nagy része ebben a városba száll le gépével, mint ahogy mi is. Érdekesség, hogy a sziget lakosságának a negyede itt lakik, ami 150 ezer főt jelent.

Fotó: krétai halászhajók Heraklionban /Mihály Gábor/

Történelme röviden és tömören…

Az ókorban Heraklion közelében található Knósszosz volt a minószi civilizáció egyik központja, amit úgyszintén meglátogattunk és  később egy másik blogomban olvashattok bővebben is róla.
mai várost  824-ben alapították a szaracénok. Az évszázadok alatt voltak itt bizánciak, akiket később pedig  a velenceiek váltottak. Ez idő alatt kezdődött a város igazi felvirágzása. A Candia(ma Heraklion) néven ismert város Kréta fővárosa lett és Európa szerte ismeretségre tett szert. A török előre nyomulásának hatására a velenceiek megerősítették mind a várost és a kikötőt is. Végül 22 év ostrom után sikerrel vették be Candiát a törökök.

Fotó: Heraklion sétálóutcája és háttérben a csodás tenger /Mihály Gábor/

Később 1897-ben a görög lakosság végleg kiűzte a törököket és ekkor nevezték el a várost Heraklionnak. A II. világháború alatt súlyos bombatámadások és robbantások érték, melyek nagy pusztítást végeztek.

Heraklion látnivalói:  

  • Rocca al Mare, ez egy velencei erőd, ami a város legnagyobb emlékműve. A XVI. században épült erőd a kikötő mellett található. Belépő 4€.
Fotó: Rocca al Mare, velencei erőd /Mihály Gábor/
  • Agios Titos bazilika, Kréta egyik legrégebbi székesegyháza , amely még a X. századból származik.
Fotó: Agios Titos bazilika /Mihály Gábor/
  • Velencei loggia, a XVII. századból való épületet ma az önkormányzat használja, ám korábban a helyi arisztokrácia férfi tagjainak klubjaként szolgált.
Fotó: Velencei loggia /Mihály Gábor/
  • Morosini-kút
Fotó: Morosini-kút /Mihály Gábor/
  • San Marco székesegyház, a XIII. században épült templom. Manapság kiállításoknak ad otthont.
Fotó: San Marco Székesegyház /Mihály Gábor/
  • Heraklioni Archeológiai múzeum, a minószi kultúra legjelentősebb kiállítását tartalmazza.

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük