Horvátország
Rovinj utazás, látnivalók, érdekességek / Horvátország

Rovinj utazás, látnivalók, érdekességek / Horvátország

Az Isztria gyöngyszemeként is elhíresült Rovinj méltán az Adria egyik legszebb városa. Az olaszos hangulatával és szűk sikátoraival rabul ejt minden ide érkező embert. Gyermekkorom legszebb pillanatait őrzi, mivel rengetegszer megfordultam már e városban és mindig úgy is érzem, hogy nem utoljára vagyok itt! A romantikus és festői szépségű Rovinj bátran jelenthetem ki, kihagyhatatlan a Horvátország kedvelőinek!

Fotó: kövek az Adrián… /Mihály Gábor/

Rovinj az életemben mindig is nagyon fontos szerepet töltött be, és hogy miért?… nyugodtan kérdezhetnétek… A válasz igen egyszerű! Gyermekkorom legszebb emlékeit idézi, mivel nyaranként rendszerint egy hetet töltöttem itt el a szüleimmel. Így már érthetitek, hogy mennyire nőtt a szívemhez a város.

Utazásaim során sosem szoktam vissza menni azokra a helyekre, ahol korábban már jártam. Legyen az bármennyire gyönyörű és hangulatos! Ha mindig vissza utaznék ami tetszett, akkor sosem tudnám bejárni a világot! Persze van egy kivétel…

R o v i n j …

Fotó: a kedvenc városomban… /Mihály Gábor/

Mit kell tudni Rovinjról?

Rovinj, Horvátországban az Isztria-félszigeten található festői város. Az Adria legszebb települései között tartják számon, amit meg is érthetünk, ha ide ellátogatunk. Lakossága körülbelül 14 ezer fő és Budapestről 600 kilométerre fekszik az Adria-tenger partján. Az óvárosa egy félszigeten található, mely korábban egy sziget volt egészen a XVIII. századig. Az olasz hatás rettentően érződik, akár egy itáliai kisváros. Ennek oka hogy több, mint 500 éven át tartozott a Velenceiekhez és az olasz államhatár is csupán száz kilométerre van. Az 1900-as évek elején még a lakosság 98%-a volt olasz anyanyelvű, bár manapság ez a szám jócskán lecsökkent.

Fotó: Rovinj/Rovigno /Mihály Gábor/

Rovinj látnivalói:

A történelmi óvárosa nagyon hangulatos és ráadásul a gyönyörű zöldeskék színű tenger veszi körbe. Itt érződik már csak igazán az olasz hatás. Szűk sikátorok, macskaköves utcák és a több száz éves színes velencei stílusú házak teszik lenyűgözővé igazán. A város jelképpé a félsziget közepén magasodó Szent Eufémia-templom.

Fotó: Szent Eufémia-templom /Mihály Gábor/

A templom a XVIII. században épült barokk stílusban, bár jóval korábban is állt már itt egy kisebb kápolna. A tornya 60 méter magas, így már messzebbről is könnyen kiszúrható Rovinj legfőbb látványossága. Ide ingyenesen bemehetünk és kiváló a kilátás is, úgyhogy ne hagyjuk ki és szánjunk rá mindenképpen időt és sétáljunk fel.

Lejjebb a szűk belvárosi utcákban mindenhol szuvenír boltok és kiváló éttermek fedezhetők fel. Az olasz hatás miatt érdemes a pizzát megkóstolnunk, de ha egy jó tengeri herkentyűt választunk azzal se tudunk nagyon  mellé nyúlni. Az éttermekbe ugyanis mind frissen kerülnek be, legyen szó halról, polipról, kagylóról vagy rákról. Nincs is ennél jobb!

Fotó: rostonsült tintahal /Mihály Gábor/

A Gradski-tér a város egyik központi tere, itt található a velenceiek címerállatával(szárnyas oroszlán) díszített Óratorony, valamint a kikötő, ahol halászhajók, vitorlások és kisebb csónakok tömege fogadja a tengert pásztázó szemeket. A városnézés közben itt lehetőségünk nyílik akár egy jó hajós kirándulásra is. Választhatunk a város körüli hajózástól egészen a környező szigetekre való hajózásig, de akár még delfineket megfigyelő túrára is befizethetünk.

Fotó: Rovinj és a hajók /Mihály Gábor/
Fotó: szűk kis utcák /Mihály Gábor/

A térről indulhatunk akár a félsziget belsejébe, a három középkori városkapu(Balbi-ív) egyikén vagy a Garibaldi utcán egyenesen haladva eljuthatunk a félsziget túlsó partján levő Piachoz is. Az utóbbinál mindent megtalál egy turista, ami csak szeme-szájának ingere, legyen szó ajándékról vagy bármely élelmiszerről. Az árusok mindenhol nagyon kedvesek és vendegszeretűek, némelyik még egy-két magyar szót is tud.

Fotó: a piac melletti emlékmű /Mihály Gábor/

A piacozás után ne felejtsünk el, hogy itt nagyon finom fagyikat is nyalhatunk. A fagyizók többségében is beszélnek egy picit magyarul, valamint szívesen szórakoztatják az embert is. Néha üres tölcsért kapsz vagy az ügyesebbek még a fagyit is dobálgatják.
Rovinjban egyébként, ahogy Horvátország többi városában is, nagyon sok magyarral futhatunk össze.

Strandok…

Rovinjban csakis kizárólag sziklás és aprókavicsos strandot találunk, így a homokos tengerpartot kedvelők kicsit elszomorkodhatnak, de azért a tenger tisztasága kárpótolhatja őket is.
Az óváros mellett mindjárt vannak fürdési lehetőségek, bár itt eléggé sziklás a part és egyből a mély vízben találjuk magunkat.

Az belvárostól délebbre, a kikötő után további strandok jönnek. Az első a Mulini Beach, ahol már aprókavicsos és betonozott a part. Az árak itt viszonylag drágák, legyen szó a napágy és napernyő bérléséről vagy étel-ital árakról.

Tovább a várostól, messzebb találjuk a Zlatni Rt, ami egy nagy fákkal teli park. Ez már egy igazi gyerekbarát rész, lassan mélyülő aprókavicsos stranddal, zuhanyzókkal, büfékkel felszerelve és a fáknak köszönhetően sok árnyékos résszel.

Fotó: aprókavicsos part Rovinjban /Mihály Gábor/

Végül pedig következik a várostól legtávolabbra eső, de számomra legjobb partszakasz, a Villas Rubin. Itt egy igazi üdülőparadicsom várja a fürdőzőket. Természetesen ez nem ingyenes, kivétel ha itt is laksz, mert ez egy teljesen felszerelt Resort. Az apartmanok mellett étteremek, boltok, bárok, medence és vízi csúszdák várják az ide érkező embereket.

Szállás…

Fotó: Villas Rubin Resort /Mihály Gábor/

Rovinj egész területen rengeteg apartman és szálloda fogadja a pihenni vágyókat. Találunk olcsóbb és drágább, sőt a luxus kategóriájú apartmant és hotelt is. Az óváros mellett egyből három, öt csillagos hotel közül is választhatunk. (Grand Park Hotel Rovinj, Hotel Monte Mulini, Hotel Lone). A szerényebb kategóriájú korábban említett Villas Rubin Resort-ot pedig csakis ajánlani tudom. Az éttermekkel, medencével és sportpályákkal felszerelt üdülőfalu kiváló élményt nyújt.

Fotó: minigolf a Villas Rubin Resortban /Sajtos Anita/

Videók

 

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük