Ausztria
Wolfgangsee utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Wolfgangsee utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

A Wolfgangsee, a Salzkammergut régió nagy tavai közül méltán az egyik legszebb és a leghíresebb. A magas hegyekkel körbevett tó egyszerűen mindenkit rabul ejt. Erről nem más gondoskodik, mint a partján levő hangulatos települések, a Schafberg csúcsa és a gyönyörű kristálytiszta víz. Itt mindenki megtalálhatja a neki illő programot, legyen szó akár a hegyek szerelmeseiről vagy a fürdőzést kedvelőkről…

Fotó: a Wolfgangsee és a mögötte magasodó Schafberg /Mihály Gábor/

Az év legutolsó nyári hétvégéjén támadt egy szuper ötletünk! Mi lenne, ha körbe autóznánk a Salzkammergut egyik legcsodálatosabb tavát, a Wolfgangseet…?
Fogtuk is a térképet, hogy megnézzük az útvonalat, valamint hogy mit érdemes útba ejteni és elindultunk…

Fotó: kilátás a déli oldalon levő meredek hegyekre /Mihály Gábor/

Az első település a hangulatos St. Gilgen volt, majd a tó déli oldalán végig kocsikázva jutottunk el Strobl-be, ahol pedig kipróbáltuk egy nyári bob pályát is. A tavat majdnem megkerülve végül északon St. Wolfgang-banzártuk a kirándulást. Itt sajnos vissza is kellett fordulnunk, ugyanis nem lehet teljes kört tenni autóval, de még kerékpárral se. Ennek oka, hogy St. Gilgen és St.Wolfgang között csupán egy régi zarándok út található. A napot végül pedig a Schafberg csúcsán, 1782 méteren zártuk, ahova egy kis fogaskerekű gőzmozdonnyal kapaszkodtunk fel.

Fotó: Útvonal… /Mihály Gábor/

Wolfgangsee

A Wolfgangsee, vagy korábbi nevén Abersee egy 12 kilométer hosszú és 2 kilométer széles tó a Felső-Ausztria tartományban levő Salzkammergut régióban. A tavat minden oldalról magas hegyek veszik körbe, északon a Schafberg, míg délről több meredek csúcs is határolja (Zwölferhorn, Bleckwand, Sparber). A térség egyik leglátogatottabb turisztikai központja.

Fotó: a tó Sankt Gilgenből /Mihály Gábor/

Sankt Gilgen

St. Gilgen egy hangulatos település a tó nyugati oldalán. A kirándulásunk első állomása volt, a Salzburgtól csupán 30 kilométerre fekvő idilli kis város. Nem kecsegtet sok látnivalóval, de mindenképp érdemes egy sétát tenni azért a városkában. Tipikus alpesi házak mellett a városháza előtti Mozart-kútat és a híres zeneszerző, édesanyának szülőháza is megtekinthető.

Fotó: a városháza és a Mozart-kút /Mihály Gábor/

A part menti sétánya lenyűgöző és több helyen találunk strandolási lehetőséget is. A túrázók pedig felvonóval egészen a Zwölfernhorn csúcsáig utazhatnak 1522 méter magasra.  Felvonó ára 29€.

Fotó: Zwölferhorn kabinos felvonó /Mihály Gábor/

Strobl

A tó déli oldalán végig autózva jutottunk el Stroblig. Pontosabban először a település mellett található nyári bob pályáig. A tavasztól őszig nyitva tartó pálya 1300 méter hosszú. Itt a két pálya valamelyikén lecsúszva élvezhetjük a kilátást és a kanyarokat. Egy csúszás 7,70 €, ha pedig többször is kiszeretnénk próbálni , 36,60 €-ért cserébe vehetünk hat csúszásra érvényes jegyet is.

Fotó: Strobl bob pálya /Sajtos Anita/

A bobozás után megnéztük Strobl “falucskát” is, ami a tó harmadik települése. Ugyan látnivalóval még annyival se büszkélkedik, mint St. Gilgen épp ezért kevés turista látogatja. Csendes, nyugodt kis falu ez, ahova azért érdemes egyszer legalább benézni.

Fotó: Strobl /Mihály Gábor/

Sankt Wolfgang

Az utolsó állomásunk St. Wolfgang volt, ami egyben a tó legnépszerűbb városa is. Sokan Salzkammergut legszebb településenként emlegetik, amelynek legnagyobb látványossága a gótikus zarándoktemplom.

Fotó: St. Wolfgang utcarészlet… /Mihály Gábor/
Fotó: díszes falak St. Wolfgangból /Mihály Gábor/

Ott jártunkkor is rengeteg ember volt és nehéz volt parkolni is, így nyugodtan mondhatom hogy eléggé zsúfolt hely. Az év bármely szakában látogatjuk meg, tömött utcákra számítsunk. A hangulatos sétálóutcák éttermekkel, szuvenír boltokkal és hotelekkel várják az ide érkezőket.

Fotó: St. Wolfgang utcarészlet… /Mihály Gábor/

Tipp: Ha tehetjük ne csak nyáron, télen is látogassunk el St. Wolfgangba, mivel gyönyörű az adventi vásárok időszakában is!

Schafberg(1.782m)

Fotó: Schafberbahn /Mihály Gábor/

A tó körüli utunkra végül a pontot, az úgynevezett Schafbergbahn tette fel. A St. Wolfgangból induló fogaskerekű gőzmozdony egészen a csúcsig, 1782 méterre szállít fel minket. Az ára kicsit borsos, de semmiképpen sem szabad kihagyni. Innen látható a Wolfgangsee mellett, a Mondsee, az Attersee és az Irrsee is, valamint a Dachstein hegység lélegzetelállító vonulata is. Az út 40 perc és az ára 42 €.

Fotó: Schafberg 1.782m /Mihály Gábor/
Fotó: Mondsee /Mihály Gábor/
Fotó: Himmelspfortenhütte /Mihály Gábor/
Fotó: egy tökéletes nap, méltó befejezése /Sajtos Anita/
Fotó: Anita és én /Mihály Gábor/

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük